Ο Ερντογάν προκαλεί χωρίς αιδώ την Ελλάδα: «Τα αδέρφια μας από τη Δυτική Θράκη και τα Βαλκάνια δεν είναι μετανάστες, είναι γνήσιοι γιοι της Τουρκίας».

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan delivered a speech at a meeting with NGOs in the Keçiören district of Ankara. Photo via Turkish Presidency




Το χαρτί του εθνικισμού παίζει ξανά ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών κατά τον οποίον θα έχει τη στήριξη του υπερεθνικιστή Σινάν Ογάν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των τουρκικών εκλογών, πραγματοποιεί διαδοχικές δημόσιες εμφανίσεις με τον αέρα του νικητή και την ίδια στιγμή επαναφέρει τα εθνικιστικά του αφηγήματα και μιλά ξανά περί «Γαλάζιας Πατρίδας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, έκανε λόγο για δήθεν …σφαγές στην Τρίπολη και την Ανατολία από τους Έλληνες.

«Τι έκαναν στην Ανατολία, τις σφαγές του 1919-1922, τη σφαγή της Τριπολιτσάς. Δηλαδή το πράγμα ξεφεύγει. Αυτό που προτείνουμε εμείς είναι να μην μπαίνουμε σε τέτοια θέματα, να μην μιλάμε για αυτά, ας αφήσουμε τους ιστορικούς να κάνουν αυτό που είναι να κάνουν. Αυτό που εμείς προτάσσουμε είναι ο αμοιβαίος διάλογος», πρόσθεσε χωρίς ντροπή.

Πάντα λέμε, είπε ο Ακάρ, «ότι είμαστε υπέρ των διεθνών διαπραγματεύσεων και των ειρηνικών μεθόδων για την επίλυση των προβλημάτων. Αλλά αυτό που λέμε επίσης είναι ‘μην το παρεξηγήσετε, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για αδυναμία, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε το σφετερισμό των δικαιωμάτων μας, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τετελεσμένα γεγονότα στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο, στην Κύπρο. Δεν πρόκειται για απειλή’».

Για το Αιγαίο, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας είπε ότι «το λέμε ξανά και ξανά. Τα προβλήματα στο Αιγαίο δεν είναι απλά προβλήματα. Δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί άμεσα και ανά πάσα στιγμή. Επομένως, ας συστήσουμε αντιπροσωπείες και ας συζητήσουν για αρκετό διάστημα. Ας αφήσουμε τους ειδικούς να μιλήσουν και να βρουν λύσεις».

Στην ομιλία του, στο Συνεδριακό Κέντρο στην Κωνσταντινούπολη, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε με τον γνωστό προκλητικό του τρόπο:

«Τα αδέρφια μας από τη Δυτική Θράκη, τη Βουλγαρία και τα Βαλκάνια δεν είναι μετανάστες, είναι γνήσιοι γιοι της Τουρκίας».

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Ερντογάν ανέφερε ότι:

«Χαιρετώ τους λυπημένους και περήφανους γιους της Ρωμυλίας, αγαπητούς νέους, κυρίες και αγαπητούς πολίτες» και εξέφρασε «την αγάπη και τον σεβασμό του σε όλους όσοι πονούν μαζί τους».

“Οι παππούδες σου, οι πρόγονοί σου γύρισαν στην πατρίδα τους. Σαν αδέρφια και αδερφές που ξαναενωθήκαμε μετά από έναν αιώνα λαχτάρας, αγκαλιάσαμε ο ένας τον άλλον. Δεν μπορούμε να ευχαριστήσουμε αρκετά τον Αλλάχ που έχουμε μια πατρίδα σαν την Τουρκία, ένα σπίτι σαν την Τουρκία», ισχυρίστηκε ο Ερντογάν.

«Σήμερα”, τόνισε ο ισλαμιστής πρόεδρος, “βλέπω μια υπέροχη πλημμύρα αγάπης, έναν ωκεανό αγάπης που εκτείνεται από την Προύσα στη Βοσνία, από την Κωνσταντινούπολη μέχρι τα Σκόπια. Εδώ, βλέπω το σύμβολο της αιώνιας αδελφότητάς μας, που ζυμώνεται με πόνο, βάσανα, αγάπη, στοργή και αλληλεγγύη».

Κατέληξε ως εξής: «Η Δημοκρατία της Τουρκίας αγωνίζεται για την ύπαρξη σε αυτά τα εδάφη».

Ο Ακάρ επαναφέρει τη συζήτηση στην, πριν από τους σεισμούς, περίοδο: Δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα, ισχυρίζεται στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: