Αναμένεται με αγωνία ο νέος κατάλογος κυρώσεων από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία: Ποιοί είναι οι παράγοντες που προκαλούν ανησυχία στην Κύπρο; (video)

FILE PHOTO: The Treasury building is the oldest departmental building in Washington D.C. Photo via Facebook, The U.S. Department of the Treasury




Αχαρτογράφητο ναρκοπέδιο για τον τομέα των υπηρεσιών και την κυπριακή οικονομία, αποτελεί η δεύτερη αμερικανο-βρετανική λίστα κυρώσεων, μετέδωσε ο Γιάννης Σελινόπουλος στο κανάλι Σίγμα της Κύπρου.

Η νέα λίστα αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή και να εμπεριέχει νέα ονόματα φυσικών προσώπων και κυπριακών δικηγορικών και ελεγκτικών γραφείων, που φέρονται να συνεργάζονται με Ρώσους ολιγάρχες.

Ο τομέας των υπηρεσιών τελεί υπό καθεστώς τρόμου για την έλευση της νέας λίστας, μιας και ήδη έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα από την πρώτη λίστα που δημοσιοποιήθηκε στις 12 Απριλίου.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείο Οικονομικών Γιώργος Παντελή ανέφερε στο Ράδιο Πρώτο ότι «μιλάμε για πλέον ότι η ζήτηση για αυτές τις διοικητικές υπηρεσίες έχει καμφθεί. Δηλαδή δεν υπάρχει ενδιαφέρον, όπως υπήρχε στο παρελθόν για την προσέλευση τους στην κυπριακή οικονομία για την αγορά αυτών των διοικητικών υπηρεσιών από την Κύπρο».

  • Η τεράστια ανησυχία στην αγορά εδράζεται σε δύο παράγοντες.

Ο πρώτος είναι ότι αν με τη συμπερίληψη μόνο δύο μεγάλων κυπριακών γραφείων παροχής διοικητικών υπηρεσιών στην πρώτη λίστα, προκλήθηκε τόσο μεγάλο πλήγμα, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τί θα συμβεί εάν στη νέα λίστα τα ονόματα αυτά πολλαπλασιαστούν.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι η καθυστέρηση που παρατηρείται από πλευράς κυβέρνησης να λάβει πολιτικές αποφάσεις για το ξεπάγωμα περιουσιακών στοιχείων εταιρειών που δεν βρίσκονται στις κυρώσεις, αλλά αγόραζαν υπηρεσίες από εταιρείες που μπήκαν στο στόχαστρο Αμερικανών και Βρετανών.

Από πλευρά της η Έφορος Εταιρειών Ειρήνη Μυλωνά σημείωσε ότι «υπάρχουν αυτή τη στιγμή γύρω στα 500 αιτήματα. Το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών αναμένει καθοδήγηση από την απόφαση που θα ληφθεί από την Κυβέρνηση για το ποια θα είναι η πολιτική όσον αφορά τις κυρώσεις ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου».

Δηλώσεις έκανε και ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος ανέφερε ότι «το γιατί δεν προχωρά το θέμα ή αν προχωρά το θέμα δεν είναι κάτι το οποίο μπορώ να απαντήσω εγώ. Εκείνος ο δικός μου περιορισμένος ρόλος ήταν να δώσω μια νομική γνωμάτευση σε ένα συγκεκριμένο ερώτημα το οποίο μου ετέθηκε. Την έδωσα και τόνισα ότι είναι ένα κατ’ εξοχήν πολιτικό θέμα, το τι θα επιλέξουν να κάνουν οι διάφοροι φορείς όπως είναι ο Έφορος Εταιρειών, το υπουργείο Οικονομικών κτλ».

Επιπλέον, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών επεσήμανε ότι «Θεωρώ ότι τις επόμενες μέρες θα είμαστε σε θέση να δώσουμε τις οδηγίες στην Έφορο Εταιρειών να προχωρήσει με τις διαδικασίες – διεργασίες αντικατάστασης όλων αυτών των διευθυντών και γραμματέων, έτσι ώστε να μπορέσουν οι εταιρείες αυτές να συνεχίσουν τη λειτουργία τους χωρίς άλλα προβλήματα».

Ο κύριος Παντελή επεσήμανε παράλληλα ότι πρέπει να μεταφερθεί το μήνυμα, ότι οι εταιρείες αυτές, δεν έχουν σχέσεις με οποιονδήποτε Ρώσο ολιγάρχη.

Οι Κύπριοι δικηγόροι αντιδρούν για τις κυρώσεις Αμερικανών και Βρετανών: Ζητούν τα στοιχεία, προειδοποιούν για καταστροφή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: