Βενιζέλος από Δελφούς: Περισσότερο και από συκοφαντία, ύβρις, ο ισχυρισμός ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συγκυβερνήσει με τον Βαρουφάκη

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον διευθυντή της αγγλόφωνης Καθημερινής Αθανάσιο Ελις φωτο Hellas Journal




Δελφοί, αποστολή Hellas Journal

Ο καθηγητής Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τοποθετήθηκε στην σημερινή πολιτική πραγματικότητα, τις κυβερνήσεις συνεργασίας, το ρόλο του ΠΑΣΟΚ και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε πάνελ του διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Συνομιλώντας με τον Αθανάσιο Έλλις, διευθυντή της αγγλόφωνης έκδοσης της εφημερίδας Καθημερινή, ο κ. Βενιζέλος υπήρξε σαφής και ορισμένες φορές οξύς.
Αναφερόμενος δε στην συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και του ίδιου προσωπικά στην συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία, σημείωσε χαρακτηριστικά «Μπορεί όμως ιστορικά να αποτελέσει τελικά ένα τίτλο τιμής και ένα προνόμιο».

Στο αρχικό ερώτημα «πως βλέπετε το ΠΑΣΟΚ» απάντησε ότι στη χώρα υπάρχουν 3 κόμματα φιλευρωπαϊκά από τις θέσεις των οποίων προκύπτουν πολλές συμπτώσεις και συναινέσεις, περισσότερες από τις διαφορές τους.
Το ΠΑΣΟΚ όμως -είπε- καλείται, ως τρίτο κόμμα αυτή τη στιγμή να παίξει ένα ρόλο που πρέπει να επινοήσει.

Η χώρα τα επόμενα χρόνια έχει να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που είχε έως τώρα και μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας θα δώσει μεγαλύτερη διαφάνεια και νομιμοποίηση από μια μονοκομματική κυβέρνηση.

Προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ επιζητεί την αυτοδυναμία αλλά ταυτόχρονα πρέπει να σεβόμαστε το Σύνταγμα και την λαϊκή ετυμηγορία. Αν για παράδειγμα των άθροισμα των εδρών από τις εκλογές της 21ης Μαΐου δίνουν δυνατότητα συγκρότησης πλειοψηφίας συνεργασίας αυτό είναι κάτι που είναι δύσκολο να παρακάμψεις.

Στο ερώτημα αν είναι θεμιτός ο όρος που θέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης να μην είναι πρωθυπουργός ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος σε περίπτωση που του ζητηθεί συνεργασία διακυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: Κάθε όρος μπορεί να είναι θεμιτός αλλά αυτό εξαρτάται από το αν οι όροι εναρμονίζονται με το συσχετισμό των δυνάμεων. Αλλιώς γίνονται βαρίδια.

Κατά τον κ. Βενιζέλο υπάρχει ένα ιστορικό επιχείρημα από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ που λέει ότι το κόμμα αυτό πλήρωσε δυσανάλογα με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις την κρίση του χρέους. Σημείωσε ότι η στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ την περασμένη 10ετία ήταν πατριωτική και ότι έχασε ένα κομμάτι της εκλογικής του δύναμης που είχε γαλουχηθεί με τον «λαϊκισμό».

Συμπλήρωσε δε ότι αν μετράμε την ιστορία με αφετηρία το 2023 είναι διαφορετικό με το να την μετράμε από το 1974 ή έστω το 2010. Τότε στη συζήτηση μπαίνουν άλλες παράμετροι που πρέπει να συνεκτιμηθούν.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε στη συνέχεια για το μοντέλο διακυβέρνησης που επικρατεί σήμερα και είναι ένα μοντέλο προσωποκεντρικό και μονοκρατορίας. Το συνέκρινε δε με την αντίληψη που είχε ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους στην κυβέρνηση «Σαμαρά – Βενιζέλου» της οποίας υπήρξε αντιπρόεδρος.

Στην παρατήρηση του Αθανάσιου Έλλις ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος επλήγησαν από αυτή τη συνεργασία και ίσως αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για τον Νίκο Ανδρουλάκη ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: Μπορεί όμως ιστορικά να αποτελέσει τελικά ένα τίτλο τιμής και ένα προνόμιο.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε ειδικότερα στην προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία και σημείωσε:
Αν η σημερινή κυβέρνηση αποδίδει τόσο μεγάλη σημασία στο ΠΑΣΟΚ τότε θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική, πιο κομψή και πιο ευγενική απέναντί του. Δεν μπορείς να αποδίδεις στο ΠΑΣΟΚ την ιστορική ύβρι ότι θα συνεργαστεί με το κόμμα Βαρουφάκη που ήθελε να βγάλει τη χώρα από την Ευρώπη. Αυτό ξεπερνά και τα όρια της συκοφαντίας, είναι βαθιά προσβλητικό.

Σε ό,τι αφορά στα εθνικά θέματα και ειδικότερα στα ελληνοτουρκικά αναφορικά και με τις εκλογές στην Τουρκία, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε αρχικά ότι τα τελευταία 20 χρόνια επί διακυβέρνησης Ερντογάν δεν υπήρξε κάποια μείζονα κρίση με την Τουρκία παρά την ρητορική και τα επιμέρους προβλήματα και ότι τα όποια χρόνια προβλήματα προκύπτουν από κεμαλικές διακυβερνήσεις.

Σε ό,τι αφορά στο μέλλον και στο αν μια μονοκομματική κυβέρνηση στη χώρα μας μπορεί να σηκώσει το βάρος της προσέγγισης με την Τουρκία και της επίλυσης χρόνιων ζητημάτων, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι υπάρχει πάντα το ερώτημα του ιστορικού χρόνου επισημαίνοντας ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο επί 50 χρόνια.

Μίλησε για την αλλαγή στον διεθνή συσχετισμό των δυνάμεων μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά σημείωσε ότι η Ευρώπη είναι δυστυχώς πολύ μικρή και τελικά αδύναμη για να απαντήσει πειστικά στην -έστω ρητορική- απειλή της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας είναι να αποκατασταθεί ο διάλογος σημειώνοντας ότι το ευκολότερο θέμα να λυθεί είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα καθώς έτσι κι αλλιώς το χρονικό περιθώριο εκμετάλλευσης των όποιων ενεργειακών πόρων είναι μικρό και δεν ξεπερνά τα 25 χρόνια (σ.σ. εννοεί προφανώς ότι μετά από αυτό το χρονικό διάστημα οι υδρογονάνθρακες θα έχουν ξεπεραστεί από άλλες μορφές ενέργειας).
Αν λυθεί αυτό αφενός δίνει χρονικό περιθώριο στην Κύπρο για τις δικές της κινήσεις επίλυσης του Κυπριακού και αφετέρου επιτρέπει να ακουστούν αλλιώς στην παγκόσμια κοινότητα και τα φόρα οι ελληνικές απαντήσεις στις μονομερείς και απαράδεκτες απαιτήσεις της Τουρκίας.

Και στο καρφί και στο πέταλο ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης από τους Δελφούς: Η αποθέωση της Ελλάδας και οι «γκρίζες ζώνες» του στα ελληνοτουρκικά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: