Αν σταματήσουμε τον πόλεμο η Χαμάς θα μείνει στην εξουσία, λέει ο Νετανιάχου: Δεν δεχόμαστε τους όρους της * Καρκινοβατούν οι διαβουλεύσεις στο Κάιρο

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι σε παραλία της νότιας Γάζας. EPA/MOHAMMED SABER




Καθώς ξανάρχισαν σήμερα στο Κάιρο οι συνομιλίες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, για εκεχειρία στον πόλεμο στη Γάζα που μετρά ήδη 212 ημέρες,  ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέβασε τους τόνους απορρίπτοντας τις απαιτήσεις που θέτει η Χαμάς, αρνούμενη να συμφωνήσει στο τελευταίο στη σειρά και υπό εξέταση σχέδιο κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων.

Ο Νετανιάχου απέρριψε για μια ακόμη φορά τις απαιτήσεις της Χαμάς να τερματίσει το Ισραήλ τον πόλεμο στη Γάζα σε  αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ομήρων, λέγοντας πως αυτό θα διατηρήσει την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση στην εξουσία, κάτι που θα συνιστούσε απειλή για το Ισραήλ.

  • Ο Νετανιάχου είπε πως το Ισραήλ είναι πρόθυμο να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα προκειμένου να διασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς, ο αριθμός των οποίων πιστεύεται πως υπερβαίνει τους 130.

«Όμως ενώ το Ισραήλ έχει δείξει προθυμία, η Χαμάς παραμένει οχυρωμένη στις ακραίες θέσεις της, η πρώτη από τις οποίες [είναι] η απαίτηση να αποσύρουμε όλες τις δυνάμεις μας από τη Λωρίδα της Γάζας, να τελειώσει ο πόλεμος και να αφεθεί η Χαμάς στην εξουσία», είπε ο Νετανιάχου.«Το Ισραήλ δεν μπορεί να το αποδεχθεί αυτό».

«Η Χαμάς θα έχει την ικανότητα να επιτύχει την υπόσχεσή της να διενεργήσει ξανά και ξανά τις σφαγές της, τους βιασμούς και τις απαγωγές», κατέληξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Οι διαβουλεύσεις στο Κάιρο

Ξανάρχισαν σήμερα στο Κάιρο οι συνομιλίες για την ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στην παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς,  με φόντο την ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ των εμπολέμων για παρεμπόδιση της συμφωνίας.

  • Ηγέτες της Χαμάς είχαν για δεύτερη μέρα σήμερα συνομιλίες για εκεχειρία με Αιγύπτιους και Καταριανούς μεσολαβητές, χωρίς να υπάρχει εμφανής πρόοδος καθώς η τρομοκρατική οργάνωση επιμένει στην απαίτησή της οποιαδήποτε συμφωνία να θέτει τέλος στον πόλεμο στη Γάζα.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος, που είναι κοντά στις προσπάθειες διαμεσολάβησης, είπε πως η αντιπροσωπεία της Χαμάς έφθασε στο Κάιρο αποφασισμένη να καταλήξει σε συμφωνία «αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα».

«Μια συμφωνία πρέπει να θέτει τέλος στον πόλεμο και να προβλέπει πως οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τη Γάζα και το Ισραήλ δεν έχει δεσμευθεί ακόμη ότι είναι πρόθυμο να το κάνει», είπε ο αξιωματούχος στο Reuters, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Το Ισραήλ θέλει μια συμφωνία που θα προβλέπει την απελευθέρωση τουλάχιστον μερικών από τους περίπου 130 ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς, όμως όπως και ο Νετανιάχου σήμερα, έτσι και  Ισραηλινός αξιωματούχος χθες, Σάββατο, διαβεβαίωνε πως  η κεντρική θέση του δεν έχει αλλάξει, λέγοντας πως το Ισραήλ «σε καμία περίπτωση» δεν πρόκειται να καταλήξει σε συμφωνία που θα θέτει τέλος στον πόλεμο, τον οποίο συνεχίζει με σκοπό τον αφοπλισμό και την οριστική διάλυση της Χαμάς.

Ένας άλλος Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε στο Reuters πως οι διαπραγματεύσεις «αντιμετωπίζουν προκλήσεις επειδή η κατοχική δύναμη (το Ισραήλ) αρνείται να δεσμευθεί σε μια περιεκτική κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε όμως πως η αντιπροσωπεία της Χαμάς εξακολουθεί να βρίσκεται στο Κάιρο με την ελπίδα ότι οι μεσολαβητές θα μπορέσουν να πιέσουν το Ισραήλ ώστε να αλλάξει τη θέση του.

  • Αιγυπτιακές πηγές δήλωσαν πως ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος έχει επίσης εμπλακεί σε προηγούμενες συνομιλίες για εκεχειρία, έφθασε στο Κατάρ την Παρασκευή. Η Ουάσινγκτον –η οποία, όπως και άλλες δυτικές δυνάμεις και το Ισραήλ, θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση– έχει κάνει έκκληση για κατάληξη σε συμφωνία.

Το Ισραήλ έχει δώσει ένα προκαταρκτικό θετικό σήμα σε όρους που, όπως είπε μία πηγή, περιλαμβάνουν την επιστροφή 20 έως 33 ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων και εκεχειρία αρκετών εβδομάδων.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως περίπου 100 όμηροι θα παρέμεναν στη Γάζα, ορισμένοι από τους οποίους, σύμφωνα με το Ισραήλ, πέθαναν στην αιχμαλωσία. Η πηγή, που ζήτησε να μην αναφερθεί το όνομα ή η εθνικότητά της, δήλωσε στο Reuters πως η επιστροφή τους μπορεί να απαιτήσει μια επιπρόσθετη συμφωνία.

  • Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος είπε, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, πως μόνο αν υπάρξουν απτές ενδείξεις προόδου ισραηλινή αντιπροσωπεία υπό τον Δαυίδ Μπαρνέα, τον επικεφαλής της Μοσάντ —της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών— θα πάει στο Κάιρο.

Η πρόταση των μεσολαβητών (Αίγυπτος, Κατάρ, ΗΠΑ), που υποβλήθηκε στη Χαμάς στα τέλη Απριλίου, προβλέπει κατάπαυση του πυρός 40 ημερών, απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων και σε αντάλλαγμα παλαιστίνιων φυλακισμένων.

Με πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ιερουσαλήμ, Israel

 

«Ο Χριστός έχει ουκρανική σημαία στον ώμο του»: Μήνυμα Ζελένσκι για το Πάσχα * Προσευχηθείτε ο ένας για τον άλλο και για τους πολεμιστές μας στο μέτωπο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: