Βότκα και συμπάθεια: Η Ουκρανική βότκα εκτοπίζει την Ρωσική από τα ράφια της παγκόσμιας αγοράς [videos]

FILE PHOTO: Η ουκρανική βότκα γνωρίζει άνθηση εξαγωγών καθώς η ρωσική μποϊκοτάρετε ανά τον πλανήτη με διάφορους τρόπους… Screenshot via YouTube/TheSpiritSpecialist




Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο άρχισαν να αφαιρούν τη ρωσική βότκα από τα ράφια των καταστημάτων.

Η κίνηση αυτή άνοιξε νέες ευκαιρίες για τις ουκρανικές μάρκες – και οι κατασκευαστές ορισμένων από αυτές μιλούν για αύξηση πωλήσεων.

Είμαστε ευγνώμονες στους πελάτες μας στο εξωτερικό που επιλέγουν τη Nemiroff από μια αίσθηση αλληλεγγύης στην Ουκρανία. Ζεσταίνει τις καρδιές μας όταν βλέπουμε πώς οι άνθρωποι, όταν αποφασίζουν τι να αγοράσουν, υποστηρίζουν τη χώρα μας”, λέει ο Yuriy, επικεφαλής της ουκρανικής εταιρείας Nemiroff.

Αυτή η εταιρεία αντιπροσωπεύει σχεδόν τις μισές εξαγωγές ουκρανικής βότκας και στον ιστότοπό της αναφέρει ότι πέρυσι αύξησε τις εξαγωγές κατά 32% – παρά το γεγονός ότι στην αρχή του πολέμου, λόγω της απαγόρευσης που εισήγαγε προσωρινά η κυβέρνηση, χρειάστηκε ένα μήνα διακοπή της παραγωγής.

«Παρά τον πόλεμο, πέρυσι η εταιρεία κατάφερε να ενισχύσει τη θέση της στις υπάρχουσες αγορές και να εισέλθει σε νέες.

Πριν από τον πόλεμο, είχαμε μια αποθήκη με εμπορεύματα στις ΗΠΑ, γεμάτη για ένα χρόνο. Τους πρώτους μήνες του πολέμου ολόκληρο το απόθεμα των προϊόντων κατάφερε να ξεπουληθεί σε δύο εβδομάδες», αναφέρει η υπηρεσία Τύπου της εταιρείας και προσθέτει ότι η Nemiroff έχει εισέλθει σε νέες αγορές  σε πολλές χώρες της Βόρειας Ευρώπης, την Κροατία και τις Μπαχάμες.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία διαμαρτύρεται ότι οι Ουκρανοί δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν πλήρως την ευκαιρία και να πάρουν το μέρος που εκκενώθηκε λόγω απαγορεύσεων και μποϊκοτάζ της ρωσικής βότκας – λόγω του γεγονότος ότι η ουκρανική κυβέρνηση απαγόρευσε τη δαπάνη χρημάτων σε εκστρατείες μάρκετινγκ στο εξωτερικό.

Εκτός από την «απαγόρευση», η εξαγωγή ουκρανικής βότκας παρεμποδίστηκε από προβλήματα με τις μεταφορές και την επιμελητεία κατά τη διάρκεια του πολέμου και από τον Οκτώβριο προστέθηκαν σε αυτές διακοπές ρεύματος λόγω αδιάκοπων ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σε ενεργειακές εγκαταστάσεις.

Ο Dmitry Deynega, του οποίου το αποστακτήριο Zhytomyr παράγει τη βότκα Dima’s, λέει ότι η επιχείρησή του λειτουργεί παρά τους βομβαρδισμούς και τα μπλακ άουτ.

Η Deynega δίνει μέρος των εσόδων σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

«Οι πωλήσεις στον κόσμο πριν από τον πόλεμο σταδιακά αυξήθηκαν, αλλά αυξήθηκαν σημαντικά όταν οι άνθρωποι άρχισαν να υποστηρίζουν την Ουκρανία μέσω των φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών μας, καθώς και μέσω της αγοράς ουκρανικών προϊόντων γενικά», λέει η Deynega.

Κάθε χρόνο πωλείται βότκα αξίας σχεδόν 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον κόσμο, αλλά αυτό το ποτό καταναλώνεται κυρίως εκεί που παράγεται.

Το μερίδιο των εξαγωγών είναι αρκετά μικρό: το 2021, σύμφωνα με στοιχεία από ανοιχτές πηγές, η αξία της εξαγόμενης βότκας ανήλθε σε κάτι περισσότερο από δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια στιγμή, η Σουηδία και η Γαλλία προηγήθηκαν με τεράστια διαφορά μεταξύ των εξαγωγέων : 450 και 400 εκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα. Η Ρωσία κατέλαβε την τρίτη θέση με  179 εκατομμύρια, και η Ουκρανία – μόλις 12η: το τελευταίο προπολεμικό έτος, οι παραγωγοί βότκας της εξήγαγαν μόνο για 39 εκατομμύρια δολάρια.

Από την αρχή του πολέμου, διάφορες χώρες είτε απαγόρευσαν εντελώς είτε μποϊκοτάρουν τη ρωσική βότκα.

Οι ιδιοκτήτες εμπορικών σημάτων που φαίνονται μόνο «ρώσικα» έπρεπε να εξηγήσουν στο κοινό ότι στην πραγματικότητα δεν είναι Ρώσοι.

Αυτό έγινε, για παράδειγμα, από τον κατασκευαστή της πιο δημοφιλής βότκας στον κόσμο – Smirnoff, τη βρετανική εταιρεία Diageo.

 

 

Με πληροφορίες από BBC Russian

Έκοψε τις εξαγωγές στη Ρωσία η βότκα Absolut: Μετά από μποϊκοτάζ καταναλωτών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: