Η Αθήνα απειλεί -και καλώς πράττει- την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε.: Λόγω της σύλληψης ομογενή υποψήφιου δημάρχου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Φρέντι Μπελέρη και τον Ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα. Φωτογραφία Fredis Beleris, Facebook




Η νέα διπλωματική διαμάχη μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας εξαιτίας της σύλληψης και προφυλάκισης του Έλληνα ομογενή υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, οδήγησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να απειλήσει να διαταράξει τη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.).

Επισημαίνεται ότι ο Φρέντι Μπελέρης, υποψήφιος δήμαρχος υπό τη σημαία ενός κόμματος ελληνικής μειονότητας που ευθυγραμμίζεται με έναν συνασπισμό της αντιπολίτευσης, συνελήφθη (12/5) ως ύποπτος για εξαγορά ψήφων. Η αστυνομία είπε ότι θα κατηγορηθεί για ενεργό διαφθορά στις εκλογές, κάτι που ο Μπελέρης αρνείται.

Σε συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης είπε (14/5) ότι η συμπεριφορά των αλβανικών αρχών ήταν σε βάρος της ενότητας της ΕΕ και είπε ότι αν συνεχιστεί, δεν θα επηρεάσει μόνο τις διμερείς σχέσεις αλλά και τις φιλοδοξίες της Αλβανίας για την ΕΕ.

Την ημέρα της σύλληψης, ο Μητσοτάκης είπε ότι διαμαρτυρήθηκε στην Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen, καθώς, όπως είπε, βασίστηκαν σε «ανύπαρκτες κατηγορίες».

Ο Rama απάντησε με ένα tweet ότι η υπόθεση αποτελεί μια «δοκιμασία για τη δικαιοσύνη». 

Η πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία Κωνσταντίνα Καμίτση και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος έθεσαν επίσης το θέμα στις αρχές στα Τίρανα. Ο δικηγόρος του Μπελέρη, Edmond Dema είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία εναντίον του πελάτη του.

Η εξαγορά ψήφων παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα στις αλβανικές εκλογές με ισχυρισμούς ότι όλες οι πλευρές εμπλέκονται σε κάποιο επίπεδο εξαγοράς και πίεσης στους ψηφοφόρους. Οι συλλήψεις πριν και μετά τις εκλογές είναι σύνηθες φαινόμενο και εκατοντάδες παρατηρητές βρίσκονταν στο έδαφος όλη την Κυριακή για να παρακολουθούν τις διαδικασίες.

Όσον αφορά την ελληνική κοινότητα στην Αλβανία, περίπου το 0,9% του πληθυσμού προσδιορίζεται ως Έλληνας, αν και αυτό είναι αμφιλεγόμενο σε ορισμένους πολιτικούς κύκλους. Ενώ αρκετές κοινότητες στο νότο της χώρας μιλούν ελληνικά και ορισμένα οδικά σήματα εμφανίζονται στην ελληνική γλώσσα, οι Αλβανοί εθνικιστές λένε ότι απλώς αυτοχαρακτηρίζονται Έλληνες για να πάρουν ελληνικά (και de facto ΕΕ) διαβατήρια και χρήματα από την Αθήνα, κάτι που οι τοπικές κοινότητες αρνούνται κατηγορηματικά.

Η απογραφή, αν και καθυστερημένη, έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2023.

Πρόσφατα ο Μητσοτάκης ακύρωσε ταξίδι στη Χειμάρρα την ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα, αφού ο Rama είπε στo Euractiv σε συνέντευξή του ότι η Ελλάδα εξαπάτησε στη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ.

Οι δηλώσεις έγιναν γρήγορα viral σε όλη την Ελλάδα και ο αλβανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα. Σημειώνεται ότι υπάρχει παρατεταμένη διαφωνία για τα θαλάσσια σύνορα που πρόκειται να κριθεί στο διεθνές δικαστήριο. 

Σε συνέντευξή του στο EURACTIV τον Δεκέμβριο 2022, ο Σαλί Μπερίσα (Berisha) –που θεωρείται πιο κοντά στην Αθήνα– αποκάλυψε ότι η Άγκυρα είχε κάνει μια «πραγματικά ισχυρή παρέμβαση» για να εμποδίσει τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας το 2009. 

Η Ελλάδα έχει επίσης απειλήσει να αποσύρει την υποστήριξη για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ για το θέμα των Τσάμηδων/ Τσαμουριάς (sic), σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Τον Μάιο 2022, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι το ζήτημα των Τσάμηδων, στο οποίο επιμένει η Αλβανία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα ως προς τις ελπίδες ένταξής της στην ΕΕ.

ΠΗΓΗ: Εuractiv Alice Taylor – Athens threatens Albania’s EU path again over elections arrest

Πολιτικές διαστάσεις έδωσε στο “χαστούκι” της Eurovision ο Νίκος Κοτζιάς: Θέλουν να αποξενώσουν την Ελλάδα από την Κύπρο, λέει…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: