«Storm Shadow»- Η Βρετανία έδωσε στην Ουκρανία πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς * Θα δοθεί κατάλληλη απάντηση, σπεύδει το Κρεμλίνο [videos]

FILE PHOTO: Οι πύραυλοι Storm Shadow έχουν βεληνεκές μεγαλύτερο των 250 χιλιομέτρων. Screenshot via YouTube@MBDA/https://www.youtube.com/watch?v=Um0Se9CvHrE




Η Βρετανία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με πυραύλους Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow, ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας Μπεν Ουάλας, οι οποίοι θα επιτρέψουν στις ουκρανικές δυνάμεις να πλήττουν τα ρωσικά στρατεύματα και αποθήκες καυσίμων σε βάθος πίσω από τις γραμμές του μετώπου.

Λίγες ωρες νωρίτερα το αμερικανικό CNN επικαλούμενο ανώτερους δυτικούς αξιωματούχους είχε μεταδώσει οτι “η Βρετανία προμήθευσε στην Ουκρανία πολλούς πυραύλους κρούζ μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow», ενώ το βρετανικό υπουργείο Άμυνας είχε αρνηθεί να σχολιάσει την είδηση.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ – πριν την ανακοίνωση του Λονδίνου – απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πληροφορία αυτή πως «οι ένοπλες δυνάμεις μας θα δώσουν την κατάλληλη απάντηση».

«Απλώς δεν θα μείνουμε αδρανείς την ώρα που η Ρωσία σκοτώνει αμάχους», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο βρετανός υπουργός Αμυνας. «Η Ρωσία πρέπει να παραδεχθεί ότι οι ενέργειές της και μόνο οδήγησαν στην προμήθεια τέτοιων συστημάτων στην Ουκρανία».

Ο Μπεν Ουάλας διευκρίνισε ότι η Βρετανία προμηθεύει αυτά τα όπλα στην Ουκρανία ώστε να χρησιμοποιηθούν εντός της επικράτειάς της.

Την περασμένη εβδομάδα, ομάδα ευρωπαϊκών χωρών με επικεφαλής τη Βρετανία ζήτησε από εταιρείες να εκφράσουν ενδιαφέρον για να προμηθεύσουν στην Ουκρανία πυραύλους βεληνεκούς μέχρι 300 χιλιομέτρων, όμως η Βρετανία ανακοίνωσε προχθές, Τρίτη, ότι δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για την αποστολή των όπλων αυτών.

Η Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες έχουν αυξήσει φέτος τις υποσχέσεις τους για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Η Βρετανία ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι θα στείλει στην Ουκρανία 14 από τα δικά της άρματα μάχης Challenger 2, κάτι που παρακίνησε άλλες χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γερμανίας, να στείλουν κι αυτές άρματα μάχης.

Οι Storm Shadow, οι οποίοι κατασκευάζονται από την ευρωπαϊκή εταιρεία πυραύλων MBDA, είναι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύονται από αεροσκάφος και είναι σχεδιασμένοι για επιθέσεις εναντίον στόχων υψηλής αξίας, όπως ενισχυμένα μπούνκερ και σημαντικές υποδομές, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας. Έχουν βεληνεκές μεγαλύτερο των 250 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τον κατασκευαστή.

 

 

Με πληροφορίες από Reuters/AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Λονδίνο, United Kingdom

Στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO στις Βρυξέλλες συμμετείχε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: