«Το μήνυμα του Τζόκοβιτς για το Κόσοβο ήταν απρεπές»: Πως σχολίασε η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού τη δήλωση του Σέρβου τενίστα

Novak Djokovic of Serbia prepares to serve to Aleksandar Kovacevic of the USA in their Men’s Singles first round match during the French Open Grand Slam tennis tournament at Roland Garros in Paris, France, 29 May 2023. EPA, YOAN VALAT




Η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού, Αμελί Καστερα-Ουεντα, δήλωσε σήμερα (31/5) ότι το μήνυμα του Νόβακ Τζόκοβιτς, λίγο μετά την πρεμιέρα του στο Ρολάν Γκαρός, ήταν «απρεπές».

Ερωτηθείσα από το «France 2», η ο υπουργός, η οποία διετέλεσε στο παρελθόν, διευθύντρια της Γαλλικής Ομοσπονδίας τένις (FFT), επεσήμανε ότι το ζήτημα «δεν πρέπει να ξαναρχίσει», χαρακτηρίζοντας την τοποθέτηση του Σέρβου τενίστα, «μαχητική» και «πολύ πολιτική».

Υπενθυμίζεται, ότι ο «Νόλε», έγραψε πως «Το Κόσοβο είναι η καρδιά της Σερβίας. Σταματήστε την βία», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά των Κοσοβάρων.

Παράλληλα η υπουργός, κληθείσα να σχολιάσει την έκφραση πολιτικών θέσεων κατά την διάρκεια του γαλλικού Grand Slam, όπως αυτές των Ουκρανών αθλητών για την ρωσική εισβολή στην χώρα τους, η υπουργός τόνισε ότι δεν θέτει «τα δύο θέματα στο ίδιο επίπεδο»:

«Οταν μεταφέρουμε μηνύματα, που αφορούν στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μηνύματα που φέρνουν κοντά τους ανθρώπους γύρω από οικουμενικές αξίες, ένας αθλητής είναι ελεύθερος να το κάνει.

»Ομως, όταν πρόκειται για ένα μαχητικό και πολύ πολιτικό μήνυμα όπως αυτό του Σέρβου παίκτη, είναι κάτι που δεν πρέπει να ξανασυμβεί.

»Αντίθετα, αυτό που συμβαίνει στους Ουκρανούς στο σιρκουί, είναι τόσο οδυνηρό και τόσο δύσκολο. Μπορούμε να καταλάβουμε, ακόμη κι εάν θα θέλαμε να υπάρχει πάντα ευ αγωνίζεσθαι μέχρι το τέλος με την χειραψία, υπάρχει ένας πόνος, τον οποίο σέβομαι».

Αφορμή για το σχόλιο του Τζόκοβιτς, στάθηκε το γεγονός ότι περίπου 30 στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ, τραυματίσθηκαν την Δευτέρα (29/5) σε συγκρούσεις με Σέρβους διαδηλωτές, στην πόλη Ζβετσάν στο βόρειο Κόσοβο, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο πατέρας του Τζόκοβιτς.

Οι Σέρβοι, που αποτελούν πλειονότητα στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, δεν αποδέχθηκαν ποτέ, την διακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας το 2008 από τη Σερβία.

Λίγο αργότερα, ο Τζόκοβιτς, εξήγησε ότι είναι κατά του πολέμου, αλλά υπερασπίσθηκε την δήλωσή του και περιέγραψε την κατάσταση του Κοσόβου ως «προηγούμενο»:

«Ως γιος ενός ανθρώπου που γεννήθηκε στο Κόσοβο, αισθάνομαι την ανάγκη να δώσω την υποστήριξή μου στον λαό μας και σε ολόκληρη την Σερβία. Η στάση μου είναι ξεκάθαρη: Είμαι κατά των πολέμων, της βίας και κάθε είδους σύγκρουσης, όπως έλεγα πάντα δημόσια. Συμπάσχω με όλους τους ανθρώπους, αλλά η κατάσταση με το Κόσοβο αποτελεί προηγούμενο στο διεθνές δίκαιο».

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τένις του Κοσόβου, Τζέτον Χαντεργιονάι, δήλωσε από την πλευρά του: «Τα σχόλια που έκανε ο Νόβακ Τζόκοβιτς στο τέλος του αγώνα του στο Ρολάν Γκαρός, με τον Αλεξάνταρ Κοβάτσεβιτς, οι δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα και η ανάρτησή του στο Instagram, είναι λυπηρά».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρίσι, Γαλλία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: