«Ο Ράμα οδηγεί στο χείλος του γκρεμού τις σχέσεις με την Ελλάδα: Γιατί πρέπει να απελευθερωθεί ο Μπελέρης», εξηγεί ο δημοσιογράφος Mustafa Nano

FILE PHOTO: epa10538968 Albanian Prime Minister Edi Rama at 10 Downing Street in London, Britain. EPA, ANDY RAIN, POOL




Ο ιστότοπος balkanweb.com σε ανάρτηση με τον ανωτέρω τίτλο πληροφορεί ότι ο δημοσιογράφος Mustafa Nano με ανάρτησή του στο Facebook, κάλεσε τον δικαστή που ανέλαβε την υπόθεση του νέου Δημάρχου Χιμάρας, Φρέντη Μπελέρη, να τον απελευθερώσει.

Ο Nano εγείρει ερωτηματικά για τις ενέργειες του εισαγγελέα που διεξήγαγε τις έρευνες:

«Πράγματι πιστεύετε ότι ο εισαγγελέας πέρασε χειροπέδες στον Μπέλερη με βάση την επαγγελματική συνείδηση; Πρέπει να βγει ένας δικαστής για να διορθώσει το λάθος που έκαναν οι εισαγγελείς: Να βγάλουν τον Μπελέρη από τη φυλακή. Όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο.

Ξέρω, ο λόγος των θεσμών πρέπει πάντα να υπερισχύει των ‘απροόπτων’ των ψηφοφόρων, αλλά είναι αδύνατο να υπερασπιστεί κανείς με δύναμη αυτή την αρχή στην Αλβανία (βλέπουμε ότι ακόμη και στις ΗΠΑ η εκλογική υποστήριξη αρκεί για να δώσει σε κάποιον ατιμωρησία: Κοιτάξτε τι συμβαίνει με τον Trump).

Επομένως, αξιότιμε δικαστή της υπόθεσης, κόψε αυτόν τον ‘γόρδιο δεσμό’, χωρίς να το παρατείνεις και χωρίς να υποκύψεις στη δήθεν πατριωτική υστερία. Πατριώτης θα είσαι εσύ, όχι αυτοί που βρήκαν αφορμή να περάσουν χειροπέδες σε έναν μη κυβερνητικό υποψήφιο τρεις μέρες πριν τις εκλογές.

Πατριώτης θα είσαι εσύ, όχι αυτοί που με τις πράξεις τους έκαναν τη Χιμάρα να πέσει στα χέρια ενός ανθρώπου σαν τον Μπελέρη. Και με αυτή την πατριωτική πράξη θα εκτελέσεις επίσης μια έξυπνη διπλωματική ενέργεια.

Πράγματι πιστεύετε ότι ο εισαγγελέας πέρασε χειροπέδες στον Μπέλερη βάσει επαγγελματικής συνείδησης; Δεν το πιστεύω. Αν είχαμε τέτοιους εισαγγελείς θα είχαν συλληφθεί δεκάδες εκλεγμένοι Δήμαρχοι.

Υπάρχουν φωνές που εκλιπαρούν για κάτι τελείως διαφορετικό, εκλιπαρούν να βγει ένας δικαστής και να τιμωρήσει μια και καλή τον Μπελέρη ή να τον κρατήσει λίγο ακόμα με τις χειροπέδες για να έχει δικαιολογία ο Rama να αποπέμψει το συντομότερο δυνατό τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Χιμάρας. Ο Rama σχεδιάζει κάτι τέτοιο; Ας ελπίσουμε πως όχι.

Διαφορετικά, θα ήταν ένα double down που θα εγείρει σοβαρά ερωτήματα πολιτικής και νομικής φύσης (δεν χορταίνει ποτέ ο άνθρωπος; Θέλει να πάρει από τους αντιπάλους του ένα από τα λίγα τρόπαια που κέρδισαν;), αλλά θα οδηγούσε επίσης και στο χείλος του γκρεμού τις σχέσεις με τους γείτονές μας, που είναι πολύ απλό για αυτούς να ανάψουν το φιτίλι της διαμάχης για κάθε παλιάνθρωπο που βγαίνει σε αυτά τα λημέρια για να φυσήξει τη φωτιά της διχόνοιας και της εχθρότητας με τους Αλβανούς».

Την ίδια οπτική περί «καθοδηγούμενης απόφασης με πολιτικά κίνητρα», τα οποία ωστόσο συνιστούν «λάθος τακτική» υιοθέτησε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Paskal Milo, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MCN.

*Ο ίδιος ιστότοπος πληροφορεί ότι ο επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Ilirjan Celibashi, δήλωσε τα ακόλουθα:

«Ο Μπελέρης είναι νικητής. Εάν δεν υπάρξουν αμφισβητήσεις και επιβεβαιωθεί το μέχρι τώρα αποτέλεσμα, θεωρείται επισήμως Δήμαρχος. Η ποινικονομική του κατάσταση δεν έχει καμμία σχέση με την εκλογική διαδικασία. Θα μιλήσουμε περαιτέρω εάν υπάρξουν νέες εξελίξεις».

*Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες Τέμα, Ντίτα και Σοτ φιλοξενούν άρθρα που στρέφονται εναντίον του Μπελέρη και εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την ανάμειξη της Ελλάδας στην υπόθεση:

– Άρθρο του Ilir Yzeiri στην Τέμα υποστηρίζει ότι η επίσημη τοποθέτηση της Ελλάδας για τη σύλληψη Μπελέρη ήταν «όχι μόνο προσβλητική, αλλά και ότι τίναξε στον αέρα τις διμερείς σχέσεις. Η προσέγγιση της Ελλάδας έδειξε, δυστυχώς, τη σκοτεινή πλευρά της ελληνικής πολιτικής, την πλευρά που εμπνέεται από την Μεγάλη Ιδέα».

– Άρθρο του Martin Leka στην ίδια εφημερίδα επαναλαμβάνει τις κατηγορίες εναντίον του Μπελέρη για συμμετοχή στο επεισόδιο της Επισκοπής και για δηλώσεις του «υπέρ της Βορείου Ηπείρου».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ευθύνη για το θέμα που δημιουργήθηκε φέρουν κατά κύριο λόγο οι Berisha-Meta που τον έκαναν υποψήφιο Δήμαρχο στη Χιμάρα, η Εισαγγελία που προέβη στη σύλληψή του δύο μέρες πριν τις εκλογές, αλλά και ο Πρωθυπουργός Rama που του επιτέθηκε «μέχρι υπερβολής» τις τελευταίες ημέρες προ των εκλογών.

– Η ίδια εφημερίδα γράφει ότι σε εκλογικό τμήμα στο χωριό Λούκοβο στο Δήμο Χιμάρας, παρατηρητής του Συνασπισμού Berisha-Meta ήταν «ο εξτρεμιστής Αλκης Θωμανίκας, αρχηγός της Χρυσής Αυγής για το Λούκοβο, μοναδικός σκοπός του οποίου ήταν να δημιουργήσει επεισόδια».

– Η εφημερίδα Ντίτα δημοσιεύει άρθρο γνώμης του πρώην πρέσβη Shaban Murati με τίτλο «Καλύτερα αδέρφια με τους Κινέζους, παρά με τους Έλληνες».

Σε αυτό ο συντάκτης επικρίνει τη δήλωση Rama στις 11 Μαΐου ότι «εμείς είμαστε αδέρφια με τους Έλληνες», προσθέτοντας ότι στις δηλώσεις αυτές δεν αντέδρασε κανείς ούτε στα Τίρανα, ούτε στην Πρίστινα, «ανεξάρτητα από το γεγονός ότι στα 111 χρόνια που υφίσταται το αλβανικό κράτος, η Ελλάδα τρέφει εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της Αλβανίας, διατηρεί το νόμο του εμπολέμου, τα ‘αδέλφια’ του Rama, Μητσοτάκης και Δένδιας, διαμαρτυρήθηκαν κατά της Αλβανίας στην Ε.Ε. όταν συνελήφθη ο Μπελέρης, ενώ στις 13 Μαΐου το ελληνικό ΥΠΕΞ με την ανακοίνωσή του διατύπωσε εδαφική διεκδίκηση στη Χιμάρα».

(σ.σ.: Η ακριβής δήλωση Rama λίγο πριν καταφερθεί στην ίδια ομιλία με σφοδρότητα εναντίον του Μπελέρη, ο οποίος επρόκειτο να συλληφθεί δύο ώρες αργότερα, είναι η εξής: «Δεν έχουμε ανάγκη από άτομα που υποκινούν μίσος. Εμείς θέλουμε φιλία. Εμείς τους Έλληνες τους έχουμε αδέρφια, αλλά ο καθένας στο σπίτι του και εμείς στο δικό μας, Αλβανοί και Έλληνες είναι ίσοι. Δεν υπάρχει περίπτωση να σηκωθεί κάποιος και να ποδοπατήσει τους Αλβανούς όπως άλλωστε όλοι οι Αλβανοί σέβονται τους Έλληνες, αλλά στη χώρα τους, στο σπίτι τους»)

  • Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Ντίτα αναδημοσιεύει παλαιότερο άρθρο του 2000, στο οποίο επικαλείται δηλώσεις του συγγραφέα από τους Δρυμμάδες Χιμάρας, Πέτρου Μάρκου (σ.σ. απεβίωσε το 1991), ο οποίος «όχι μόνο δήλωνε Αλβανός, αλλά ισχυρίζεται ότι οι κάτοικοι του χωριού του κατάγονται στο σύνολό τους από περιοχές της βόρειας ή της κεντρικής Αλβανίας. Το γεγονός ότι το χωριό μιλάει ελληνικά εξηγείται από το γεγονός ότι η Χιμάρα και οι Δρυμμάδες έκαναν εμπόριο με τα ελληνικά νησιά του Ιονίου ή κρύβονταν εκεί επί τουρκοκρατίας κι έτσι έμαθαν την ελληνική γλώσσα»…

Η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει σύντομο άρθρο του Αλβανού ιατρού Tritan Kalo, ο οποίος αποκαλεί τον Μπελέρη «μπαμπέση, από το Προγονάτι Τεπελενίου, που βαφτίστηκε βορειοηπειρώτης».

Τον κατηγορεί ότι παραβίασε τον αλβανικό νόμο, γι’ αυτό και συνελήφθη, και θέτει το ερώτημα: «Τι θα γινόταν σε περίπτωση που κάποιος Αλβανός παραβίαζε τον ελληνικό νόμο;».

Με άρθρο του στην ίδια εφημερίδα με τίτλο «Υπάρχει ελληνικός πληθυσμός στην Χιμάρα;», ο Rami Memushaj ισχυρίζεται ότι, με αφορμή την προσαγωγή Μπελέρη, η ελληνική κυβέρνηση επανέλαβε τη θέση ότι η Χιμάρα είναι ελληνική:

«Ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και ο ΥΠΕΞ κ. Δένδιας απείλησαν ότι οι πόρτες της Ε.Ε. θα μείνουν κλειστές για την Αλβανία, εάν δεν σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Στη Χιμάρα όμως, δεν υπήρξε και δεν υπάρχει ελληνικός πληθυσμός. Η Χιμάρα γεωγραφικά, ανήκει στην αλβανική ευρύτερη περιοχή της Λαμπουριάς και η πλειονότητα των κατοίκων της ήρθαν εδώ από άλλες περιοχές της Αλβανίας».

Το ίδιο άρθρο δημοσιεύει και η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σοτ.

*Η τελευταία, καθώς και η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Τέλεγκραφ δημοσιεύουν εκτενές άρθρο με τίτλο «Σε ποιον ανήκει η Χιμάρα;», που υπογράφει ο Ago Nezha, πρόεδρος του «Πατριωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Λαμπουριά».

Με αφορμή τη σύλληψη του Μπελέρη, υποστηρίζει κι αυτός με τη σειρά του ότι στη Χιμάρα δεν υπάρχει ελληνική μειονότητα, ότι οι κάτοικοί της είναι Αλβανοί και ότι οι δηλώσεις Μπελέρη περί Ελλήνων στη Χιμάρα είναι «αντεθνικές». Παράλληλα, κατηγορεί την Ελλάδα για «διαρκείς προσπάθειές εξελληνισμού της Χιμάρας, στις οποίες έχει στο πλευρό της τους Berisha και Meta».

*O ιστότοπος pamfleti.net πληροφορεί ότι ο δημοσιογράφος Artan Hoxha υποστήριξε (σ.σ.: Χωρίς να παραθέτει την πηγή των δηλώσεών του) ότι:

«Η μοναδική νίκη των δύο ‘πατριωτών’, Berisha και Meta, είναι ο Δήμος Χιμάρας, μία αλβανική επικράτεια επί χιλιετίες, την οποία με ‘πολύ κόπο και θυσίες’ οι Berisha και Meta δώρισαν στην Ελλάδα. Ο Berisha ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα με το σύνθημα ‘Να κάνουμε την Αλβανία σαν την Ευρώπη’ και την ολοκλήρωσε φωνάζοντας ‘Ζήτω η Ελλάς’. Ο Berisha έχασε στη γενέτειρά του, την Τροπόγια, o Meta έχασε στη γενέτειρά του, το Σκραπάρ.

Οι Berisha και Meta ηττήθηκαν από τη Σκόδρα μέχρι τη Κονίσπολη. Ο Berisha, ακόμη και με το ένα πόδι στον τάφο κι ενώ όλη η Αλβανία τον έθαψε πολιτικά με την ψήφο, έκανε το τελευταίο κακό στην πατρίδα. Τώρα, επί 4 χρόνια θα δούμε τι προκοπή θα μας φέρει ο Berisha και ο Μπελέρης. Ως ‘υπερπατριώτης’ που είσαι, έδωσες ένα χέρι στον εξελληνισμό (sic) της πιο όμορφης περιοχής στην Αλβανία. Είναι η ώρα των μασκαράδων. Η Αλβανία ανήκει στους Αλβανούς».

*Τέλος, η επικράτηση του Μπελέρη ενόχλησε και τον γνωστό για τις ακραίες εθνικιστικές του θέσεις εντυπωσιασμού, δημοσιογράφο Marin Mema, ο οποίος στην προσωπική σελίδα στο Facebook αναφέρει τα εξής:

«11 χρόνια ‘Non Grata’, κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας γιατί έφερα μέσα από τα ντοκιμαντέρ την αλήθεια! Τίποτα περισσότερο από την αλήθεια. Δεν είχα όπλο στα χέρια μου, μόνο ένα στυλό κι ένα σημειωματάριο. Δεν ούρλιαξα και δεν επιβλήθηκα (παρακίνησα), αλλά έφερα μαρτυρίες, γεγονότα, στοιχεία. Οι αλβανικές αρχές δεν είχαν χρόνο να με προστατέψουν! Το υπόλοιπο της ιστορίας, συνεχίστε το φίλοι».

Η Αθήνα απειλεί -και καλώς πράττει- την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε.: Λόγω της σύλληψης ομογενή υποψήφιου δημάρχου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: