Ένα παιδί δεν θα μετράει τα άστρα… H δραματική φωτορύπανση σε 20 χρόνια θα κάνει αόρατα τα αστέρια στον ουρανό

FILE PHOTO: Ένα παιδί που γεννιέται  σήμερα με 250 αστέρια να είναι ορατά τη νύχτα , θα μπορούσε να δει περίπου 100 μέχρι να φτάσει στα 18, λένε οι επιστήμονες. Photo via pixabay.com@geralt/




Το καλοκαίρι έρχεται και μαζί του η αναμενόμενη αποκάλυψη μιας κατάρας της σύγχρονης εποχής: της φωτορύπανσης.

Η αυξημένη χρήση LED και άλλων μορφών φωτισμού ρίχνουν τώρα στον νυχτερινό ουρανό φως με δραματικούς ρυθμούς, ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

  • Η αδιάκριτη χρήση του εξωτερικού φωτισμού, του φωτισμού των δρόμων, της διαφήμισης και των φωτιζόμενων αθλητικών χώρων τυφλώνει τώρα την οπτική μας για τα αστέρια.

Το 2016, οι αστρονόμοι ανέφεραν ότι ο Γαλαξίας δεν ήταν πλέον ορατός στο ένα τρίτο της ανθρωπότητας και η φωτορύπανση έχει επιδεινωθεί σημαντικά έκτοτε. Υπολογίζεται ότι με τον σημερινό ρυθμό οι περισσότεροι από τους μεγάλους αστερισμούς θα είναι ανεξιχνίαστοι σε 20 χρόνια. Η απώλεια, πολιτισμικά και επιστημονικά, θα είναι σοβαρή.

«Ο νυχτερινός ουρανός είναι μέρος του περιβάλλοντός μας και θα ήταν μεγάλη στέρηση αν η επόμενη γενιά δεν θα μπορούσε να τον δει ποτέ, όπως θα ήταν αν δεν έβλεπε ποτέ μια φωλιά πουλιών», είπε ο αστρονόμος Μάρτιν Ρις.

  • «Δεν χρειάζεται να είσαι αστρονόμος για να σε νοιάζει αυτό. Δεν είμαι ορνιθολόγος, αλλά αν δεν υπήρχαν ωδικά πτηνά στον κήπο μου, θα ένιωθα φτωχός».

Ο Ρις είναι ιδρυτής της διακομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας για τους σκοτεινούς ουρανούς, η οποία πρόσφατα συνέταξε μια έκθεση με την οποία ζητούσε μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάρας της φωτορύπανσης.

  • Αυτές περιλαμβάνουν προτάσεις για τον διορισμό υπουργού για τους σκοτεινούς ουρανούς, τη δημιουργία επιτροπής για τους σκοτεινούς ουρανούς και τη θέσπιση αυστηρών προτύπων για την πυκνότητα και την κατεύθυνση του φωτισμού.

Η εισαγωγή μιας προσεκτικά επιλεγμένης δέσμης κανόνων σχεδιασμού για τον έλεγχο του ενοχλητικού φωτός – που θα υποστηρίζεται από νομική πρόνοια και κυρώσεις για ενδεχόμενη μη συμμόρφωση – θα μπορούσε να κάνει σημαντικές διαφορές, τόνισε η επιτροπή.

  • Η εναλλακτική θα ήταν να χάσουμε από τα μάτια μας τους νυχτερινούς ουρανούς «ζωγραφισμένους με αμέτρητους σπινθήρες», όπως αναφέρει στον “Ιούλιο Καίσαρα” ο Σαίξπηρ .

Έρευνα του φυσικού Christopher Kyba, του Γερμανικού Κέντρου Γεωεπιστημών, αποκάλυψε ότι η φωτορύπανση κάνει τώρα τον νυχτερινό ουρανό να υπερφωτίζεται με ρυθμό περίπου 10% ετησίως, μια αύξηση που απειλεί να εξαφανίσει την θέαση όλων εκτός από τα πλέον λαμπρά αστέρια.

  • Ένα παιδί που γεννιέται  σήμερα με 250 αστέρια να είναι ορατά τη νύχτα , θα μπορούσε να δει περίπου 100 μέχρι να φτάσει στα 18.

Το να κοιτάς έναν νυχτερινό ουρανό που διασχίζεται από έναν αστραφτερό Γαλαξία έχει εξελιχθεί σε ένα μεγαλείο άλλης εποχής, είπε ο Kyba στον βρετανικό Observer .

«Πριν από μερικές γενιές, οι άνθρωποι θα έρχονταν αντιμέτωποι τακτικά με αυτή τη λαμπερή θέαση του σύμπαντος – αλλά αυτό που ήταν παλαιότερα παγκόσμιο είναι τώρα εξαιρετικά σπάνιο. Μόνο οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου, και μερικοί από τους πιο φτωχούς, το βιώνουν πια. Για όλους τους άλλους, λίγο πολύ έχει εξαφανιστεί».

Ωστόσο, η εισαγωγή μόνο ενός μικρού αριθμού αλλαγών στον φωτισμό θα μπορούσε να κάνει σημαντική βελτίωση, υποστήριξε ο Kyba.

Αυτές οι κινήσεις περιλαμβάνουν τη διασφάλιση ότι τα εξωτερικά φώτα θα είναι προσεκτικά θωρακισμένα, στραμμένα προς τα κάτω, θα έχουν τεθεί όρια στη φωτεινότητά τους και δεν θα είναι κυρίως μπλε-λευκά αλλά θα έχουν κόκκινα και πορτοκαλί στοιχεία.

«Τέτοια μέτρα θα είχαν τεράστιο αντίκτυπο», πρόσθεσε.

Το πρόβλημα είναι ότι η φωτορύπανση εξακολουθεί να μην θεωρείται  απειλή. Όπως έχει πει ο καθηγητής Oscar Corcho, του Universidad Politécnica de Madrid: «Οι αρνητικές συνέπειες της φωτορύπανσης είναι τόσο άγνωστες στον πληθυσμό όσο αυτές του καπνίσματος τη δεκαετία του ’80».

Πληγή για το ζωϊκό βασίλειο και τον άνθρωπο η φωτορύπανση

Ωστόσο, τώρα απαιτείται επειγόντως δράση. Εκτός από τις αστρονομικές και πολιτιστικές επιπτώσεις της, η φωτορύπανση έχει και σοβαρές οικολογικές συνέπειες.

 Οι θαλάσσιες χελώνες και τα αποδημητικά πουλιά καθοδηγούνται από το φως του φεγγαριού. Η φωτορύπανση τους κάνει να μπερδεύονται και να χάνουν το δρόμο τους. Τα έντομα, μια βασική πηγή τροφής για τα πουλιά και άλλα ζώα, έλκονται από τεχνητά φώτα και θανατώνονται αμέσως μόλις έρθουν σε επαφή με την πηγή.

Η υπόθεση κατά της φωτορύπανσης προχωρά παραπέρα. Οι γαλαζωπές εκπομπές των LED στερούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου κόκκινου ή σχεδόν υπέρυθρου φωτός, δήλωσε ο καθηγητής Robert Fosbury, του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας στο University College του Λονδίνου (UCL).

«Μας λείπει το κόκκινο και το υπέρυθρο φως και αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις», είπε.

«Όταν το κοκκινωπό φως λάμπει στο σώμα μας, διεγείρει μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διασπούν τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή ενισχύουν την παραγωγή μελατονίνης. Από την εισαγωγή του φωτισμού φθορισμού και αργότερα των LED, αυτό το μέρος του φάσματος έχει αφαιρεθεί από το τεχνητό φως και νομίζω ότι παίζει ρόλο στα κύματα της παχυσαρκίας και της αύξησης των κρουσμάτων διαβήτη που βλέπουμε σήμερα».

  • Οι ερευνητές του UCL ετοιμάζονται να εγκαταστήσουν επιπλέον λαμπτήρες υπέρυθρης ακτινοβολίας σε νοσοκομεία και μονάδες εντατικής θεραπείας για να δουν εάν έχουν επίδραση στην ανάρρωση ασθενών που διαφορετικά θα στερούνταν από φως από αυτό το τμήμα του φάσματος.

«Θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια για να αλλάξει η όψη του πλανήτη και να μετατραπούν τα LED σε πιο φιλικό φωτισμό», είπε ο Fosbury. Θα είναι μια μεγάλη δουλειά, αλλά πρέπει να την κάνουμε γιατί έχει πολύ επιζήμια επίδραση στην ανθρώπινη υγεία».

Με πληροφορίες από The Guardian

«Επίμονο» ρομπότ ανάμεσα Αμοργό και Σαντορίνη: Ψάχνει τα ίχνη των 7,5 Ρίχτερ του 1956 και του τσουνάμι που έφτασε στην Τουρκία [photos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: