Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει γίνει, για τους Ευρωπαίους, η ενσάρκωση ενός επιθετικού εθνικισμού: Είναι ένας πραγματικός αυταρχικός…

Islamist President and Justice and Development (AK) Party Chairman Recep Tayyip Erdoğan attended the “Right Now for the Youth” event in Ankara. Photo via Turkish Presidency




Στην εκπομπή “Accents d’ Europe” του ραδιοφώνου RFI η Franceline Beretti παρουσιάζει την διακυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) από την ευρωπαϊκή σκοπιά.

Όπως σημειώνει, τα τελευταία χρόνια, ο Recep Tayyip Erdogan έχει γίνει, για τους Ευρωπαίους, η ενσάρκωση ενός επιθετικού εθνικισμού, ένας πραγματικός αυταρχικός που φιμώνει τον Τύπο και την αντιπολίτευση και προσκολλάται στην εξουσία.

Ολοένα και λιγότερο συχνά συναναστρεφόμενος από τους Ευρωπαίους μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επιβεβλημένη επαναφορά της Τουρκίας στο κέντρο της γεωπολιτικής σκακιέρας. Κι όμως, δεν ήταν πάντα έτσι.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στις αρχές του 2016 οι Βρυξέλλες περίμεναν άλλα πράγματα από την Τουρκία -ακούγεται απόσπασμα με λόγια αξιωματούχου ότι “η Άγκυρα αποδέχεται πλέον να δέχεται πίσω όλους τους παράτυπους μετανάστες, ανεξαρτήτως της προέλευσής τους, που έρχονται από την Ελλάδα. Σε αντάλλαγμα, οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να μεταφέρουν πρόσφυγες από την Τουρκία σε ευρωπαϊκά εδάφη”.

Όπως σημειώνει η δημοσιογράφος, σε αντάλλαγμα οι Ευρωπαίοι καταβάλλουν 6 δις ευρώ στην Άγκυρα.

Το καλοκαίρι του 2020 μετατρέπει την Αγία Σοφία σε μεγάλο τέμενος και η ένταση είναι έντονη στη Μεσόγειο. Ακούγεται ηχητικό απόσπασμα στο οποίο αναφέρεται ότι “υπάρχει η Τουρκία η οποία, λοιπόν, ανακοίνωσε ότι θα συνέχιζε τη σεισμική της εξερεύνηση για να δει εάν υπάρχει φυσικό αέριο στα ανοιχτά του μικρού ελληνικού νησιού Καστελλόριζου που βρίσκεται μόλις 2 χλμ. από τις τουρκικές ακτές και οι Έλληνες που λένε ότι η Τουρκία βρίσκεται στην ΑΟΖ τους και της ζητούν να αποχωρήσει”.

Η Γαλλία, επανέρχεται η δημοσιογράφος, σπεύδει προς βοήθεια της Αθήνας και ο Erdogan πολλαπλασιάζει τις προκλήσεις έναντι του Emmanuel Macron.   Έκτοτε ο Erdogan έχει ολόκληρη συλλογή εχθρικών δηλώσεων απέναντι στην Ευρώπη, στους Δυτικούς, ίσως ένα πλεονέκτημα για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές- καταλήγει η δημοσιογράφος.

Επιστροφή στις προκλήσεις: Αυτά είπε με ακρίβεια ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την Ελλάδα και την Κύπρο στο τελευταίο παραλήρημά του…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: