Γιατί γουργουρίζουν οι γάτες και μάλιστα σε συχνότητες από 20 έως 150 Hertz; Υπάρχουν πολλοί λόγοι, λένε οι επιστήμονες

Image by congerdesign from Pixabay




Οι γάτες μπορεί να γουργουρίζουν επειδή είναι χαρούμενες, αλλά και για πολλούς άλλους λόγους, όπως να τραβούν την προσοχή και το άγχος του ιδιοκτήτη τους.

Το γουργούρισμα, μια απαλή δόνηση που κάνουν οι σπιτικές γάτες καθώς εισπνέουν και βγάζουν, είναι μοναδικό σε γάτες και ζώα που μοιάζουν με γάτες. Πούμα, τσιτάχ και μερικές άλλες μεγάλες γάτες γουργουρίζουν, επίσης. Το ίδιο και οι μοσχογαλές, οι γενέττες και οι μαγκούστες. Γιατί όμως γουργουρίζουν οι γάτες;

Όπως καταγράφει στο Live Science η Meg Duff

«Είναι μια από αυτές τις συμπεριφορές που καταλαβαίνουμε κυρίως, αλλά όχι πλήρως», είπε η Mikel Delgado μια πιστοποιημένη σύμβουλος συμπεριφοράς γάτας στο Feline Minds, είπε στο Live Science. «Το γουργούρισμα είναι πιθανόν αντανακλαστικό, όπως η αναπνοή».

Το άνετο γουργούρισμα μιας γάτας είναι μια από τις μικρές χαρές της ζωής για τους ιδιοκτήτες γάτας. Αλλά ισχύει και για τη γάτα; Ναι, γενικά, οι γάτες γουργουρίζουν όταν αισθάνονται καλά. Είτε κάθεται στην αγκαλιά είτε απλώνεται στον ήλιο, μια γάτα που γουργουρίζει είναι συνήθως μια χαρούμενη γάτα.

«Ενενήντα τοις εκατό των περιπτώσεων, το γουργούρισμα είναι θετικό», είπε η Ντελγκάντο. «Σημαίνει ότι η γάτα σας βιώνει ευχαρίστηση. Είναι χαρούμενη, ικανοποιημένη και αισθάνεται ασφάλεια.»

Άλλοι λόγοι που γουργουρίζουν οι γάτες

Αλλά η έρευνα δείχνει ότι οι γάτες γουργουρίζουν και για άλλους λόγους. Το ένα σχετίζεται με την επιβίωση. Τα γατάκια γεννιούνται τυφλά και κωφά. αρχίζουν να γουργουρίζουν λίγες μέρες μετά τη γέννηση. Στην άγρια φύση, το γουργούρισμα είναι ασφαλές επειδή είναι ήσυχο, επομένως είναι απίθανο τα αρπακτικά να ακούσουν ένα γουργούρισμα γατάκι.

Στην αρχή, το γουργούρισμα βοηθά τα γατάκια να παραμείνουν κοντά στις μητέρες γάτες, την Dr. Kate Anderson, κτηνίατρος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Cornell, είπε στο Live Science. «Βρίσκουν πραγματικά τη μαμά τους γουργουρίζοντας, και η μαμά τους τους ελέγχει και μετά γουργουρίζει πίσω», εξήγησε ο Άντερσον.

Τα γατάκια γουργουρίζουν επίσης ενώ θηλάζουν. «Το γουργούρισμα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κάποιο δέσιμο μεταξύ της μαμάς και των γατών», είπε η Delgado.

Οι γάτες συνεχίζουν να γουργουρίζουν όταν μεγαλώσουν. «Θα γουργουρίσουν με μια άλλη γάτα με την οποία είναι φιλικά», είπε ο Άντερσον.

Συχνά, οι γάτες γουργουρίζουν ενώ περιποιούνται η μια την άλλη, όταν «υπάρχει κάποια συμπεριφορά φροντίδας», είπε η Ντελγκάντο. Οι οικόσιτες γάτες γουργουρίζουν γύρω από γνωστούς ανθρώπους και σκύλους. Οι γάτες γουργουρίζουν επίσης ενώ ξεκουράζονται, τρώνε ή απολαμβάνουν τον χρόνο τους μόνοι τους.

Επιπλέον, οι γάτες μπορεί να γουργουρίζουν για να πάρουν αυτό που θέλουν. Τις περισσότερες φορές, είπε η Delgago, το γουργούρισμα είναι ένα αντανακλαστικό. αλλά το γουργούρισμα μπορεί να είναι και σκόπιμο.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2009 στο περιοδικό Current Biology οι γάτες χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο «γουργούρισμα παρακλήσεων» για να ζητήσουν τροφή ή για να ωθήσουν τους ανθρώπους να σηκωθούν από το κρεβάτι. Αυτό το γουργούρισμα αναμειγνύεται σε υψηλότερες συχνότητες που ακούγονται λίγο σαν μωρό που κλαίει. «Όταν οι άνθρωποι ακούν γάτες να γουργουρίζουν δυνατά χρησιμοποιώντας ένα γουργουρητό παρακλήσεων», είπε η Άντερσον, «το βλέπουν ως επείγον».

Αν και οι γάτες συνήθως γουργουρίζουν όταν είναι χαρούμενες. αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Μερικές φορές γουργουρίζουν όταν είναι αγχωμένοι, είπε η Ντελγκάδο.

«Είχα μια γάτα που γουργούριζε στο κτηνιατρείο – και σίγουρα στη γάτα μου δεν άρεσε να πηγαίνει στον κτηνίατρο!» είπε η Ντελγκάδο. «Οπότε αυτό ήταν ένα είδος αντίδρασης στο άγχος».

Η Άντερσον έχει περιθάλψει πολλές τραυματισμένες γάτες που γουργουρίζουν. Πιστεύει επίσης ότι το γουργούρισμα μπορεί να είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης, καθώς μπορεί να τους βοηθήσει να ηρεμήσουν όταν είναι άρρωστοι, φοβισμένοι ή πεθαίνουν.

Μια ιδέα είναι ότι το γουργούρισμα μπορεί να βοηθήσει τις γάτες να θεραπεύσουν. Μια μελέτη του 2001 στο The Journal of the Acoustic Society of America σημείωσε ότι οι γάτες γουργουρίζουν σε συχνότητες μεταξύ 20 και 150 Hertz, οι οποίες είναι παρόμοιες με τις συχνότητες που χρησιμοποιούνται σε θεραπείες ανθρώπων για την ανάπτυξη των οστών και τον μυϊκό πόνο.

Αλλά δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που να υποστηρίζουν ή να διαψεύδουν αυτή την ιδέα, είπε η Ντελγκάδο. «Ποτέ δεν υπήρξε μελέτη για γουργουρίσματα γάτας που να υποδηλώνουν ότι έχουν μαγικές θεραπευτικές δυνάμεις», είπε. «Αλλά θα μπορούσε να είναι κάτι αυτοπαρηγορητικό».

Πώς μπορούν λοιπόν οι ιδιοκτήτες γατών να καταλάβουν ποιο γουργούρισμα είναι ποιο; «Πρέπει να είσαι λίγο ντετέκτιβ», είπε η Ντελγκάδο. Ανάλογα με το πλαίσιο, ένας ιδιοκτήτης γάτας μπορεί να κάνει καλές εικασίες για το γιατί η γάτα της γουργουρίζει.

Εάν μια γάτα είναι υγιής, η επόμενη ένδειξη για το νόημα του γουργουρίσματος είναι η γλώσσα του σώματος, είπε ο Delgado. Η γάτα φαίνεται χαρούμενη και χαλαρή; Αν ναι, η απάντηση είναι πιθανώς, «Ναι, η γάτα σας απολαμβάνει αυτή τη στιγμή μαζί σας».

Πηγή LiveScience

Η τεχνητή νοημοσύνη μας δείχνει πως ήταν πραγματικά ο Μέγας Αλέξανδρος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: