Μύθοι και πραγματικότητες για την Αμμόχωστο: Η ιστορία υπερισχύει της τουρκικής προπαγάνδας για την κατεχόμενη πόλη του Ευαγόρα

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ – Ούτε οι “τύμπανοκρουσίες” της Τούρκικης “λογικής” που εκφράζεται επί του εδάφους εδώ και δεκαετίες… Ούτε οι πρακτικές επιβολής της πολιτικής είναι αρκετές να μας συνεφέρουν ώστε να γίνουμε μία “γροθιά”…. Πράγματι μεγάλε Καζαντζάκη…σκοτώσαμε την μνήμη, αλλά πρώτα φροντίσαμε να αφανίσουμε και την ορθή την κρίση…..Και να που την χρειαστήκαμε…




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία

«Ο κατάλογος του κλειστού Βαρωσιού (σ.σ. της κατεχόμενης περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου) είναι μια μελέτη που αποδεικνύει με αυθεντικά έγγραφα της Βρετανικής Διοίκησης ότι το Βαρώσι είναι βακούφικη περιουσία».

Αυτό αναφέρει αγγελία του ΕΒΚΑΦ (μουσουλμανικό ίδρυμα στην Κύπρο, το οποίο ιδρύθηκε το 1750 και χειρίζεται τις δωρεές κτημάτων, βακούφια, που έχουν γίνει από πιστούς για θρησκευτικούς λόγους προς τον Αλλάχ)  με τίτλο «Κλειστό Βαρώσι, Άγνωστες πραγματικότητες, Ας μιλήσουμε με έγγραφα».

Πρόκειται για μια ακόμη προπαγάνδα της κατοχικής πλευράς, που επιμένει πως οι περιουσίες της περιοχής ανήκουν στο Ίδρυμα! Στην αγγελία υπάρχει ένας QR Code, που μπορεί να σαρωθεί με το κινητό τηλέφωνο του αναγνώστη, ο οποίος επιθυμεί να διαβάσει τον κατάλογο που ετοιμάστηκε εκ μέρους του ΕΒΚΑΦ για την περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού.

Σημειώνεται συναφώς ότι, σύμφωνα με τον δικηγόρο Αχιλλέα Δημητριάδη, μισό εκατ. στερλίνες κατέθεσε η βρετανική κυβέρνηση σε κοινό λογαριασμό των Φαζίλ Κουτσιούκ και Ραούφ Ντενκτάς.

  • Το ποσό ήταν μέρος του 1,5 εκατ. Στερλινώ,ν με το οποίο θα γινόταν πλήρης και τελική εξόφληση όλων των απαιτήσεων της τουρκικής κοινότητας, περιλαμβανομένου του ΕΦΚΑΒ, υπό την προϋπόθεση οι Τουρκοκύπριοι να μην προβάλουν καμία απαίτηση μετά από αυτήν την πληρωμή.

Η διευθέτηση αποδεικνύεται σε σχετικό παράρτημα της Συνθήκης Εγγυήσεων, ενώ υπάρχει και η απόδειξη της πληρωμής. Τι έγιναν αυτά τα χρήματα;

Γεγονός είναι πάντως ότι καμία αξίωση από τουρκικής πλευράς δεν μπορεί να υπάρξει, καθώς η τότε ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας πληρώθηκε, και μάλιστα αδρά, για να αποποιηθεί των όποιων απαιτήσεων.

Συνεπώς, όλα αυτά που προτάσσονται από τουρκικής πλευράς είναι μυθεύματα, ψέματα.

Συχνά πυκνά γίνεται αναφορά στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Για όσους δεν έχουν εικόνα, σημειώνεται ότι η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου έχει έκταση περίπου 6,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποτελεί περίπου το 17% της έκτασης του δήμου Αμμοχώστου.

Μετά την κατάληψη της Αμμοχώστου από τα τουρκικά στρατεύματα στις 16 Αυγούστου 1974 , η περιοχή, αφού λεηλατήθηκε, «σφραγίστηκε» και αποκόπηκε από τα δημοτικά όρια με συρματόπλεγμα και άλλα εμπόδια.

Η περίκλειστη περιοχή είναι υπό την ευθύνη του τουρκικού στρατού, ο οποίος απαγορεύει την πρόσβαση σε αυτή για όλους. Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του 1976, αναφέρεται εκτεταμένα στις τουρκικές ωμότητες.

Περιγράφει ακόμη και την αρπαγή των ελληνοκυπριακών περιουσιών, στις υπό κατάληψη περιοχές από τους Τούρκους. Τεκμηριωμένα από την Κυπριακή Δημοκρατία.

  • Κατηγγέλθη ότι τα λάφυρα φορτώνονταν από τον τουρκικό στρατό σε οχήματα και λεωφορεία, που άρπαξαν από Ελληνοκυπρίους, ενώ ένα σημαντικό μέρος των λαφύρων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οχήματα, ζώα, οικιακά σκεύη, οικοδομικά είδη κ.λπ., μεταφέρθηκαν στην Τουρκία με πλοία του τουρκικού στόλου.
  • Η εγκαλούσα κυβέρνηση (της Κύπρου) δήλωσε επίσης ότι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της περιοχής Καρπασίας και άλλων ελληνικών χωριών στις τουρκοκρατούμενες περιοχές εξορίστηκαν και ότι η λαφυραγώγηση των οικιών τους άρχισε ενώ είχαν επιβιβασθεί στα οχήματα που θα τους μετέφεραν στο νότο.
  • Η εγκαλούσα κυβέρνηση αιτιάται για ληστεία από τον τουρκικό στρατό των αγροτικών προϊόντων, ζώων, οικιακών ειδών, αποθεμάτων σε αποθήκες, σε εργοστάσια και πλοία, που ανήκουν σε Ελληνοκυπρίους, καθώς και επί κοσμημάτων και άλλων πολυτίμων ειδών, συμπεριλαμβανομένων και χρημάτων που ανευρέθηκαν στα θυλάκια Ελληνοκυπρίων, αιχμαλώτων και κρατουμένων.
  • Πώληση ενός μεγάλου αριθμού οχημάτων, ιδιοκτησίας Ελληνοκυπρίων, αναφέρθηκε ότι έγινε σε Τουρκοκυπρίους στο λιμάνι της Αμμοχώστου, στις 12 Φεβρουάριου 1975. Η καταστροφή περιλαμβάνει και την πυρπόληση εικόνων, άλλων θρησκευτικών αντικειμένων και εκκλησιαστικών σκευών στις Ελληνορθόδοξες εκκλησίες. Μερικά από τα λατρευτικά αυτά σκεύη μεταφέρθηκαν σε τουρκικά τεμένη. Η περίκλειστη περιοχή κρατήθηκε «σφραγισμένη» τόσα χρόνια για διαπραγματευτικούς κι άλλους λόγους. Τώρα αποφασίσθηκε να εποικιστεί.

Για την συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν ειδικά ψηφίσματα και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Και τι έγινε; Η Κύπρος δεν είναι Ουκρανία!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Επιμένει η κατοχική δύναμη, αλλά ποιος ακούει στην Αθήνα και τη Λευκωσία; Τα ενεργειακά της Κύπρου περνούν από την Τουρκία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: