Η Νέα Υόρκη βυθίζεται υπό το βάρος των πανύψηλων ουρανοξυστών της, προειδοποιούν οι γεωλόγοι [videos]

FILE PHOTO: Άποψη της Νέας Υόρκης. Photo via pixabay. com@Walkerssk/https://pixabay.com/users/walkerssk-1409366/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1927127




Η Νέα Υόρκη βυθίζεται γρήγορα και νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η τρέχουσα άποψη των κατασκευαστών ακινήτων, «όσο πιο μεγάλο, τόσο καλύτερο», είναι η αιτία.

Μια ομάδα από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ και από το Πανεπιστήμιο του Ρόουντ Άιλαντ  ανακάλυψε ότι το βάρος των γιγάντιων ουρανοξυστών της μεγαλούπολης  κάνει τους πέντε δήμους της να βυθίζονται κατά ένα έως δύο χιλιοστά ετησίως.

Η ομάδα ανέλυσε το βάρος 1.084.954 κτιρίων που κατασκευάστηκαν σε μια πόλη 486 τετραγωνικών χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 6.000 ουρανοξυστών – 247 από τους οποίους είναι ουρανοξύστες ύψους άνω των 46 μέτρων.

  • Καθώς αυτά τα μεγαθήρια ωθούν το έδαφος από κάτω τους όλο και πιο κοντά στο επίπεδο της θάλασσας, την ίδια ώρα η κλιματική αλλαγή υψώνει τον ωκεανό για να το συναντήσει.

Η πόλη πλησιάζει πιο κοντά στο νερό με ρυθμό 1 έως 2 χιλιοστά το χρόνο, «με ορισμένες περιοχές να υποχωρούν πολύ πιο γρήγορα».

Το Κάτω Μανχάταν κινδυνεύει ιδιαίτερα και υπάρχει ανησυχία τόσο για το Μπρούκλιν όσο και για το Κουίνς, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ενώ μερικά χιλιοστά μπορεί να μην ακούγονται καταστροφικά, ορισμένα μέρη της πόλης υποχωρούν πολύ πιο γρήγορα, συμβαδίζοντας με τους ταχύτερους ρυθμούς που είναι γνωστό ότι κινούνται οι τεκτονικές πλάκες της Γης.

«Ο συνδυασμός τεκτονικής και ανθρωπογενούς καθίζησης, ανόδου της στάθμης της θάλασσας και αυξανόμενης έντασης τυφώνα συνεπάγεται ένα επιταχυνόμενο πρόβλημα κατά μήκος των παράκτιων και παραποτάμιων περιοχών»,σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή και γεωλόγο Τομ Πάρσονς του Γεωλογικού Ινστιτούτου των Ηνωμένων Πολιτειών. .

«Η επανειλημμένη έκθεση των θεμελίων κτιρίων σε αλμυρό νερό μπορεί να διαβρώσει τον χάλυβα οπλισμού και να αποδυναμώσει χημικά το σκυρόδεμα προκαλώντας δομική εξασθένηση».

«Η Νέα Υόρκη αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις από τον κίνδυνο πλημμύρας. Η απειλή της ανόδου της στάθμης της θάλασσας είναι 3 έως 4 φορές υψηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού της Βόρειας Αμερικής… Ένας υπερσυγκεντρωμένος πληθυσμός 8,4 εκατομμυρίων ανθρώπων αντιμετωπίζει διάφορους βαθμούς κινδύνου από πλημμύρα στη Νέα Υόρκη», έγραψε η ομάδα στη νέα έρευνα.

  • Η πόλη έχει ήδη δει αυτές τις σκληρές επιπτώσεις να ξεκινούν πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.

«Δύο πρόσφατοι τυφώνες προκάλεσαν θύματα και μεγάλες ζημιές στη Νέα Υόρκη», αναφέρει η μελέτη.

«Το 2012, ο τυφώνας Sandy ανάγκασε το θαλασσινό νερό να εισέλθει στην πόλη, ενώ οι έντονες βροχοπτώσεις από τον τυφώνα Ida το 2021 κατέκλυσαν τα συστήματα αποχέτευσης λόγω της μεγάλης απορροής μέσα στην κυρίως πλακόστρωτη πόλη».

Είναι απίστευτο ότι πολλές από τις ανεγέρσεις ακινήτων της Νέας Υόρκης που κατασκευάστηκαν μετά την καταστροφή του Sandy δεν παίρνουν την κατάσταση αρκετά σοβαρά, προστίθεται στη μελέτη.

Με πληροφορίες από The New York Post/ The Daily Mail

Το όνομα αυτού Πρωταθλητής: Νέο είδος δεινοσαύρου δείχνουν απολιθώματα στην Ισπανία [photos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: