Σφοδρή σύγκρουση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με τον βοηθό Γενικό Εισαγγελέα στην Κύπρο: Κατηγορίες για ανάμειξη στο περίφημο βαν των παρακολουθήσεων

FILE PHOTO: Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Σάββας Αγγελίδης. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Απάντηση στις καταγγελίες του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα δίνει με ανακοίνωσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία, συνεχίζοντας ένα πόλεμο που γινεται για την ανεξαρτησία των Θεσμών.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε κατάγγειλε ότι στοχοποιείται με αποτέλεσμα να αμαυρώνεται το όνομά του από την Ελεγκτική.

Η Ελεγκτική στην απαντητική της δήλωση, αναφέρει μεταξύ άλλω, ότι δεν χρειάζεται την άδεια ούτε του Γενικού Εισαγγελέα ούτε του Βοηθού του για να προχωρήσει σε ενημέρωση του κοινού.

Παράλληλα αναφέρεται ότι σε όλες τις δηλώσεις της Ελεγκτικής, δεν διατυπώθηκαν κατηγορίες εναντίον όποιουδήποτε και συμπληρώνει ότι «δεν θα δεχθούν φίμωση από όποιονδήποτε, ο οποίος, εν είδει απειλής, κάνει αναφορά σε εσκεμμένη προσπάθεια στοχοποίησης».

Αυτό που συμβαίνει με την ανοχή του ιδίου του Γενικού Εισαγγελέα, είναι πρωτοφανές, προσθέτει η Ελεγκτική.

Η Υπηρεσία μας, αναφέρεται, είχε λάβει καταγγελία που περιλαμβάνει ισχυρισμούς που αφορούν τη συμπεριφορά του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα για την υπόθεση του μαύρου βαν.

«Το θέμα αυτό δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας μας. Ωστόσο, εξετάζοντας πτυχές της καταγγελίας ώστε να επιβεβαιώσουμε κάποια στοιχεία προτού τη διαβιβάσουμε στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, προέκυψαν θέματα που αφορούν συμβάσεις προμηθειών προς το κράτος για τις οποίες έχουμε πολύ σοβαρά ευρήματα.

Όλο το πακέτο, δηλαδή η αρχική καταγγελία και τα δικά μας ευρήματα, στάλθηκαν στην Αρχή στις 10.5.2023. Γι’ αυτή την υπόθεση δεν προτιθέμεθα να πούμε οτιδήποτε άλλο γιατί αφορά απόρρητες δημόσιες συμβάσεις. Αυτό ήταν εξ αρχής δική μας επιλογή και σε αυτή τη θέση θα παραμείνουμε», προστίθεται.

Περαιτέρω, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι στις 17.5.2023 διαβίβασε στην Αρχή δεύτερη επιστολή, η οποία περιλαμβάνει τρεις ξεχωριστές υποθέσεις.

Όπως σημειώνει, η πρώτη άπτεται της διερεύνησης σοβαρής μορφής φορολογικών θεμάτων εταιρείας συμφερόντων προσώπων, που ασκούν δημόσια επιρροή.

«Αυτή η υπόθεση αποτελεί εύρημα ελέγχου της Υπηρεσίας μας και είχε εντοπιστεί παρεμπιπτόντως στο πλαίσιο ελέγχων για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ). Θεωρούμε το θέμα ως πάρα πολύ σοβαρό γιατί η κατάληξη των χειρισμών ήταν να εμποδιστούν οι φορολογικές αρχές από τον έλεγχο εταιρείας. Η ίδια εταιρεία ήταν αντικείμενο πολύ σοβαρών ευρημάτων μας και σε σχέση με το ΚΕΠ, τα οποία η Νομική Υπηρεσία δεν έκρινε αναγκαίο να διερευνήσει», επισημαίνεται.

Η δεύτερη υπόθεση, συνεχίζει η ανακοίνωση, αφορά κατ’ ισχυρισμό κατάχρηση εξουσίας ως προς την αναστολή ποινικών διώξεων του κοινού ποινικού κώδικα. Πρόκειται για μία υπόθεση, αναφέρεται, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας και για την οποία το ΡΙΚ έκανε ρεπορτάζ και μας ζήτησε σχόλια.

Η τρίτη υπόθεση, αναφέρεται, είναι παρόμοιας φύσεως. «Για αυτές τις δύο υποθέσεις απλώς ενεργήσαμε ως διαβιβαστές προς την Αρχή», διευκρινίζει η Ελεγκτική.

Τέλος, απορρίπτει ως «παντελώς απαράδεκτη και την αναφορά του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα που στρέφεται κατά του Γενικού Ελεγκτή επειδή μέλος της οικογένειάς του, και συγκεκριμένα ο 25χρονος υιός του, ασκεί σε αυτόν κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», σημειώνοντας ότι «είναι και αυτό ενδεικτικό της ίδιας πιο πάνω απαράδεκτης νοοτροπίας φίμωσης των πάντων’.

  • Η ανοχή μου για όσα με κατηγορούν αδίκως δεν μπορεί να έχει περισσότερη διάρκεια

Ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Σάββας Αγγελίδης εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με δημόσιες τοποθετήσεις, για καταγγελίες προς το πρόσωπό του στην Αρχή κατά της Διαφθοράς.

Αυτούσια η ανακοίνωση του κ. Σάββα Αγγελίδη:

Η δημόσια κριτική είναι συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας και ως πρόσωπο σε δημόσιο αξίωμα σεβάστηκα και έδειξα ανοχή σε άπειρες περιπτώσεις όπου η κατά συρροή λασπολογία και η αήθης ατεκμηρίωτη ψιθυρολογία σπίλωσε το όνομα, την αξιοπρέπεια και την υπόληψή μου.

Φαίνεται όμως ότι οι χαμηλοί τόνοι που πάντα τηρώ έχουν εκληφθεί ως αδυναμία.

Σε όλα υπάρχει όριο και μέτρο, και η ανοχή μου για όσα με κατηγορούν αδίκως και μου καταλογίζουν επί καθημερινής βάσης πλέον δεν μπορεί να έχει περισσότερη διάρκεια.

Είναι λυπηρό, το λιγότερο που μπορώ να πω, σεβόμενος και τις διαδικασίες στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, να γίνομαι δέκτης των συνεχών τοποθετήσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, του εκπροσώπου Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, του ίδιου του Γενικού Ελεγκτή, μελών της οικογένειας του Γενικού Ελεγκτή, της Ομάδας Στήριξης Γενικού Ελεγκτή, για καταγγελίες εναντίον μου για θέματα διαφθοράς.

Τονίζω ότι είναι απόλυτα σεβαστό το δικαίωμα οποιουδήποτε να προβαίνει σε καταγγελίες στα αρμόδια σώματα αν έχει στοιχεία για διαφθορά. Η εκστρατεία όμως των καθημερινών δημόσιων τοποθετήσεων για την υποβολή των καταγγελιών, ειδικότερα όταν αυτές στρέφονται εναντίον θεσμών και κρατικών αξιωματούχων, δείχνει εσκεμμένη προσπάθεια στοχοποίησης.

Εάν δεν δοθεί ένα τέλος σε αυτή την επικίνδυνη συμπεριφορά, τότε απλά γινόμαστε έρμαιο της αυθαιρεσίας και της κακοπιστίας. Όλοι να αναλογιστούν τις συνέπειες των πράξεων, των ενεργειών και των ανοχών τους.

Ήμουν συνειδητοποιημένος από την πρώτη στιγμή ότι, στα πλαίσια εκτέλεσης των αρμοδιοτήτων μου και αφού οι αποφάσεις μας επηρεάζουν συμφέροντα τρίτων θα είμαι πάντοτε στο στόχαστρο ποικιλοτρόπως.

Αυτός βεβαίως δεν είναι λόγος να σταματήσω να εργάζομαι άοκνα, νυχθημερόν, ανεξαρτήτως κινδύνων, με μοναδικό σκοπό να φέρω εις πέρας, μαζί με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και όλους τους συνεργάτες μου στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, την υψηλή αποστολή μας. Και όλα αυτά πάντοτε στα πλαίσια της νομιμότητας, εντιμότητας, αντικειμενικότητας και επαγγελματισμού.

Κωνσταντίνος Κόμπος: Η Τουρκία αποφεύγει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να επωφεληθεί από την κατάσταση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: