Η ακτινογραφία της κάλπης: To Δημόσιο επέστρεψε στη NΔ, βυθίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στον αγροτικό πληθυσμό, ρευστή ιδεολογική εγγύτητα και τιμωρητική ψήφος

Στιγμιότυπο από βίντεο της ΕΡΤ via Glomex




Επανάκτηση της υπεροχής της ΝΔ στους δημοσίους υπαλλήλους, υψηλά ποσοστά του ΚΚΕ στον ιδιωτικό τομέα και κατακρήμνιση του ΣΥΡΙΖΑ στους αγρότες -που συν τοις άλλοις πάσχει και από χαμηλή ιδεολογική εγγύτητα των ψηφοφόρων του με το πρόγραμμά του, αναδεικνύουν ποιοτικά στοιχεία της κάλπης της 21ης Μαΐου.

Τα ποιοτικά στοιχεία που διερμηνεύουν την ψήφο της Κυριακής παρουσίασε στην ΕΡΤ ο εκλογικός αναλυτής, Παναγιώτης Κουστένης.

Σύμφωνα με αυτά, στην ψήφο ανά επάγγελμα και συγκεκριμένα στους δημοσίους υπαλλήλους η Νέα Δημοκρατία ξαναπαίρνει το προβάδισμα.

Στις προηγούμενες εκλογές του 2019 το προβάδισμα στη συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία ήταν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα η Νέα Δημοκρατία έχει ανεβάσει τα ποσοστά της ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχωρήσει και είναι σε δεύτερη θέση με απόσταση 12 μονάδων.

Στους ιδιωτικούς υπαλλήλους η Νέα Δημοκρατία προηγείται μεν του ΣΥΡΙΖΑ αλλά με μικρότερη διαφορά. Μάλιστα στη συγκεκριμένη κατηγορία εμφανίζεται να έχει χάσει 10 μονάδες σε σχέση με τις εκλογικές επιδόσεις της το 2019.

Από τη δεξαμενή της συγκεκριμένης επαγγελματικής κατηγορίας τα λοιπά κόμματα λαμβάνουν ποσοστό 21%, ενώ αξιοσημείωτο είναι το 10% που κερδίζει του ΚΚΕ, ποσοστό που συνιστά υπεραντιπροσώπευση σε σχέση με την πανελλαδική του επίδοση.

Είναι μάλιστα το ισχυρότερό του ποσοστό ανά επαγγελματική κατηγορία.

Στους αγρότες το ποσοστό της ΝΔ είναι 48%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατακρημνίζεται στο 10%, χαμηλότερα και από το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 13%.




Όπως επισήμανε ο κ. Κουστένης «είθισται να λέμε ότι τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο έντονη η αρνητική ψήφος ή η αρνητική ταύτιση. Ωστόσο φαίνεται ότι πάνω από το 50% του εκλογικού σώματος δήλωσε στο exit poll ότι ψήφισε με θετική αξιολόγηση το κόμμα που προτιμάει.

Η τιμωρητική ψήφος

Ετσι, ένα 30% ψήφισε ένα κόμμα το οποίο το προτιμάει αλλά όχι απολύτως θετικά. Το προτίμησε συγκριτικά ως το «λιγότερο κακό» από τα υπόλοιπα.

Υπάρχει ωστόσο και ένα 8% με σαφή διάθεση τιμωρητικής ψήφου.

Θετική ψήφο στο σύνολο του εκλογικού σώματος έδωσε το 53,8%. Για τη Νέα Δημοκρατία το ποσοστό θετικής ψήφου φθάνει στο 64% έως 65%.

Τα ισχυρότερα ποσοστά προσέλκυσης αρνητικής – τιμωρητικής ψήφου εμφανίζονται στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ με περίπου 10%.

Από το σύνολο της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ, ένα 10%, τον ψηφίζει με κύριο κριτήριο την αντιπάθεια προς τη Νέα Δημοκρατία ενώ στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ ένα 10% της δυναμής του το επιλέγει με το κριτήριο της αντιπάθειας: Παραμένει ερωτηματικό αν αυτή η αντιπάθεια στρέφεται προς τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ με βάση όσα ανέφερε στην ΕΡΤ ο κ. Κουστένης.

Ιδεολογική εγγύτητα

Τέλος, η Νέα Δημοκρατία, παρά το γεγονός ότι αύξησε την εκλογική της βάση, εμφανίζει πολύ υψηλά επίπεδα ιδεολογικής εγγύτητας.

Όπου ιδεολογική εγγύτητα εννοούμε τις απαντήσεις στην ερώτηση «πόσο κοντά αισθάνεστε στο κόμμα που ψηφίζετε».

Η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά σε αυτόν το δείκτη, που σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι τους είναι αρκετά ταυτισμένοι με τα συγκεκριμένα κόμματα.

Ετσι, τη ΝΔ την επιλέγει ένα 30% των ψηφοφόρων της με ιδεολογικούς όρους ενώ ένα άλλο 10% την ψηφίζει γιατί «του αρέσει να την ψηφίζει», έστω και αν δεν είναι ιδεολογικά κοντά.

Αντίστροφα ιδεολογική εγγύτητα με τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ένα ποσοστό κάτι παραπάνω από το 10%.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

«Έκαψαν» τον ΣΥΡΙΖΑ οι ελεύθεροι επαγγελματίες: 51,9% στη Νέα Δημοκρατία, έναντι 18%

«Η χώρα χρειάζεται μία νέα ισχυρή αντιπολίτευση»: Ο Ανδρουλάκης οριοθέτησε τον επόμενο στόχο του ΠΑΣΟΚ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: