Το πραγματικό… νόημα της ζωής: Οι επιστήμονες διαφωνούν αν οι T.rex που έζησαν στη Γη ήταν 1,7 ή 2,5 δισεκατομμύρια συνολικά [videos]

Picture of a T-Rex head on display, in Palais de la Découverte, Paris Copyright © 2005 David Monniaux commons.wikimedia.org




Ο συνολικός αριθμός των Tyrannosaurus rex που είχε περιπλανηθεί ποτέ στη Γη υπολογίστηκε εκ νέου από τους επιστήμονες, με νέα έρευνα που αποκαλύπτει ότι 1,7 δισεκατομμύρια από αυτούς τους βασιλιάδες δεινοσαύρων υπήρχαν σε όλη την ιστορία του πλανήτη μας.

Όπως καταγράφει ο Harry Baker στο LiveScience

Τον Απρίλιο του 2021, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science υπολόγισε ότι έως και 2,5 δισεκατομμύρια άτομα T.rex ζούσαν μεταξύ 68 και 65,5 εκατομμυρίων ετών πριν από τη Γη.

Αλλά μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 18 Απριλίου φέτος στο περιοδικό Palaeontology, αμφισβήτησε αυτόν τον αριθμό, υποδηλώνοντας ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανώς πιο κοντά στο 1,7 δισεκατομμύρια.

Η συγγραφέας της μελέτης Eva Griebeler , εξελικτική οικολόγος στο Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg του Mainz στη Γερμανία, είπε στο Live Science ότι το νέο της μοντέλο έλαβε υπόψη πληροφορίες για τον T.rex που οι συγγραφείς της αρχικής μελέτης παρέβλεψαν, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τον μειωμένο αριθμό.

Το αποτέλεσμα είναι μια πιο ολοκληρωμένη μελέτη που βελτιώνει το έργο της αρχικής ομάδας, δήλωσε στο Live Science ο Charles R. Marshall, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης του 2021.

Τα κριτήρια του υπολογισμού

Στην αρχική μελέτη, η ομάδα του Marshall δημιούργησε ένα σύνθετο μοντέλο που έλαβε υπόψη μια σειρά από διαφορετικές μεταβλητές -όπως μέση μάζα σώματος, πυκνότητα πληθυσμού, κατά προσέγγιση γεωγραφικό εύρος, ηλικία σεξουαλικής ωριμότητας, αριθμό αυγών, μέση διάρκεια ζωής, ποσοστά επιβίωσης και γενιά χρόνος- να υπολογίσουμε πόσοι T. rex θα μπορούσαν να έχουν επιβιώσει το ένα δίπλα στο άλλο.

Το μοντέλο αποκάλυψε ότι κάθε γενιά T.rex πιθανότατα αποτελούνταν από περίπου 20.000 άτομα και ότι υπήρχαν περίπου 125.000 γενιές στα 2,5 εκατομμύρια χρόνια που υπήρχαν – δηλαδή 2,5 δισεκατομμύρια T. rexes συνολικά.

Αλλά η Griebeler διαφώνησε με ορισμένα από τα δεδομένα που αποδίδονται σε αυτό το μοντέλο. Πίστευε ότι η ομάδα του Μάρσαλ υπερεκτίμησε τα ποσοστά επιβίωσης και τις δυνατότητες ωοτοκίας του T.rex, καθώς και τον αριθμό των γενεών που υπήρχαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, γεγονός που παρέσυρε τα αποτελέσματα.

Έρευνα της Griebeler που δημοσιεύθηκε λίγο μετά την αρχική μελέτη διαπίστωσε ότι αυτές οι τιμές ήταν πιθανώς πιο παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται στα σύγχρονα πουλιά και τα ερπετά. Όταν αυτές οι τιμές καταλογίστηκαν σε ένα ενημερωμένο μοντέλο, αποκάλυψε ότι υπήρχαν 19.000 άτομα σε κάθε γενιά T.rex και ότι υπήρχαν μόνο περίπου 90.000 γενιές, που σημαίνει ότι ο μέγιστος αριθμός T.rex που υπήρχε ήταν 1,7 δισεκατομμύρια.

Αν και ο πρόγονος όλων των δεινοσαύρων ήταν πιθανότατα θερμόαιμος, μόνο ορισμένες γενεαλογίες δεινοσαύρων, όπως ο T.rex και άλλοι τυραννόσαυροι, διατήρησαν αυτόν τον υψηλής ενέργειας μεταβολισμό.

Πόσα αστέρια υπάρχουν στον ουρανό

Η αρχική μελέτη ήταν η πρώτη που υπολόγισε πόσοι T.rex έζησαν στη Γη και «οδηγούνταν εν μέρει από την καθαρή περιέργεια», είπε ο Marshall. Ήταν σαν να αναρωτιόμουν «πόσα αστέρια υπάρχουν στον ουρανό», πρόσθεσε. Ως αποτέλεσμα, η ομάδα ήταν χαρούμενη που είχε καταλήξει σε μια αξιοπρεπή εκτίμηση. Αλλά οι ερευνητές χαίρονται που έχει πλέον ενημερωθεί σε μια «πιο ρεαλιστική» εκτίμηση, είπε ο Μάρσαλ.

Ανεξάρτητα από τον ακριβή αριθμό, και οι δύο μελέτες εγείρουν ένα ενδιαφέρον ερώτημα – πού βρίσκονται όλα τα οστά των T.rex ; Εάν οι προβλέψεις της Griebeler είναι σωστές, σημαίνει ότι έχουμε βρει μόνο τα υπολείμματα του 0,0000002% αυτών των γιγάντιων δεινοσαύρων. Αυτό είναι ένα σημαντικό ερώτημα που απαιτεί περαιτέρω έρευνα, είπαν οι Griebeler και Marshall.

Η κατανόησή μας για τον T.rex αλλάζει συνεχώς. Τα τελευταία χρόνια, πολυάριθμες ανακαλύψεις για το είδος έχουν αλλάξει ό,τι γνωρίζουμε για τους από καιρό νεκρούς βασιλιάδες-ντίνο.

Τον Νοέμβριο του 2022, μια ερευνητική ομάδα προέβλεψε ότι το μεγαλύτερο T.rex που περπάτησε ποτέ στη Γη θα ήταν 70% μεγαλύτερο από το μεγαλύτερο γνωστό απολίθωμα T.rex «Scotty».

Και τον Απρίλιο του 2021, μια άλλη ομάδα αποκάλυψε ότι η μέγιστη ταχύτητα του είδους θα ήταν πιθανότατα περίπου 3 mph (5km/h), η οποία είναι περίπου η ίδια ταχύτητα με έναν άνθρωπο που περπατά.

Και άλλες ανακαλύψεις έχουν προτείνει ότι οι γιγάντιοι δεινόσαυροι ήταν επίσης θερμοί σαν σύγχρονα πουλιά και έκρυβαν τα δόντια τους πίσω από ένα λεπτό ζευγάρι χείλη.

Με πληροφορίες από livescience.com / Χάρι Μπέικερ

Οι επιστήμονες, μετά από 631.000 χρόνια, κατάλαβαν τι θα συμβεί στην επόμενη έκρηξη του ηφαιστείου Yellowstone [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: