Η Goldman Sachs επενδύει σε ξενοδοχεία στην Ελλάδα! Έχουν θέα στο Αιγαίο Πέλαγος και βρίσκονται στη χερσόνησο της Χαλκιδικής

FILE PHOTO: Ένα πλοίο διακρίνεται στο ηλιοβασίλεμα στη Σάνη στη Χαλκιδική. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




Η εφημερίδα Wall Street Journal δημοσιεύει άρθρο της Anna Maria Andriotis που αναφέρεται σε επενδύσεις της Goldman Sachs σε ξενοδοχεία στην Ελλάδα.

Ο αμερικανικός Κολοσσός Goldman Sachs, αναζητώντας τακτικές πηγές εισοδημάτων, οδηγήθηκε σε μία χώρα που πριν από μία δεκαετία αποτέλεσε το επίκεντρο της οικονομικής κρίσης, την Ελλάδα.

Τίτλος: Your Next Greece Getaway Could Be at a Hotel Owned by Goldman Sachs – Η επόμενη απόδρασή σας στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι σε ένα ξενοδοχείο που ανήκει στην Goldman Sachs

Η Goldman Sachs επενδύει ποσό 150-200 εκ ευρώ σε τρία παραθαλάσσια ξενοδοχειακά συγκροτήματα τής βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Το σχέδιο της Goldman Sachs είναι να ανακαινιστούν τα ξενοδοχεία, τα οποία επί του παρόντος είναι κλειστά, και να ανοίξουν τα επόμενα δύο χρόνια. Η Goldman αγόρασε τα ξενοδοχεία τον Οκτώβριο και διαθέτει τη χρηματοδότηση για την ανακαίνισή τους, ενώ αναζητά περισσότερα ακίνητα -στην Ελλάδα και αλλού- και αναπτύσσει ένα εμπορικό σήμα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να είναι ενοποιημένα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα σχέδιά της.

Η επένδυση είναι έργο του τμήματος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας, αντανακλά την διευρυνόμενη αναζήτηση της Goldman Sachs για σταθερά έσοδα, που να μπορούν να αντισταθμίζουν τυχόν απώλειες και να αμβλύνουν τα προβλήματα των επικερδών, αλλά ασταθών τοποθετήσεών της στη Wall Street.

Οι επενδυτικές-τραπεζικές και εμπορικές επιχειρήσεις της Goldman Sachs αποκομίζουν κέρδη, όταν οι συνθήκες της αγοράς είναι ώριμες. Η άνοδος των μετοχών και των συναλλαγών βοήθησε την τράπεζα να σημειώσει κέρδη ρεκόρ το 2021, ωστόσο η περσινή καταστροφή της αγοράς οδήγησε τους διαπραγματευτές ξανά στο περιθώριο και τα κέρδη ξανά στο ναδίρ.

Η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων συναρτάται σε πολύ μικρότερο βαθμό με τις αυξομειώσεις της αγοράς. Οι επενδυτές πληρώνουν στην Goldman Sachs μια προμήθεια για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων -των ξενοδοχείων- και η εταιρεία μπορεί επίσης να δημιουργήσει κέρδος όταν αποφασίσει να τα πουλήσει.

Η Goldman Sachs έλαβε 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμοιβές περιουσιακών στοιχείων και διαχείρισης περιουσίας το 2022, ρεκόρ για την εταιρεία, και στοχεύει να πετύχει τον ετήσιο στόχο των 10 δις δολαρίων μέχρι το τέλος του 2024.

Για ιδιωτικές επενδύσεις, όπως τα ξενοδοχεία, η Goldman Sachs έχει συγκεντρώσει περίπου 179 δις δολάρια από το τέλος του 2019 από εξωτερικούς επενδυτές, με στόχο να φτάσει τα 225 δις δολάρια το 2024. Η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων δεν είναι φυσικά απρόσβλητη από την πίεση της αγοράς, καθώς η μείωση της αξίας των επενδύσεών της μείωσε τα περυσινά κέρδη πέρυσι.

Η Goldman επιδιώκει εδώ και καιρό συμφωνίες για υποβαθμισμένα ακίνητα σε μέρη, όπου η οικονομία βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Αν και αποτελεί μέρος της ΕΕ για δεκαετίες, η Ελλάδα συχνά κατατάσσεται στις οικονομίες αναδυόμενων αγορών, λόγω της βαθιάς ύφεσης που προκλήθηκε εν μέρει από την κατάρρευση των οικονομικών της το 2009. Οι εταιρείες της Ελλάδας τείνουν να έχουν χαμηλότερες αποτιμήσεις από αυτές των χωρών της Δυτικής Ευρώπης.

Ωστόσο, οι επενδυτές τα τελευταία χρόνια έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους προς την Ελλάδα, εν μέρει λόγω της δεξιάς κυβέρνησης που έχει αγκαλιάσει τις κεφαλαιαγορές και τις ξένες επενδύσεις, ενώ και ο τουρισμός πέρυσι σημείωσε νέα ρεκόρ. Οι τιμές των ακινήτων σε μεγάλες πόλεις και περιοχές διακοπών αυξάνονται. Τον Ιανουάριο, ο Οίκος Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα σε ένα επίπεδο κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ και η S&P Global Ratings έκανε το ίδιο πέρυσι.

Η Goldman έχει μια πολύπλοκη ιστορία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με προγενέστερες αναφορές της WSJ, η φήμη της τράπεζας δέχτηκε πλήγμα στην Ελλάδα, αφού αποκαλύφθηκε ότι ένα ανώτερο στέλεχος της είχε βοηθήσει στην συγκάλυψη του πραγματικού χρέους της χώρας, ενώ παράλληλα προέκυψαν προμήθειες έως και 300 εκατομμυρίων δολαρίων για την Goldman,

Ωστόσο, η τράπεζα δεν έφυγε ποτέ από την Ελλάδα. Από το 2021, οι τραπεζίτες της έχουν συμβάλει στη συγκέντρωση δις ευρώ για χρηματοδότηση ορισμένων από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας και βοήθησαν να διευθετηθεί η πώληση, ύψους περίπου 2 δις δολαρίων, ελληνικής εταιρείας τροφίμων στη Mondelez International Inc.

Οι τραπεζίτες της Goldman βοήθησαν επίσης με συμβουλευτικές υπηρεσίες την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, όταν πούλησε το μεγαλύτερο μέρος της ασφαλιστικής της εταιρείας στην CVC Capital Partners με έδρα το Λουξεμβούργο, έναντι 500 εκατομμυρίων ευρώ. Τον Ιούνιο, ο επενδυτικός-τραπεζικός βραχίονας της Goldman άνοιξε το πρώτο του γραφείο στην Αθήνα.

Η Goldman έχει επενδύσει στο παρελθόν σε ελληνικά ακίνητα. Η τράπεζα παλαιότερα είχε αγοράσει περίπου το 25% ενός ομίλου πολυτελών παραθαλάσσιων θέρετρων ως μέρος μιας επένδυσης 400 εκ. ευρώ υπό την ηγεσία της Oaktree Capital Management. Οι εταιρείες πούλησαν τα μερίδιά τους πέρυσι. Το 2018, η Goldman προσπάθησε, αλλά απέτυχε να αγοράσει ένα ξενοδοχείο στην Αθήνα με θέα στην Ακρόπολη.

Η Goldman εξακολουθεί να επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα βγάλει χρήματα από τα τρία ξενοδοχεία που αγόρασε πέρυσι, συμφωνία στην οποία έχουν ήδη αναφερθεί τα ελληνικά ΜΜΕ. Η τράπεζα προσλαμβάνει μηχανολόγους μηχανικούς και αρχιτέκτονες και δημιουργεί τη δική της ομάδα διαχείρισης για την επίβλεψη του έργου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Τα ξενοδοχεία έχουν θέα στο Αιγαίο Πέλαγος, αλλά βρίσκονται στη χερσόνησο της Χαλκιδικής στη βόρεια Ελλάδα, μακριά από τα ακριβά νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη και τους τουρίστες που συχνάζουν εκεί.

Η τοποθεσία απέχει περίπου μία ώρα οδικώς από την Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Ελλάδας, που διαθέτει διεθνή αερολιμένα και είναι τόπος διακοπών Ευρωπαίων τουριστών που προτιμούν να έρθουν οδικώς παρά αεροπορικώς στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: Wall Street Journal – Άρθρο της Anna Maria Andriotis

H Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει στο πρόγραμμα στεγαστικών δανείων «Σπίτι μου» για νέους και νέες έως 39 ετών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: