Η ρωσόφιλη Σερβία δεν είναι ουδέτερη; Συμφώνησε να στείλει όπλα στην Ουκρανία ή τα έχει ήδη στείλει, δείχνει διαρροή εγγράφου του Πενταγώνου

FILE PHOTO: Serbian President Aleksandar Vucic speaks during a press conference in Belgrade, Serbia, 29 July 2022. EPA, ANDREJ CUKIC




Η Σερβία, η μόνη χώρα στην Ευρώπη που αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, συμφώνησε να προμηθεύσει όπλα στο Κίεβο ή τα έχει ήδη στείλει, σύμφωνα με διαβαθμισμένο έγγραφο του αμερικανικού Πενταγώνου που διέρρευσε και το οποίο επικαλείται το Reuters.

Το έγγραφο, το οποίο είναι μια περίληψη των απαντήσεων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στα αιτήματα της Ουκρανίας για στρατιωτική εκπαίδευση και «θανατηφόρα βοήθεια» ή όπλα, ήταν μεταξύ των δεκάδων απόρρητων εγγράφων που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο τις τελευταίες εβδομάδες, στην πιο σοβαρή διαρροή μυστικών εγγράφων των ΗΠΑ εδώ και χρόνια

Με τίτλο «Ευρώπη|Απάντηση στη συνεχιζόμενη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας», το έγγραφο σε μορφή γραφήματος παραθέτει τις «αξιολογημένες θέσεις» 38 ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ως απάντηση στα αιτήματα της Ουκρανίας για στρατιωτική βοήθεια.

  • Το διάγραμμα δείχνει ότι η Σερβία αρνήθηκε να παράσχει εκπαίδευση στις ουκρανικές δυνάμεις, αλλά είχε δεσμευτεί να στείλει θανατηφόρα βοήθεια ή την είχε ήδη παράσχει. Ανέφερε επίσης ότι η Σερβία είχε την πολιτική βούληση και τη στρατιωτική ικανότητα να παρέχει όπλα στην Ουκρανία στο μέλλον.

Το έγγραφο φέρει την ένδειξη Secret και NOFORN, απαγορεύοντας τη διανομή του σε ξένες υπηρεσίες πληροφοριών και ξένες ένοπλες δυνάμεις. Χρονολογείται στις 2 Μαρτίου και φέρει ανάγλυφη τη σφραγίδα του γραφείου του Γενικού Επιτελείου.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα την αυθεντικότητα του εγγράφου.

  • Το γραφείο του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και η πρεσβεία της Ουκρανίας δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Το Πεντάγωνο επίσης δεν απάντησε αμέσως σε ερωτήσεις του Reuters σχετικά με την αναφορά του εγγράφου στη Σερβία όπως αρνήθηκε να σχολιάσει οποιοδήποτε από τα έγγραφα που διέρρευσαν.

  • Η κυβέρνηση του Βούτσιτς έχει δηλώσει ουδετερότητα στον πόλεμο της Ουκρανίας, παρά τους βαθείς ιστορικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς της χώρας με τη Ρωσία.

“Εάν αυτό το έγγραφο είναι ακριβές, είτε δείχνει τη διπροσωπία του Βούτσιτς έναντι της Ρωσίας είτε δέχεται τεράστια πίεση από την Ουάσιγκτον να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία”, δήλωσε ο Janusz Bugajski, ειδικός στην Ανατολική Ευρώπη στο Jamestown Foundation, ινστιτούτο εξωτερικής πολιτικής.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης διερευνά τη διαρροή, ενώ το Πεντάγωνο αξιολογεί τη ζημιά που προκλήθηκε στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Reuters

Τη δράση κομάντο των Βρετανικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία αποκαλύπτει η διαρροή των απορρήτων εγγράφων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: