Δραματική διάσωση των Ελλήνων και του Μητροπoλίτη Σουδάν από το φλεγόμενο Χαρτούμ: Παράθυρο ευκαιρίας για τη μετάβαση του C-130 στη χώρα αναζητεί η Αθήνα [βίντεο]

Mέλη των ειδικών δυνάμεων υποδέχονται μέλη της ελληνικής κοινότητας του Σουδάν που διέφυγαν από το Χαρτούμ. Photo Yπουργείο Εθνικής Αμυνας




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ // HELLAS JOURNAL

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού πολιτών από το κέντρο του Χαρτούμ, εκεί δηλαδή που βρίσκονται τα περισσότερα κυβερνητικά κτίρια τα οποία δέχονται σφοδρές επιθέσεις από τους άνδρες του πολέμαρχου της δύναμης ταχείας επέμβασης.

Όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν έως τώρα λένε ότι ανάμεσα στους πολίτες που έχουν απεγκλωβιστεί βρίσκονται κι όσοι είχαν βρει καταφύγιο στον ελληνορθόδοξο ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Ο Μητροπολίτης Σουδάν και Νουβίας Σάββας. Photo via Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Ανάμεσα στο πλήθος κόσμου- οι ίδιες πηγές -ομιλούν και για απεγκλωβισμό του Μητροπολίτη Σουδάν και Νουβίας Σάββα.

Ο ίδιος καταθέτοντας την μαρτυρία του σε ελληνικά μέσα έχει σημειώσει πως έπαιξε σημαντικό ρόλο το γεγονός ότι μουσουλμάνος
Ιερέας που σέβονται όλοι στο Χαρτούμ διαπραγματεύτηκε με τις αντιμαχόμενες πλευρές και του εγγυήθηκαν την ασφαλή απομάκρυνση των ανθρώπων που παρέμεναν στο ελληνορθόδοξο ναό από το Σάββατο της Αναστάσεως.

Την ίδια ώρα ακόμα επτά άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και διάνυσαν οδικώς περίπου 1000 χλμ για να φτάσουν ως την Αίγυπτο, όπου τους υποδέχθηκε στέλεχος της ελληνικής Πρεσβείας Καΐρου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του στον Αιγύπτιο ομόλογό του, Sameh Shoukry, για τη βοήθεια που παρέχει η χώρα του  στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

Αργά το βράδυ της Τρίτης ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΞ ο απεγκλωβισμός ακόμη δέκα Ελλήνων και των οικογενειών τους από γερμανικές δυνάμεις όπου τους μετέφεραν στο Αμάν της Ιορδανίας.




Η Αθήνα ωστόσο φαίνεται πως κινείται πάνω σε δυο άξονες στην παρούσα στιγμή. Ο πρώτος έχει να κάνει με την μεταφορά πολιτών, Ελλήνων αλλά και αλλοδαπών- κυρίως δυτικών- από την Αφρική σε Ευρωπαϊκό έδαφος.

Η 112 Πτέρυγα Μάχης γι’ αυτούς τους ανθρώπους γίνεται το εμβληματικό σημείο ελευθερίας από την κόλαση του πολέμου.

Το πρωί τις Τετάρτης καλώς εχόντων των πραγμάτων αναμένονται μετά τη μια το μεσημέρι Ρουμάνοι και Φινλανδοί στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας, μεταφερόμενοι από το ελληνικό C- 27J Spartan.

To αεροσκάφος διανύει εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες ναυτικά μίλια. Από την Ελευσίνα στο Ασουάν της Αιγύπτου κι από εκεί στο Τζιμπουτί για να παραλάβει τους Ευρωπαίους πολίτες κι όσους Έλληνες του Χαρτούμ θελήσουν να ταξιδέψουν πίσω στη γενέτειρα.

Επόμενος σταθμό η Άκαμπα της Ιορδανίας για να παραληφθούν οι περισσότεροι από 14 Έλληνες πολίτες που είχαν φτάσει
νωρίτερα με Ολλανδικό αεροσκάφος.

Το παράθυρο ευκαιρίας…

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά το παράθυρο ευκαιρίας, εφόσον βεβαίως επιτευχθεί η 72 ωρών εκεχειρία.

Αν αυτό γίνει πραγματικότητα και σταματήσουν να πέφτουν ρουκέτες και να κροταλίζουν τα Καλάσνικοφ, τότε και μόνο το ελληνικό C-130 που έχει μετασταθμεύσει στην Ασουάν της Αιγύπτου, ενδέχεται να μετακινηθεί στην βάση που προσγειώνονται τα συμμαχικά μέσα κοντά στο Χαρτούμ.

Εκεί οι Έλληνες SOF, οι οποίοι δεν έχουν να ζηλέψουν το παραμικρό από τους συναδέλφους τους των χωρών που δραστηριοποιούνται εντός του Σουδάν, εφόσον υλοποιηθεί αυτό το σενάριο θα ενταχθούν τόσο στην ομάδα που εγγυάται την ασφάλεια του αεροδρομίου, όσο και στον απεγκλωβισμό πολιτών από το Χαρτούμ.

Οι Έλληνες που παραμένουν κρυμμένοι υπολογίζονται περίπου στους 80-100 και με αυτούς οι δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να έρθουν σε επαφή και να τους βγάλουν από την κόλαση του εμφυλίου πολέμου.

Το ενδεχόμενο «παράθυρο ευκαιρίας» θα δώσει τη δυνατότητα στο ελληνικό μεταφορικό αεροσκάφος να βρεθεί στην αεροπορική βάση, 22 χλμ από το κέντρο του Χαρτούμ και το τμήμα ειδικών επιχειρήσεων να λειτουργήσει όπως ακριβώς είχε κάνει αρκετές φορές κατά το παρελθόν σε παρόμοιες επιχειρήσεις.




Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: