Ο Economist εκθειάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Αναφορές σε επιτεύγματα, αλλά και αδυναμίες της διακυβέρνησής του… Αμφίβολο το μέλλον του Τσίπρα! 

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με πολίτες κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Μοσχάτο, την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Κείμενο ECONOMIST

Στην εκλογική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 21 Μαΐου σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα, αρχηγού, όπως σημειώνεται, του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται το δημοσίευμα του βρετανικού περιοδικού Economist.

Αναφέρεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε τη χώρα από το 2015 έως το 2019, μια εποχή που η Ελλάδα κόντεψε να αθετήσει τα χρέη της, να βγει από το ευρώ και να απειλήσει τη σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης. Στη συνέχεια ανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης.

Τώρα οι Έλληνες ψηφοφόροι αποφάσισαν, με τεράστια διαφορά, ότι προτιμούν τη σταθερότητα και την τεχνοκρατική ικανότητα από το δράμα.

  • Ο κ. Μητσοτάκης συγκέντρωσε το 41% ​​των ψήφων έναντι του 20% του Σύριζα, ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα, ειδικά δεδομένου ότι οι δημοσκόποι είχαν προβλέψει μόνο μία διαφορά έξι ή επτά μονάδων. Το μέλλον του κ. Αλέξη Τσίπρα και του κόμματός του είναι πλέον αμφίβολο.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών  που ώθησε τον ΣΥΡΙΖΑ στο μονοπάτι της αντιπαράθεσης με τις Βρυξέλλες, αλλά στη συνέχεια παραιτήθηκε και δημιούργησε το δικό του κόμμα, είναι εκτός Κοινοβουλίου. 

Ο κ. Μητσοτάκης έχασε για ελάχιστες έδρες τη συνολική πλειοψηφία. Αλλά λέει ότι δεν ενδιαφέρεται να σχηματίσει συνασπισμό. Και κανείς άλλος δεν μπορεί. Έτσι θα διεξαχθούν δεύτερες εκλογές, πιθανότατα στις 25 Ιουνίου. Ένας μεταβατικός πρωθυπουργός θα κρατήσει τα ηνία μέχρι τότε.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψει, γιατί οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με ένα νέο εκλογικό σύστημα που θα ανταμείψει το μεγαλύτερο κόμμα, πιθανώς την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, με μπόνους έως και 50 εδρών, επί του συνόλου των 300.

Ο κ. Μητσοτάκης το έχει κερδίσει. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια κυβέρνησε, ως επί το πλείστον, με ενέργεια και δεξιοτεχνία. Η οικονομία έχει ανακάμψει καλύτερα από τις περισσότερες άλλες από τις καταστροφές που προκάλεσε ο Covid-19 και από το σοκ στις τιμές της ενέργειας.

  • Ο ρυθμός ανάπτυξης πέρυσι ήταν περίπου διπλάσιος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και προβλέπεται ότι θα τον ξεπεράσει άνετα και φέτος.

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας διαπραγματεύεται πλέον με επιτόκια επενδυτικού βαθμού. Η διαφορά μεταξύ αυτού που πρέπει να πληρώσει για το δεκαετές ομόλογό της και αυτών που πληρώνει η Γερμανία είναι μόλις 1,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2015, έφτασε τις τρομακτικές 18,7 ποσοστιαίες μονάδες. Το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό, σχεδόν στο 11%, αλλά ο ετήσιος πληθωρισμός υποχωρεί,  μόνο στο 3%.

Η Ελλάδα, με λίγα λόγια, έχει γίνει μια κανονική χώρα, όχι πηγή ανησυχίας. Πέρα από την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει μια λογική δουλειά στη διαχείριση των εντάσεων με την Τουρκία, βοηθούμενος από την ταχεία αποστολή βοήθειας στην κατεστραμμένη από τον σεισμό νοτιοανατολική Τουρκία τον Φεβρουάριο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα πράγματα είναι τέλεια. Ο κ. Μητσοτάκης έχει τρεις μεγάλες κηλίδες στο ιστορικό του και, αν υποτεθεί ότι θα πάρει τη δεύτερη θητεία του, θα χρειαστεί να τις αντιμετωπίσει. Το πρώτο είναι ένα δυσάρεστο σκάνδαλο που αφορά τις τηλεφωνικές υποκλοπές, είτε αυτές εκτελέστηκαν είτε έμειναν ως απόπειρες, δεκάδων πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τι ακριβώς συνέβη. Έως ότου αποκαλυφθούν πολλά περισσότερα, η εμπιστοσύνη στη διακυβέρνησή του θα παραμείνει άσχημα υποβαθμισμένη.

Το δεύτερο είναι επίμονες αναφορές για Έλληνες συνοριοφύλακες που ξυλοκοπούν και ληστεύουν μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν από την Τουρκία: κάτι που μπορεί να μην ενοχλεί ιδιαίτερα τους πιο εθνικιστικούς υποστηρικτές του κ. Μητσοτάκη, αλλά θα έπρεπε να ενοχλεί τον ίδιο.

Και τέλος, πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για να μεταρρυθμιστούν οι αρτηριοσκληρωτικές και μερικές φορές διεφθαρμένες δημόσιες υπηρεσίες της Ελλάδας. Οι ελλείψεις της πολιτείας φάνηκαν τον Φεβρουάριο στο σιδηροδρομικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους και αποκάλυψε μια λιτανεία εξοπλισμού χαμηλής ποιότητας και κακών πρακτικών εργασίας.

  • Ήταν το αποτέλεσμα δεκαετιών κακοδιαχείρισης, αλλά επιδείνωσε τις επιδόσεις του κ. Μητσοτάκη στις δημοσκοπήσεις (ανέκαμψαν εγκαίρως για τις εκλογές, τις οποίες μετέθεσε χρονικά για περισσότερο από ένα μήνα μετά).

Η αποστολή του εκσυγχρονισμού της ελληνικής κυβέρνησης έχει πολύ δρόμο να διανύσει – και ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τη δυνατότητα να τελειώσει το έργο του σε μια δεύτερη θητεία. Σίγουρα όμως του αξίζει μία.

Τίτλος: Carry on Kyriakos – A stunning election result for Greece’s prime minister.
Υπότιτλος: Kyriakos Mitsotakis deserves his unexpected triumph

ΠΗΓΗ: Κείμενο Economist, στη στήλη Leaders

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Μύθοι και πραγματικότητες για την Αμμόχωστο: Η ιστορία υπερισχύει της τουρκικής προπαγάνδας για την κατεχόμενη πόλη του Ευαγόρα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: