Πριν από 4.500 χρόνια στην Μεσοποταμία: Το πρώτο καταγεγραμμένο ερωτικό φιλί της ανθρωπότητας [μελέτη]

FILE PHOTO: Η έρευνα αναφέρει ότι ενώ το φιλικό-γονικό φιλί φαίνεται να είναι πανταχού παρόν μεταξύ των ανθρώπων σε βάθος χρόνου και γεωγραφίας, το ρομαντικό-ερωτικό φιλί δεν είναι πολιτιστικά καθολικό και κυριαρχεί στις διαστρωματικές κοινωνίες. photo via pixabay.com@adamkontor




Πότε οι αρχαίοι άνθρωποι άρχισαν να φιλούν ο ένας τον άλλο στα χείλη;

Δεν συνέβαινε πάντα, αλλά τώρα, γραπτές πηγές τεκμηριώνουν ότι το ερωτικό φιλί ήταν μια πρακτική λαών της  αρχαίας Μέσης Ανατολής, της  Μεσοποταμίας ,[σημερινό Ιράκ και η Συρία] – πριν από 4.500 χρόνια.

Η τεκμηρίωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς ότι η πρώτη ένδειξη για φιλί στα χείλη ήρθε από μια πολύ συγκεκριμένη γεωγραφική τοποθεσία στη Νότια Ασία πριν από 3.500 χρόνια, από όπου μπορεί να είχε εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές και να προκάλεσε την εξάπλωση του ιού του απλού έρπητα 1.

Υποστηρικτές της άποψης αυτής λένε  ότι η πρώτη γνωστή καταγραφή ανθρώπινων ρομαντικών-ερωτικών φιλιών προέρχεται από ένα χειρόγραφο της Εποχής του Χαλκού που προέρχεται από τη Νότια Ασία (Ινδία), που χρονολογείται στο 1500 π.Χ.

  •  Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσαν τώρα μια μελέτη στο έγκριτο περιοδικό Science με τίτλο «Η αρχαία ιστορία του φιλιού: Πηγές από τη Μεσοποταμία συνθέτουν την εμφάνιση του φιλιού και τον ρόλο του στη μετάδοση ασθενειών .» 

Στην έρευνα κατηγοριοποιούνται γενικά δύο είδη φιλιών, δηλαδή το φιλικό-γονικό φιλί και το ρομαντικό-ερωτικό φιλί.

  • Ενώ το φιλικό-γονικό φιλί φαίνεται να είναι πανταχού παρόν μεταξύ των ανθρώπων σε βάθος χρόνου και γεωγραφίας, το ρομαντικό-ερωτικό φιλί δεν είναι πολιτιστικά καθολικό και κυριαρχεί στις διαστρωματικές κοινωνίες.

Ο Δρ Troels Pank Arbøll και η Δρ. Sophie Lund Rasmussen, που  μελέτησαν σφηνοειδή γραφή σε πήλινες πλάκες, ανακάλυψαν ότι η παλαιότερη τεκμηρίωση για το φιλί μπορούσε να μεταφερθεί 1.000 χρόνια πιο πίσω σε σύγκριση με αυτό που προηγουμένως είχε αναγνωριστεί στην επιστημονική κοινότητα.

Πολλές χιλιάδες πήλινες πινακίδες έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα και περιέχουν ξεκάθαρα παραδείγματα ότι το φιλί θεωρούνταν μέρος της ρομαντικής οικειότητας στην αρχαιότητα, «όπως το φιλί θα μπορούσε να είναι μέρος των φιλιών και των σχέσεων των μελών της οικογένειας», είπε ο Arbøll, ειδικός στην ιστορία της ιατρικής στη Μεσοποταμία, μεταξύ των ποταμών Ευφράτη και Τίγρη.

Υπάρχουν σχετικά λίγες περιπτώσεις στη σφηνοειδή γραφή όπου περιγράφεται το ρομαντικό-ερωτικό φιλί, αλλά υπήρχαν ξεκάθαρα παραδείγματα που δείχνουν ότι το φιλί θεωρούνταν συνηθισμένο μέρος της ρομαντικής οικειότητας στην αρχαιότητα.

  • Τα κείμενα, έγραψαν οι συγγραφείς, «υποδηλώνουν ότι το φιλί ήταν κάτι που έκαναν τα παντρεμένα ζευγάρια, αν και το φιλί θεωρούνταν μέρος της σεξουαλικής επιθυμίας ενός ανύπαντρου όταν ήταν ερωτευμένος.

“Δύο κείμενα από το 1800 περίπου π.Χ. είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά. Το ένα περιγράφει πώς μια παντρεμένη γυναίκα παραλίγο να παραπλανηθεί από ένα φιλί ενός άλλου άνδρα και το άλλο περιγράφει μια ανύπαντρη γυναίκα που ορκιζόταν να αποφύγει το φιλί και να έχει σεξουαλικές σχέσεις με έναν συγκεκριμένο άνδρα. Η κοινωνία προσπάθησε να ρυθμίσει τέτοιες δραστηριότητες μεταξύ ανύπαντρων ή μοιχών. Επιπλέον, η σεξουαλική πτυχή του φιλιού αποδοκιμαζόταν δημόσια και το φιλί ενός ατόμου που δεν προοριζόταν να είναι σεξουαλικά ενεργό, όπως μια ιέρεια, πιστεύεται ότι στερούσε από αυτόν που φιλά την ικανότητα να μιλά».

«Ως εκ τούτου, το φιλί δεν θα πρέπει να θεωρείται ως ένα έθιμο που προέρχεται αποκλειστικά από οποιαδήποτε περιοχή και εξαπλώθηκε από εκεί, αλλά μάλλον φαίνεται ότι ασκήθηκε σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς για αρκετές χιλιετίες», έγραψαν.

 Η Δρ Sophie Lund Rasmussen, βιολόγος, πρόσθεσε ότι «στην πραγματικότητα, η έρευνα για τα μπονόμπο και τους χιμπατζήδες –τους πιο στενούς εν ζωή συγγενείς στους ανθρώπους– έχει δείξει ότι και τα δύο είδη ασχολούνται με το φιλί, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει ότι η πρακτική του φιλιού είναι μια θεμελιώδης συμπεριφορά στην ανθρώπους, εξηγώντας γιατί μπορεί να βρεθεί σε όλους τους πολιτισμούς».

 

Με πληροφορίες από The Jerusalem Post

 

Οι επιστήμονες, μετά από 631.000 χρόνια, κατάλαβαν τι θα συμβεί στην επόμενη έκρηξη του ηφαιστείου Yellowstone [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: