Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης συντονίζονται ενόψει δύσκολων αποφάσεων: Στην Αθήνα σήμερα η 1η Διακυβερνητική Σύνοδος της Κύπρου και της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, συμμετείχαν στις εργασίες της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Διάσκεψης για τους Αμάχους στη Γάζα, Παρίσι, Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Στην Αθήνα πραγματοποιείται σήμερα, Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, η 1η Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου και Ελλάδας, καθώς οι ηγεσίες των δύο χωρών θα κληθούν σύντομα να λάβουν δύσκολες αποφάσεις και για το Κυπριακό και για την πορεία των σχέσεων με την κατοχική Τουρκία.

Στόχος της Συνόδου είναι η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και του συντονισμού των δύο χωρών, με έμφαση στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας σε ολόκληρο το φάσμα του κυβερνητικού έργου.

Σημειώνουμε ότι τον Δεκέμβριο, εάν δεν αλλάξει απόφαση ο Ταγίπ Ερντογάν, θα διεξαχθεί η συνάντηση της Ελλάδας και της Τουρκίας με στόχο τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Στη Σύνοδο, η οποία πραγματοποιείται υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετέχουν εννέα Υπουργοί και Υφυπουργοί της κυπριακής Κυβέρνησης που θα πραγματοποιήσουν διμερείς συνεδρίες με τους Έλληνες ομoλόγους τους.

Το πρωί της Παρασκευής, θα πραγματοποιηθούν διμερείς συνεδρίες των Κύπριων Υπουργών και Υφυπουργών με τους Έλληνες ομολόγους τους, στα αντίστοιχα Υπουργεία, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων προς καταρτισμό στόχων και χρονοδιαγραμμάτων με συγκεκριμένα ορόσημα, ανάλογα με τα χαρτοφυλάκια τους.

Ανάμεσα στα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν στο πλαίσιο της Συνόδου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού, η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, η περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί, η περαιτέρω συνεργασία σε σχολική και ανώτερη εκπαίδευση, η αναβάθμιση συνεργασιών στους τομείς της υγείας, του πολιτισμού και της ναυτιλίας, καθώς και βέλτιστες πρακτικές στον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Μετά την ολοκλήρωση των διμερών συναντήσεων, στις 12 το μεσημέρι, οι Υπουργοί και οι Υφυπουργοί των δύο χωρών θα μεταβούν στην Ολομέλεια της Συνόδου, υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, κατά την οποία θα παρουσιαστούν τα θέματα που συζητήθηκαν στις χωριστές συνεδρίες για τη λήψη τελικών αποφάσεων.

Με το πέρας της Ολομέλειας, θα γίνουν δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Σημειώνουμε ότι δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη παρέθεσε χθες Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το δείπνο παρατέθηκε στις 20:30, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι φανερό πλέον ότι οι δύο ηγέτες διατηρούν στενότατη συνεργασία για το καλό και των δύο χωρών και του Ελληνισμού γενικότερα.

  • Η θέση και σχέσεις της Κύπρου θωρακίζουν την Πρωτοβουλία για τη Γάζα

Η ενεργή διπλωματία, η αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου και οι εξαιρετικές διπλωματικές σχέσεις με τα κράτη της περιοχής, αποτελούν ουσιώδη συστατικά ενίσχυσης και θωράκισης της Πρωτοβουλίας της Κύπρου για τη Γάζα, αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα ‘Χ’ σημειώνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσιάζει την πρωτοβουλία για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου μέσω της Κύπρου για απρόσκοπτη, ασφαλή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με τελικό προορισμό τη Γάζα, στη Διάσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι.

“Η ενεργή διπλωματία, η αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της χώρας μας, η αξιοπιστία μας ως κράτος μέλος της EE και οι εξαιρετικές διπλωματικές σχέσεις με τα κράτη της περιοχής, αποτελούν ουσιώδη συστατικά ενίσχυσης και θωράκισης της πρωτοβουλίας” καταλήγει ο Εκπρόσωπος.

  • Στηρίζουμε ένθερμα την πρόταση Κύπρου για θαλάσσιο διάδρομο, λέει ο κ. Μητσοτάκης

Την ένθερμη στήριξη της Ελλάδας στην κυπριακή πρόταση για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου προς τη Γάζα εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρέμβασή του στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τους Αμάχους στη Γάζα, που διεξάγεται στο Παρίσι.

Κάνοντας λόγο για μια καλά μελετημένη πρόταση, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει συζητήσει εκτενώς με την Κύπρο τον συντονισμό τους προς αυτήν την κατεύθυνση. Τόνισε, παράλληλα, ότι αν πληρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλείας, η Ελλάδα θα παράσχει τα ακτοπλοϊκά μέσα για να συνδράμει στο σχέδιο.

«Υποστηρίζουμε ένθερμα αυτό που είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης όσον αφορά την παροχή αυξημένης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, που μόνο ένα πλοίο μπορεί να μεταφέρει. Η κυπριακή πρόταση είναι καλά μελετημένη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι «η πιο δύσκολη πτυχή είναι να προσδιοριστεί μια κατάλληλη ζώνη αποβίβασης στη νότια Γάζα, να δημιουργηθούν οι απαραίτητες λιμενικές υποδομές και, φυσικά, να διασφαλιστεί η ασφάλεια της διαδρομής, κάτι που θα απαιτήσει τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων».

«Εάν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να παράσχει ακτοπλοϊκά μέσα για να συνδράμει σε αυτό το σχέδιο και θα προσβλέπει σε παροχή βοήθειας σε θέματα logistics από όλους τους εμπλεκόμενους, ιδίως εκείνους που γνωρίζουν τη γεωγραφία της περιοχής με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια», διαβεβαίωσε.

«Η Ελλάδα -μαζί με την Κύπρο- είναι μια χώρα στην κοντινή γειτονιά και είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε σε κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση της δυστυχίας των ανθρώπων», επισήμανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε και στην αεροπορική αποστολή ενός πρώτου φορτίου ανθρωπιστικής βοήθειας, στο αεροδρόμιο El Arish, στην οποία έχει ήδη προχωρήσει η Ελλάδα. «Δεδομένης της εγγύτητας της Ελλάδας με το Σινά, θα ήμασταν έτοιμοι να παίξουμε σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον νεοσύστατο αεροδιάδρομο που θα μπορούσε να παράσχει βοήθεια πολύ γρήγορα, προκειμένου αυτή η αρωγή να εισέλθει στη Γάζα από το νότο», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

Επαναλαμβάνοντας την ανησυχία του για την κλιμάκωση των τελευταίων ημερών, εκτίμησε ότι είναι «ανάγκη να αρχίσουμε να συζητάμε τώρα για μια πιθανή πολιτική λύση σε αυτή τη σύγκρουση, η οποία τελικά θα είναι ο μόνος δυνατός τρόπος για να εξασφαλίσουμε ειρήνη που θα έχει διάρκεια στην περιοχή».

«Η ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους αποτελεί προϋπόθεση για μακροχρόνια ειρήνη στην περιοχή και η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη δυνατή οδός που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα», κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Πληροφορίες από το ΚΥΠΕ – Αθήνα, Ελλάδα

Τα πέντε στάδια της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια» της Κύπρου για τη Γάζα: Παρουσίαση από τον Νίκο Χριστοδουλίδη στο Παρίσι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: