Οργή και διαδηλώσεις στην Γεωργία για την επανάληψη πτήσεων από Ρωσία: Ο Πούτιν υπονομεύσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας [videos]

Διαδηλωτές στο αεροδρόμιο της Τιφλίδας διαμαρτύρονται για την επανέναρξη των πτήσεων από τη Ρωσία, πρώτη φορά σήμερα μετά την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία. EPA, ZURAB KURTSIKIDZE




Διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «δεν είστε ευπρόσδεκτοι» στο αεροδρόμιο της Τιφλίδας στη Γεωργία, καθώς η πρώτη απευθείας πτήση για σχεδόν τέσσερα χρόνια έφτανε από τη Ρωσία.

Και όταν η αστυνομία τους απαγόρευσε να σταθούν έξω από την αίθουσα αφίξεων του αεροδρόμιου, ξέσπασαν συμπλοκές.

Το αεροσκάφος της Azimuth Airlines έφτασε στις 13:20 τοπική ώρα, ημέρες αφότου πήρε το πράσινο φως από την αρχή πολιτικής αεροπορίας της Γεωργίας.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της χώρας τους, της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ακούγονταν ο εθνικός ύμνος της Ουκρανίας.

Η κυβέρνηση της Γεωργίας χαιρέτισε την επιστροφή των απευθείας πτήσεων από τη Ρωσία.

“Αυτοί που ευνοούνται είναι οι πολίτες μας που έπρεπε να κάνουν μια παράκαμψη με τριπλάσιο κόστος”, δήλωσε ο Irakli Kobakhidze, πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ένα εκατομμύριο Γεωργιανοί πολίτες που ζουν στη Ρωσία θα επωφεληθούν, αν και τα ρωσικά στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός πλησιάζει τις 114.000.

Ωστόσο, οι περισσότεροι Γεωργιανοί αντιτίθενται στην κίνηση της κυβέρνησης να επιτρέψει την επανάληψη των πτήσεων και περισσότερες από 100 γεωργιανές οργανώσεις λένε ότι πρόκειται για «άμεση δολιοφθορά» των φιλοδοξιών της χώρας τους να ενταχθεί στην ΕΕ.

Η Γεωργία ελπίζει ότι οι Βρυξέλλες θα εγκρίνουν την προσπάθειά της να γίνει υποψήφια αργότερα αυτό το έτος.

Στην πρώτη πτήση ήταν μια αντιπροσωπεία ρωσώφιλων  γεωργιανών ΜΚΟ και επιχειρήσεων, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας. Η Georgian Airways σχεδιάζει επίσης καθημερινές πτήσεις προς τη Μόσχα.

Η προφανής ανάκαμψη των σχέσεων έρχεται αφότου ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε ένα διάταγμα για τον τερματισμό της μονομερούς απαγόρευσης της Μόσχας στις απευθείας πτήσεις που επιβλήθηκε ως απάντηση στις μαζικές αντιρωσικές διαδηλώσεις στην Τιφλίδα το 2019.

Η Ρωσία έχει επίσης άρει τους περιορισμούς εισόδου 20 ετών στους γεωργιανούς πολίτες, επιτρέποντάς τους να επισκέπτονται τη Ρωσία έως και 90 ημέρες χωρίς βίζα.

Και όμως οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις.

Η Ρωσία και η Γεωργία πολέμησαν το 2008 και το 20% του διεθνώς αναγνωρισμένου εδάφους της Γεωργίας παραμένει υπό ρωσική κατοχή.

Ο φιλοευρωπαίος πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι κατήγγειλε «άλλη μια ρωσική πρόκληση».

Και τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει απογοήτευση για τις τελευταίες εξελίξεις.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Γεωργία Κέλι Ντεγνάν αμφισβήτησε την απόφαση να δεχθεί «ένα δώρο» από επιτιθέμενη χώρα.

“Νομίζω ότι το σημαντικό ερώτημα είναι γιατί, γιατί τώρα; Γιατί ο Πούτιν κάνει τώρα αυτές τις παραχωρήσεις, αυτές τις προσφορές στη Γεωργία. Ποιο είναι το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσει η Γεωργία;

«Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Πούτιν δεν δίνει τίποτα χωρίς να βγάλει τίμημα», είπε.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις, Πίτερ Στάνο, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η απόφαση εγείρει αμφιβολίες για τη δέσμευση της Γεωργίας να ευθυγραμμιστεί με την ένωση των 27 μελών.

«Εμείς και οι συνεργάτες μας δεν επιτρέπουμε πτήσεις από Ρωσία, πτήσεις προς Ρωσία και πτήσεις πάνω από τη Ρωσία», επεσήμανε.

Η αντιπολίτευση της Γεωργίας καταδίκασε απερίφραστα την επιστροφή των απευθείας πτήσεων ως «ανταμοιβή» στο κυβερνόν κόμμα “Γεωργιανό Όνειρο” για την «καλή συμπεριφορά» προς τη Ρωσία από την εισβολή του στην Ουκρανία.

Η Γεωργία δεν επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας και επέτρεψε σε δεκάδες χιλιάδες Ρώσους πολίτες να μετεγκατασταθούν στη χώρα, πολλοί από τους οποίους γλίτωσαν την επιστράτευση για τα μέτωπα της Ουκρανίας.

Ο Λεβάν Χαμπεϊσβίλι, ο οποίος ηγείται του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος Ενωμένο Εθνικό Κίνημα, είπε ότι ο πρόεδρος Πούτιν προσπαθεί να μετατρέψει τη Γεωργία σε «ρωσική επαρχία».

Αλλά πρόσθεσε ότι “η βούληση του γεωργιανού λαού είναι ακλόνητη! Επιλέγουμε την Ευρώπη, όχι τη Ρωσία!”.

 

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: