Τι κρίνει την ελληνική επιχείρηση με το C-130 και τη ΔΕΠ στο Χαρτούμ

Από επιχείρηση διάσωσης στο Σουδάν φωτο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ // HELLAS JOURNAL

Η αποστροφή στον λόγο του υφυπουργού Εθνικής άμυνας Νίκου Χαρδαλιά ότι «δεν αφήνουμε κανέναν πίσω στα δύσκολα, όσο μακριά κι αν βρίσκεται» παραπέμπει ευθέως σε καταδρομική  φράση η οποία στο παρελθόν είχε εφαρμοστεί.

Και βεβαίως η φράση αυτή αφήνει ερωτηματικό αν τελικά το τμήμα ειδικών επιχειρήσεων από το Ασουάν της Αιγύπτου, θα βρεθεί με το C-130 στην αεροπορική βάση του Χαρτούμ που ελέγχεται από συμμάχους.
Πάντως και ο πρωθυπουργός στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha σ’ ό,τι έχει να κάνει με τον επαναπατρισμό των Ελλήνων από το Χαρτούμ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο γι αυτή την αποστολή λέγοντας ότι «εφόσον δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ασφάλεια πτήσεων και οι σύμμαχοι ενημερώσουν τότε θ’ αποφασίσουμε…»

Το βέβαιο είναι πως οι πληροφορίες που αφορούν την κατάσταση στο Χαρτούμ κρίνονται άκρως απαραίτητες στο υπουργείο Εθνικής άμυνας καθώς επίσης και στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας που έχει τον τακτικό έλεγχο και σχεδιασμό.

Το γεγονός πως στο διπλωματικό πεδίο η Αθήνα έχει πετύχει πολλά τα τελευταία χρόνια και το υπουργείο Εξωτερικών συνεργάζεται πολυεπίπεδα με χώρες συμμάχους εστιάζοντας σε περιφερειακά θέματα ασφαλείας, έχει βοηθήσει σημαντικά στην παρούσα κρίσιμη στιγμή γεγονός που φάνηκε μέσα από τη συνεργασία που υπήρξε για την απομάκρυνση των Ελλήνων από το Χαρτούμ.

Από την άλλη πλευρά σε τακτικό επίπεδο η Ελλάδα έχει δείξει διαφορετικό πρόσωπο με δεδομένο ότι μετέχει σε πλήθος κοινών εκπαιδεύσεων με χώρες του ΝΑΤΟ αλλά και της ΕΕ. Παράλληλα σε επίπεδο στρατιωτικών ηγεσιών η συχνή επικοινωνία που έχει η χώρα και οι συμφωνίες για περαιτέρω διαλειτουργική εμβάθυνση φανερώνει τον ρόλο που διαδραματίζει στο σταυροδρόμι δύσης και ανατολής.

Το μεγάλο στοίχημα, όπως η σελίδα μας έχει γράψει από την Τρίτη είναι αν θα καταφέρει το C-130 με τα στελέχη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου να προσγειωθεί κι αυτό δίπλα στα συμμαχικά αεροσκάφη, περίπου 22 χλμ έξω από την πρωτεύουσα του Σουδάν.

Και για να επιτευχθεί αυτό σημαντικό ρόλο παίζει η πληροφορία που θα δείχνει αν υπάρχει «παράθυρο ευκαιρίας» για την απογείωση του «Ηρακλή» από το Ασουάν της Αιγύπτου.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η Αθήνα σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο φαίνεται πως αξιοποιεί την εμπειρία των χωρών που διατηρούν εδώ και δεκαετίες την επιρροή τους σε αυτές τις Αφρικανικές χώρες.

Ο απώτερος στόχος είναι ο εντοπισμός και απεγκλωβισμός, όπως υπολογίζεται, περίπου 70 Ελλήνων από το φλεγόμενο Χαρτούμ.

Γάλλοι, Ιταλοί, Γερμανοί και Βρετανοί θα μπορούσε κανείς να πει ότι έχουν το know how της περιοχής και οι διπλωμάτες τους είναι αυτοί που μπορούν να συνομιλούν ταυτόχρονα με τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές.

Η αεροπορική βάση που βρίσκεται σε απόσταση «ασφαλείας», περίπου 22 χλμ από το κέντρο της πόλης του Χαρτούμ ελέγχεται εδώ και μέρες από τις δυτικές δυνάμεις. Και εκεί εφόσον υπάρξει διασφάλιση για το ελληνικό C-130 δεν αποκλείεται να προσγειωθεί.

Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι ο εντοπισμός των Ελλήνων που παραμένουν κρυμμένοι είτε στα σπίτια τους, είτε σε κάποιας μορφής καταφύγιο. Στη συνέχεια πρέπει να δημιουργηθεί η «αλυσίδα ελευθερίας» προς την αεροπορική βάση.

Διότι εν μέσω μιας εύθραυστης εκεχειρίας η οποία πολύ εύκολα σπάει, μια κίνηση μιας αυτοκινητοπομπή και δίχως όλα τα οχήματα να είναι θωρακισμένα είναι κάτι το ριψοκίνδυνο και στην Αθήνα κανείς δεν θέλει να διακινδυνεύσει.

Το Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων πέραν της εκπαίδευσης που έχει, καθώς πρόκειται για έμπειρα στελέχη των ειδικών δυνάμεων που έχουν εκτελέσει πλήθος σεναρίων για κάθε μορφή κρίσης, διαθέτει επίσης κι όλα εκείνα τα φορητά μέσα που το βοηθούν στην αποστολή που έχει.

Στην Τανάγρα το απόγευμα της Τετάρτης προσγειώθηκε το C-27 με Έλληνες, Ρουμάνους και Φινλανδούς και παράλληλα απογειώθηκε από την Ελευσίνα ιδίου τύπου μεταφορικό αεροσκάφος για να φτάσει στην αεροπορική βάση του Ασουάν.
Η Ελληνική πλευρά εξ αρχής έχει σχεδιάσει την επιχείρηση «Κόσμος» με την ύπαρξη των δυο μεταφορικών αεροσκαφών, όσων αφορά την απομάκρυνση Ελλήνων κι όχι μόνο από το Σουδάν.

Δραματική διάσωση των Ελλήνων και του Μητροπoλίτη Σουδάν από το φλεγόμενο Χαρτούμ: Παράθυρο ευκαιρίας για τη μετάβαση του C-130 στη χώρα αναζητεί η Αθήνα [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: