Η Ιερουσαλήμ προωθεί τις εξαγωγές του ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω της Κύπρου: Αναμένονται εξελίξεις στην ενεργειακή συνεργασία (video)

FILE PHOTO: O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Benjamin Netanyahu πριν από τη συνάντηση τους στην Ιερουσαλήμ. Πηγή φωτογραφίας ΡΙΟ, ΓΤΠ, Ανδρέας Λουκαΐδης




Δεν χάνουν χρόνο η Ιερουσαλήμ και η Λευκωσία και βάζουν άμεσα μπρος για την ενεργειακή τους συνεργασία, μετέδωσε η Χριστίνα Μαύρου στο κανάλι Omega.

Προχθες συζητήθηκε το πλαίσιο σε επίπεδο ηγετών, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να καλεί τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας πίσω στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα ο Γιώργος Παπαναστασίου μεταβαίνει στη γειτονική χώρα για διαβούλευση με τον Ισραηλινό ομόλογό του, σε πολύ συγκεκριμένα θέματα που εξυπηρετούν και τη νέα ενεργειακή πολιτική της Λευκωσίας.

«Πως να κατασκευάσουμε αγωγό για μεταφορά φυσικού αερίου από γειτονικά στην Κύπρο κοιτάσματα, η δημιουργία υποδομών υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο με πλωτή μονάδα ή και χερσαία», δήλωσε ο Διευθυντής Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Και νοουμένου ότι η κυβέρνηση επιθυμεί το συντομότερο δυνατό να εξασφαλίσει φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, αφού η παραγωγή των κυπριακών κοιτασμάτων θα χρειαστεί ακόμα κάποια χρόνια, αυτό θα αναζητηθεί από το Ισραήλ.

Χώρα η οποία, δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού της από τη Ρώμη, προκρίνει και το δεύτερο σκέλος της κυβερνητικής ενεργειακής πολιτικής. Δηλαδή τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο.

«Πιστεύω ότι πρέπει να το κοιτάξουμε πολύ προσεχτικά και με ταχύτητα την πιθανότητα να προσθέσουμε ένα τερματικό LNG (υγροποίησης φ.α), ίσως και στην Κύπρο, για αύξηση των δυνατοτήτων των ισραηλινών εξαγωγών αερίου στην Ιταλία και από την Ιταλία στην Ευρώπη», δήλωσε από πλευράς του ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ.

«Το Ισραήλ θεωρεί την Κύπρο ως μια πολύ καλή εναλλακτική λύση ώστε το φυσικό αέριο από τα κοιτάσματά του να μπορεί να διοχετευτεί και μέσω της Κύπρου στην ευρωπαϊκή αγορά», εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος.

Εξάλλου, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ισραηλινή ΑΟΖ είναι μεταξύ αυτών που θα προσκληθούν στην Κύπρο τέλη Μαΐου, για την επίσημη πλέον παρουσίαση της κυβερνητικής ενεργειακής πρότασης.

Υποσχόμενη συμμαχία η τριμερής συν 1 συνεργασία με την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και την Κύπρο, ανακοίνωσε ο Νετανιάχου: Εξαιρετικές οι σχέσεις Λευκωσίας-Ιερουσαλήμ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: