“Περίεργη” δραστηριότητα: ΜΚΟ εμφανίζεται σε έγγραφα της Frontex στο πλαίσιο επιχειρήσεων για καταπολέμηση της λαθροδιακίνησης

FILE PHOTO: Πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στην προσφυγική δομή του Σχιστού, εκπαιδεύονται από μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος, στην κατάσβεση πυρκαγιών και δράσεις πολιτικής προστασίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Μη κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) εμφανίζονται σε 1.058 έγγραφα του Frontex στο πλαίσιο της επιχείρησης καταπολέμησης της λαθροδιακίνησης με την Europol. Οι πληροφορίες συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων του Frontex με κρατούμενους μετανάστες και αιτούντες άσυλο.

Σύμφωνα με τον EUobserver (κείμενο Nikolaj Nielsen), στη συνέχεια, τα επιχειρησιακά δεδομένα που συλλέγονται κατά τη διάρκεια των απολογισμών του Frontex κοινοποιούνται στην Europol, στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών της για την καταπολέμηση της λαθροδιακίνησης και της εμπορίας ανθρώπων.

Ο Uku Särekanno, αναπληρωτής διευθυντής του Frontex, είπε στους ευρωβουλευτές πέρυσι ότι οι απολογισμοί είχαν οδηγήσει σε περίπου 13.000 πιθανούς υπόπτους μεταξύ 2016 και 2022. Είπε ότι οι αναφορές απολογισμού λαμβάνουν νομικό έλεγχο και σφραγίδα έγκρισης από το κράτος μέλος υποδοχής πριν κοινοποιηθούν.

Αλλά οι αιτούντες άσυλο που ανακρίνονται από αξιωματικό του Frontex μπορεί επίσης να αισθάνονται πιέσεις να αποκαλύψουν πληροφορίες, από φόβο μήπως απορριφθούν με κάποιο τρόπο οι ισχυρισμοί τους. Δεδομένης της ευαισθησίας, μόλις νωρίτερα αυτό το έτος δόθηκε στους επόπτες των δικαιωμάτων της υπηρεσίας η ρητή άδεια να επαληθεύσουν τέτοιου είδους πληροφορίες. 

Η ποινικοποίηση ακτιβιστών που βοηθούν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο σε μεγάλο μέρος της Ε.Ε. έχει οδηγήσει σε καταδίκες στην Ελλάδα, για παράδειγμα. Όμως, καθώς ορισμένες  καταλήγουν τώρα στη βάση δεδομένων της αστυνομίας της Europol, το ζήτημα εγείρει νέες ανησυχίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του EUobserver, ο Frontex είχε 1.058 απολογιστικά έγγραφα όπου εμφανίζεται η λέξη “ΜΚΟ”. Ωστόσο αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει οποιοδήποτε από αυτά τα έγγραφα, επειδή αφορούσαν τα πάντα, από διαδρομές λαθροδιακίνησης μεταναστών μέχρι «εμπλοκή διευκολυντών και διακινητών ανθρώπων».

Σε σχετική ερώτηση εκπρόσωπος του Frontex είπε ότι οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν υποστηρίζουν ποινικές έρευνες στα κράτη μέλη, δίχως να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν περιλαμβάνονται επώνυμες ΜΚΟ.

Εκπρόσωπος της Europol είπε ότι το κέντρο δεν επεξεργάστηκε δεδομένα το 2022 σχετικά με ΜΚΟ «κατά τη διαχείριση της ροής πληροφοριών από τον Frontex σχετικά με τις ενημερώσεις μεταναστών».

Ωστόσο πρόσθεσε ότι στις βάσεις δεδομένων της Europol δεν περιλαμβάνεται κατηγορία «ΜΚΟ». Είπε επίσης ότι μια «οργάνωση» μπορεί να υποβληθεί σε έλεγχο από την Europol μόνο εάν ο μετανάστης έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι αυτή η οντότητα χρησιμοποιείται συνήθως από λαθροδιακινητές για τη διευκόλυνση της εγκληματικής τους δραστηριότητας.

Επίσης ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων (ΕΕΠΔ) διενήργησε έλεγχο στον Frontex τον περασμένο Οκτώβριο και δεν εντόπισε αναφορά σε ΜΚΟ στα δείγματα εκθέσεων που είχαν ελέγξει. Ωστόσο, ο οργανισμός θα επικοινωνήσει τώρα ξανά με τον Frontex, είπε, δεδομένου ότι κατέχουν πάνω από 1.000 έγγραφα στα οποία αναφέρονται ΜΚΟ.

ΠΗΓΗ: EUobserver, Nikolaj Nielsen – NGOs appear in over 1,000 Frontex smuggling documents

Η Goldman Sachs επενδύει σε ξενοδοχεία στην Ελλάδα! Έχουν θέα στο Αιγαίο Πέλαγος και βρίσκονται στη χερσόνησο της Χαλκιδικής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: