Στη Δύση προετοιμάζονται για μια πενταετία «άβολης συγκατοίκησης» με τον Ερντογάν: Οι αναταράξεις στις σχέσεις με την Τουρκία θα συνεχιστούν…

Islamist President and Justice and Development (AK) Party Chairman Recep Tayyip Erdoğan addressed citizens in the Ümraniye district of Istanbul. Photo via Turkish Presidency




Η εφημερίδα Financial Times δημοσιεύουν άρθρο των Laura Pitel, Felicia Schwartz και  Max Seddon με τίτλο West braced for five more years of ‘unreliable’ Erdoğan at helm in Turkey που αναφέρει ότι με την διαφαινόμενη επικράτηση του Ερντογάν στις επαναληπτικές εκλογές της Τουρκίας, οι χώρες της Δύσης ετοιμάζονται για άλλα πέντε χρόνια συγκατοίκησης μαζί του.

Μετά το θρίαμβό του την περασμένη Κυριακή, ο Ερντογάν προβάλλει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την επικράτηση στον επαναληπτικό γύρο των εκλογών στην Τουρκία και αυτό σημαίνει πιθανότατα ότι οι αναταράξεις στις σχέσεις της Δύσης με την Τουρκία θα συνεχιστούν.

Ειδικότερα, ΗΠΑ και Ευρώπη προετοιμάζονται για μια περίοδο  άβολης συνύπαρξης με έναν ενοχλητικό και απρόβλεπτο Πρόεδρο, που ωστόσο είναι και βασικός εταίρος ως επικεφαλής ενός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ που γειτνιάζει με τη Μέση Ανατολή και τη Μαύρη Θάλασσα και φιλοξενεί 4 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία Eric Edelman εκτιμά ότι μια ακόμα θητεία για τον Ερντογάν θα οδηγούσε σε συνέχιση της έντονης σχέσης της Δύσης με την Άγκυρα. «Θα έχουμε έναν πολύ αναξιόπιστο σύμμαχο, του οποίου οι πολιτικές θα καθοδηγούνται από τις πολιτικές ανάγκες και τις ιδιοτροπίες ενός ανθρώπου».

Σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι ο Ερντογάν  αυτοχαρακτηρίζεται ως ισχυρός ηγέτης που απαλλάσσει τη χώρα του από τα δεσμά μιας «υποκριτικής και αναξιόπιστης» Δύσης, διολισθαίνοντας από τη μια κρίση στην άλλη στην εξωτερική πολιτική του.

Μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, η Τουρκία του Ερντογάν υπέστη  αμερικανικές κυρώσεις για τη φυλάκιση ενός Αμερικανού πάστορα και την αγορά των  ρωσικών S-400, απείλησε να απελάσει 10 πρεσβευτές δυτικών χωρών και έστειλε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στα σύνορα με την Ελλάδα, υποσχόμενος  να «ανοίξει τις πύλες» προς την Ευρώπη.

Το Σάββατο, μια ημέρα πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, κατηγόρησε τον αντίπαλό του Κιλιτσντάρογλου  ότι συνεργάστηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden για να τον νικήσει, χωρίς όμως να παρουσιάσει κάποια  στοιχεία.

  • Για την προοπτική επικράτησης Ερντογάν στις τουρκικές εκλογές

Στην σύνοψη ειδήσεων (Newsletter) των Financial Times και με γενικό τίτλο Why Europe is closely watching Turkey’s election run-off , αναφέρεται ότι όπως γράφει η ανταποκρίτρια Laura Pitel η  Ευρώπη παρακολουθεί στενά την έκβαση των τουρκικών εκλογών, καθώς διακυβεύονται τόσο η προσπάθεια της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ όσο και οι σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ. 

Ο Πρόεδρος Ερντογάν αναδείχθηκε ξεκάθαρο φαβορί μετά την ψηφοφορία της Κυριακής, όμως κανένας από τους δύο υποψήφιους δεν έφτασε στο απαιτούμενο 50%, και για αυτό θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις 28 Μαΐου.

Το πρώτο μεγάλο τεστ εξωτερικής πολιτικής για τον νικητή θα είναι το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το οποίο μπλοκάρει η Άγκυρα από πέρυσι. Δυτικοί αξιωματούχοι ελπίζουν να επισφραγίσουν τη συμφωνία για την ένταξη της Στοκχόλμης στη  Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Ο Ερντογάν έχει κατηγορήσει τη Σουηδία ότι λειτουργεί ως «ξενώνας για τους Κούρδους τρομοκράτες», και προκάλεσε ένα δράμα τον περασμένο Ιούνιο, εμποδίζοντας  τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αν και ενέκρινε την είσοδο της Φινλανδίας αργότερα.

Σύμφωνα με τον Eric Edelman, πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία, εάν κερδίσει τον δεύτερο γύρο, ο Τούρκος Πρόεδρος μπορεί κάλλιστα να προσπαθήσει να αποσπάσει παραχωρήσεις από την Ουάσιγκτον με αντάλλαγμα την έγκριση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Σε αυτές τις παραχωρήσεις θα μπορούσε να περιλαμβάνεται η πρόοδος στην προσπάθεια της Άγκυρας να αναβαθμίσει τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών της, η οποία αντιμετώπισε την αντίθεση του Κογκρέσου. «Θα προσπαθήσει να πάρει κάτι για τα F-16, ίσως να αποσπάσει εκβιαστικά μια κατ’ ιδίαν συνάντηση στη Σύνοδο Κορυφής με τον Biden», λέει ο Edelman. Αλλά ακόμη και τότε, δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Τούρκος ηγέτης θα έδινε το πράσινο φως στη Σουηδία.

Εν τω μεταξύ, η ενταξιακή πορεία  της Τουρκίας προς την ΕΕ θεωρείται ευρέως ως νεκρή και απίθανο να αναζωογονηθεί, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές. Η προοπτική βελτίωσης σε τομείς, όπως μία  εκσυγχρονισμένη τελωνειακή ένωση με την ΕΕ ή το ταξίδι χωρίς βίζα στη ζώνη Σένγκεν για τους Τούρκους πολίτες, συνδέεται άμεσα με την πρόοδο για την «απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, την εγγύηση της ελευθερίας του λόγου και την αποκατάσταση των βασικών αρχών της δικαστικής ανεξαρτησίας», λέει ο Nils Schmid, μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της γερμανικής Bundestag και μακροχρόνιος παρατηρητής της Τουρκίας.

Ενώ ο αντίπαλος της αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου υποσχέθηκε να κάνει όλα τα παραπάνω, «μέχρι στιγμής, ο Ερντογάν δεν ήταν διατεθειμένος να το κάνει», λέει ο Schmid. Εάν ο Τούρκος πρόεδρος κερδίσει ξανά, προβλέπει «περισσότερα από τα ίδια πράγματα» στις σχέσεις  με την Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα Financial Times δημοσιεύουν άρθρο των Laura Pitel, Felicia Schwartz και  Max Seddon –  West braced for five more years of ‘unreliable’ Erdoğan at helm in Turkey 

Ποιος ισχυρίστηκε ότι οι Τούρκοι ξέχασαν τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου; Το κρατικό πρακτορείο Anadolu δίνει βήμα στον ψεύτη “πατέρα” της “γαλάζιας πατρίδας”…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: