Υποσχόμενη συμμαχία η τριμερής συν 1 συνεργασία με την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και την Κύπρο, ανακοίνωσε ο Νετανιάχου: Εξαιρετικές οι σχέσεις Λευκωσίας-Ιερουσαλήμ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου στις διευρυμένες συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη. Φωτογραφία Ανδρέας Λουκαϊδης, ΓΤΠ, PIO




Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε σήμερα στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, στην Ιερουσαλήμ, όπου είχε κατ΄ιδίαν και πολύ σημαντική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου.

Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών κατά τις οποίες, ο κ. Νετανιάχου καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, είπε, μεταξύ άλλων, ότι το Ισραήλ και η Κύπρος απολαμβάνουν εξαίρετες σχέσεις και έχουν δημιουργήσει μια συμμαχία στην Ανατολική Μεσόγειο μαζί με άλλες χώρες, εννοώντας την Ελλάδα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η τριμερής συνεργασία (3+1) που αναπτύχθηκε, και με την εμπλοκή και των ΗΠΑ, αποτελεί μια πολύ σταθερή, υποσχόμενη συμμαχία.

Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε στους τομείς της οικονομίας, της άμυνας, των πληροφοριών και της πολιτικής συνεργασίας σε διεθνή φόρα.

Είπε, επίσης, ότι προσβλέπει να επισκεφθεί την Κύπρο με την ευκαιρία της τριμερούς Συνόδου που θα γίνει στη Λευκωσία και συνεχάρη τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο των συζητήσεων. Συγκεκριμένα συζητήθηκαν θέματα για συνεργασία στην περιοχή προς αξιοποίηση του φυσικού αερίου από κοινού με την Κύπρο, αλλά και το θέμα δημιουργίας κατάλληλων υποδομών στην Κύπρο για το φυσικό αέριο.

Παράλληλα, συζητήθηκε η εκκρεμότητα που υπάρχει μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ όσον αφορά το κοίτασμα «Αφροδίτη» στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και το γειτονικό κοίτασμα «Ισάι», για το οποίο υπάρχουν διεκδικήσεις από το Ισραήλ. Συμφωνήθηκε ότι επείγει η ολοκλήρωση του ζητήματος αυτούς.

Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν επίσης για επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων όσον αφορά τη μεταξύ τους συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας το ταχύτερο δυνατόν, ενώ συζητήθηκαν συγκεκριμένες ενέργειες.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο ίδιος βρίσκεται στο Ισραήλ, παρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που λαμβάνουν χώρα, τις οποίες καταδικάζει απόλυτα, «στέλνοντας έτσι ένα ξεκάθαρο και ισχυρό μήνυμα για τη στρατηγικής φύσης σχέση μεταξύ των δύο χωρών».

Πρόσθεσε  ότι «είμαι εδώ για να δούμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τις ήδη εξαίρετες διμερείς μας σχέσεις, αλλά και για να συζητήσουμε τις περιφερειακές εξελίξεις, και πώς μπορούμε να εργαστούμε μαζί, δύο προβλέψιμες Δημοκρατίες στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, ώστε να δημιουργήσουμε ένα σταθερό μέλλον», είπε ο Πρόεδρος.

Παράλληλα, στις συναντήσεις επαναβεβαιώθηκε η σημασία του τριμερούς σχήματος Κύπρου – Ισραήλ – Ελλάδας και συμφωνήθηκε να γίνει Τριμερής Σύνοδος το Φθινόπωρο στη Λευκωσία.

Ταυτόχρονα συζητήθηκε διεξοδικά και συμφωνήθηκε να προωθηθεί και ο σχηματισμός 3 + 1 με τις ΗΠΑ και να επιδιωχθεί Σύνοδος σε υψηλό πολιτικό επίπεδο. Προς αυτή την κατεύθυνση συμφωνήθηκαν οι επόμενες ενέργειες των δύο χωρών.

Τέλος συζητήθηκε πώς η Κύπρος μπορεί να έχει ενεργή εμπλοκή στο φόρουμ Negev, στο οποίο συμμετέχουν μαζί με το Ισραήλ, αραβικά κράτη και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Συζητήθηκε ο ρόλος που η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει το φόρουμ στη νέα δυναμική και στις αλλαγές στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, ιδιαίτερα στο θέμα της ομαλοποίησης των σχέσεων του Ισραήλ με τα αραβικά κράτη, που αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής του Ισραήλ.

Εξάλλου, μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου (Κνεσέτ) κ. Amir Ohana, στην Ιερουσαλήμ.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Το θέμα μετάβασης Ισραηλινών τουριστών στα κατεχόμενα και επενδυτικών δραστηριοτήτων επί ελληνοκυπριακών περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τις συναντήσεις του, την Πέμπτη, με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, στα Ιεροσόλυμα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, όσον αφορά την αναχαίτιση των ενεργειών αυτών, υπήρξε θετική ανταπόκριση εκ μέρους του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου.

Επίσης, συμφωνήθηκε όπως η Κύπρος συνεχίσει τις προσπάθειες με συγκεκριμένες ενέργειες για ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Ισραήλ και ενεργοποιηθεί, ώστε να δοθεί συνέχεια, δηλαδή να γίνει το επόμενο συμβούλιο σύνδεσης ΕΕ- Ισραήλ.

  • ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος έφτασε σήμερα νωρίς το πρωί στο Ισραήλ, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας κ. Isaac Herzog, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Ιερουσαλήμ.

Κατά την άφιξη του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έτυχε υποδοχής από τον Πρόεδρο του Ισραήλ, και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το Βιβλίο Επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου.

Ακολούθησε κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων και στη συνέχεια διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση ήταν το Κυπριακό, οι περιφερειακές εξελίξεις, οι διμερείς σχέσεις, η Ενέργεια, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, κατά την έναρξη των διευρυμένων συνομιλιών,, ο Πρόεδρος του Ισραήλ, ο οποίος είπε ότι η Κύπρος είναι η αγαπημένη του χώρα, ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος, όπως είπε, παρά τις επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς, επέλεξε να έρθει στο Ισραήλ, και σημείωσε ότι «αυτό σημαίνει πολλά για μας».

Πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένδειξη φιλίας και αλληλεγγύης, των εξαίρετων σχέσεων, της εγγύτητας και συμμαχίας μεταξύ των κρατών μας που θέλουμε να ενισχυθούν περαιτέρω.

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ συνεχάρη τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για την επιτυχία τους στις Προεδρικές Εκλογές, σημειώνοντας ότι με τα σπουδαία ταλέντα του Προέδρου και των ανθρώπων του η Κύπρος θα έχει περισσότερη ανάπτυξη, όπως και οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την έντονη καταδίκη του «τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις», σημειώνοντας ότι «η Κύπρος στέκεται στο πλευρό σας» και θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί σας για τερματισμό αυτών των απαράδεκτων φαινομένων.

Πρόσθεσε ότι είναι η πρώτη του επίσκεψη στο Ισραήλ λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κάτι που αποτελεί ένδειξη της σημασίας που αποδίδει στις διμερείς σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ.

Είπε ακόμα ότι οι δύο χώρες αποτελούν αξιόπιστους εταίρους στην περιοχή, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλοί τομείς συνεργασίας με το Ισραήλ, όπως η Ενέργεια, η Έρευνα και η Τεχνολογία, η Οικονομία, σημειώνοντας ότι κατά τις συζητήσεις του με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου θα υποβάλει κάποια πρόταση.

Στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Παπαναστασίου, η Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Ισραήλ κα Θεοδώρα Κωνσταντινίδου, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Μέσης Ανατολής και Αφρικής κα Σαλίνα Σιάμπου, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κ. Δώρος Βενέζης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Και η Αννίτα είχε προσλάβει στην κυπριακή Βουλή φοιτητή, αλλά δεν τρέχει τίποτα… Δικαιολογείται η πρόεδρος του ΔΗΣΥ για το λάθος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: