Οι Γάλλοι υμνούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Ομιλούν για τον “Ευρωπαίο της εβδομάδας” και τον “Έλληνα Μακρόν”… Νικητής παρά την αντιδημοτικότητά του!

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει σε συγκέντρωση πολιτών, στην πλατεία Αγίου Αντωνίου στο Περιστέρι, Δευτέρα 29 Μαΐου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Καταχώρηση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού Radio France International  με τίτλο: «Ο ευρωπαίος της εβδομάδας – Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ‘Έλληνας Μακρόν;’» αναφέρει, ότι με σχεδόν το 41% των ψήφων, το ελληνικό συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε εύκολα τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής 21 Μαΐου.

Μια νίκη που χαρακτηρίστηκε ως «πολιτικός σεισμός» από τον αρχηγό της και απερχόμενο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Κληρονόμος μιας σημαντικής πολιτικής δυναστείας στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερηφανεύεται για έναν ισχυρό οικονομικό απολογισμό μετά από χρόνια κρίσης. Αλλά η δημοτικότητά του έχει επηρεαστεί από πολλά σκάνδαλα.

Η οικονομία είναι ένα προσφιλές θέμα στα μάτια του φιλελεύθερου Κυριάκου Μητσοτάκη. Στις 15 Μαΐου 2023, εν μέσω της εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές, είπε ότι ελπίζει ότι «τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι χρόνια ταχείας ανάπτυξης για την Ελλάδα, αλλά και μίας ανάπτυξης που θα περιορίσει τις ανισότητες και θα στοχεύσει στη στήριξη των πιο ευάλωτων ανθρώπων».

Μετά από τέσσερα χρόνια υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ελληνική οικονομία φαίνεται να πηγαίνει όλο και καλύτερα με ανάπτυξη σχεδόν 6% πέρυσι. Αξιοσημείωτα​​ αποτελέσματα μετά από χρόνια κρίσης, σύμφωνα με τον Γιώργο Πρεβελάκη, ομότιμο καθηγητή γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι:

«Κληρονόμησε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση λόγω της οικονομικής κρίσης και της πολιτικής λιτότητας. Και άσκησε μια πολιτική με απτά αποτελέσματα: ανάπτυξης μείωση της ανεργίας … Φυσικά, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα. Οι μισθοί εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλοί. Αυτή είναι λοιπόν η ατζέντα του προγράμματός του».

  • Εικόνα τεχνοκράτη

Προερχόμενος από τον τομέα της οικονομίας και έχοντας εργαστεί στην εταιρεία συμβούλων McKinseyη εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού παραπέμπει σε αυτή ενός τεχνοκράτη, που μερικές φορές εκλαμβάνεται και ως αλαζονικός. 

Οι αρθρογράφοι της χώρας τον αποκαλούν ακόμη και «Έλληνα Μακρόν». Οι δύο αυτοί ηγέτες, ωστόσο, έχουν κάποιες διαφορές, υπογραμμίζει η Joëlle Dalègre, καθηγήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών

«Υποθέτω ότι η σύγκριση με τον Εμμανουέλ Μακρόν προέρχεται από το γεγονός, ότι είναι κάποιος με πολλές σπουδές, νέος για άντρα πολιτικό και ότι έχει εργαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μεγάλη τράπεζα πριν ασχοληθεί με την πολιτική. Μία από τις μεγάλες διαφορές είναι, ότι γεννήθηκε μέσα στην πολιτική: είναι κληρονόμος της πολιτικής και ανατράφηκε γι’ αυτήν».

Ο πατέρας του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν επίσης πρωθυπουργός τη δεκαετία του 1990. Όμως, παρά την κεντρώα παράδοση της οικογένειάς του, ο σημερινός ηγέτης έχει ενσωματώσει στη Νέα Δημοκρατία πρώην πολιτικούς από το ακροδεξιό κόμμα ΛΑΟΣ.

«Βλέπω ότι ο Μητσοτάκης παρουσιάζεται πολύ συχνά ως δεξιός πολιτικός, κάτι που είναι εντελώς ανακριβές, γιατί προέρχεται από οικογένεια κεντρώων», αναφέρει ο Γιώργος Πρεβελάκης. Για τον ίδιο, αυτές οι προσεγγίσεις με την ακροδεξιά δεν καθιστούν τον Πρωθυπουργό άνθρωπο της σκληρής δεξιάς. 

«Είναι αλήθεια ότι όλα τα κόμματα, προφανώς, προσπαθούν να προσελκύσουν ανθρώπους περισσότερο στα δεξιά και άλλους περισσότερο στα αριστερά. Διαφορετικά, δεν μπορούν να κερδίσουν τις εκλογές. Στην περίπτωση του Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρο, ότι η Νέα Δημοκρατία κλίνει περισσότερο προς το κέντρο».

  • Νικητής παρά την αντιδημοτικότητά του

Έχοντας αυτές τις καταβολές, ο Πρωθυπουργός πήρε μια συντριπτική νίκη στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Απόδειξη, ότι οι ψηφοφόροι δεν τιμώρησαν στις κάλπες τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που είδε την θητεία του να στιγματίζεται από πολλά σκάνδαλα.

Έπρεπε πρώτα να ξεπεράσει μια υπόθεση τηλεφωνικών υποκλοπών δημοσιογράφων, πολιτικών και οικονομικών στελεχών. Ένα σκάνδαλο στο οποίο ενεπλάκη ακόμη και ο ίδιος ο ανιψιός του.

Πιο πρόσφατα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρειάστηκε να αντιμετωπίσει την οργή που προήλθε από τη σιδηροδρομική καταστροφή της Λάρισας. Αυτή η τραγωδία, η οποία προκάλεσε το θάνατο 57 ανθρώπων τον Φεβρουάριο, οδήγησε σε διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης, η οποία κατηγορήθηκε για αμέλεια. 

«Έχω την εντύπωση, ότι οι ψηφοφόροι είναι λίγο παραιτημένοι. Γνωρίζουν πολύ καλά, ότι η κακοδιαχείριση των τρένων εκτείνεται σε διάστημα σχεδόν 20 χρόνων. Ως εκ τούτου, είναι ο υπεύθυνος για το παρόν, αλλά και άλλοι είχαν μερίδιο ευθύνης για το παρελθόν. Όσον αφορά τις τηλεφωνικές υποκλοπές, πολλοί πιστεύουν ότι υπήρχαν ήδη τηλεφωνικές υποκλοπές στο παρελθόν και ότι τελικά δεν είναι κάτι καλό, αλλά και ότι δεν είναι ο μόνος» σημειώνει η Joëlle Dalègre.

Ο Πρωθυπουργός έχει πλέον στρέψει την προσοχή του στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Διότι σε αντίθεση με τον Εμμανουέλ Μακρόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα είναι ικανοποιημένος με μία σχετική πλειοψηφία στη Βουλή.

Προκήρυξε νέες εκλογές για τα τέλη Ιουνίου, αυτή τη φορά με άλλους κανόνες που δίνουν μπόνους στο κόμμα που θα κερδίσει. Αυτό το μπόνους μπορεί να ανέλθει σε έως και 50 επιπλέον έδρες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ήδη το μεγάλο φαβορί για αυτόν τον δεύτερο γύρο.

ΠΗΓΗ: EUROPÉEN DE LA SEMAINEKyriákos Mitsotákis, le «Macron grec»?

Εντυπωσιάζει(!) και ανησυχεί τη Δύση το συγχαρητήριο μήνυμα του Βλαντιμίρ Πούτιν στον Ερντογάν: Ο “μεγάλος άνεμος” στα πανιά του Τούρκου προέδρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: