Επιστροφή στις προκλήσεις: Αυτά είπε με ακρίβεια ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την Ελλάδα και την Κύπρο στο τελευταίο παραλήρημά του…

Ο ισλαμιστής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Φωτογραφία via Twitter, Mevlüt Çavuşoğlu, @MevlutCavusoglu




Με τίτλο «Ζωντανή μετάδοση στο tv100» δημοσιεύεται στο προσωπικό κανάλι You Tube του ισλαμιστή υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλού Τσαβούσογλου (Mevlüt Çavuşoğlu) βίντεο συνέντευξής του στον δημοσιογράφο Candaş Tolga Işık.

Μεταξύ άλλων, καταγράφονται τα κάτωθι:

Mevlüt Çavuşoğlu: [σσ. αναφορικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915] Νομίζω ότι πρέπει να εξηγήσουμε πολλά γεγονότα στην Ιστορία μας με αντικειμενικό τρόπο στα σχολεία, στα βιβλία… Γιατί υπήρξε ‘εκτόπιση’, για παράδειγμα; Τι συνέβη τότε; Γιατί συνέβη;

Θέλω να πω, αντί να λέμε απλώς ότι συνέβη ή δεν συνέβη, πρέπει να εξηγήσουμε αυτά τα πράγματα. Γιατί όταν πηγαίνουμε στο εξωτερικό, τα παιδιά μας που πηγαίνουν για σπουδές πρέπει να είναι προετοιμασμένα. Επειδή οι φοιτητές μας πηγαίνουν στο εξωτερικό για προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα.

Για παράδειγμα, όταν σπούδαζα στο London School of Economics, Έλληνες και Έλληνες Κύπριοι ψήφιζαν για το αν η Τουρκία είχε δίκιο ή άδικο στην Κύπρο.  Υπάρχουν 300 από αυτούς, επειδή είναι μέλη αυτής της Κοινοπολιτείας. Είπα, «δεν είναι αυτός ο τρόπος, ας κάνουμε μια συζήτηση, ας το συζητήσουμε αυτό, ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο». Συμφώνησαν.

Ο φοιτητικός σύλλογος αναμείχθηκε επίσης. 2-3 μέρες πριν, οι Έλληνες Κύπριοι είπαν ότι δεν είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό. Είπα: «Ετοιμάζονται για πόλεμο; Εντέλει, εμείς θα παρουσιάσουμε τις ιδέες μας».

Τότε στράφηκα προς τη φοιτητική ένωση και είπα: «Μην ξαναψηφίσετε εδώ, το αποτέλεσμα είναι αριθμητικά ξεκάθαρο, αλλά δεν έχουν έρθει καν να το συζητήσουν ακόμα».

[…]

[ΔημοσιογράφοςΗ Τουρκία εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο, τη Συρία και το Ισραήλ. Με άλλα λόγια, υπάρχει μια διαδικασία εξομάλυνσης που βλέπουμε, που καταλαβαίνουμε όταν σας παρακολουθούμε. Κύριε Υπουργέ, αν πρόκειται να εξομαλυνθούμε, γιατί είμαστε στα μαχαίρια [sic, σσ. αργκό] με αυτούς τους ανθρώπους εδώ και χρόνια;

Mevlüt Çavuşoğlu: Τώρα, έχουμε βιώσει πολλά σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις με την Ελλάδα, όχι μόνο κατά τη δική μας περίοδο [σσ. ενν. κυβερνητική]. Όσο λοιπόν δεν επιλύονται τα υπάρχοντα προβλήματα, αυτή η ένταση θα αυξομειώνεται.

Όπως το θέτετε, άλλοτε είσαι στα μαχαίρια, άλλοτε επικρατεί διάλογος, υπάρχει μια πιο θετική ατμόσφαιρα. Εστιάζεις στη θετική ατζέντα, υπάρχουν τομείς συνεργασίας. Αλλά υπάρχουν προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί εδώ και χρόνια. Όσο αυτά τα προβλήματα δεν επιλύονται, θα υπάρχει ένταση. Τώρα [σσ. εννοεί τότε] υπήρξε μια κρίση στα Ίμια; Υπήρξε. Τότε, οι τότε κυβερνήσεις είπαν ας ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες. Εμείς το συνεχίσαμε αυτό επειδή είναι ένα θετικό βήμα. Συζητάμε για το πώς θα λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Αλλά τώρα, όταν διεκδικείς 10 μίλια εναέριου χώρου πάνω από τα χωρικά ύδατα των 6 μιλίων, όταν το αεροπλάνο μας εισέρχεται σε αυτόν τον εναέριο χώρο, σε αυτά τα 4 μίλια, ισχυρίζονται ότι είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Τότε αρχίζουν να λένε «το παραβιάσατε».

Ομοίως, υπάρχουν νησίδες και βράχοι των οποίων η κυριότητα δεν είναι ξεκάθαρη, των οποίων η κυριότητα δεν καθορίζεται από συμφωνίες, μιλάω για τις συμφωνίες της Λωζάνης του ‘23 και τις συμφωνίες των Παρισίων του ‘47. Δικαίως λέμε ότι είναι δικά μας, και η Ελλάδα λέει ότι «είναι δικά μας». Αυτή τη φορά υπάρχει ένταση.

Πέρυσι στις 14 Μαρτίου, όπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρός μας είχε δείπνο με τον Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη. Και μετά από εκείνο το δείπνο είπαμε μεταξύ μας: «Ας αυξήσουμε τον διάλογο, ας μην αφήσουμε άλλες χώρες να εμπλακούν σε αυτό, ας προσπαθήσουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας σε διμερές επίπεδο. Είτε αυτό θα γίνει μέσω της διπλωματίας, είτε μέσω διαπραγματεύσεων, είτε μέσω δικαστηρίου»…

Μιλάω για πέρυσι, αλλά όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στην Αμερική και άσκησε λόμπι εναντίον των F-16 μας, ο Πρόεδρός μας θύμωσε.

Τώρα, με τον σεισμό, έχουμε μπει και πάλι σε μια περίοδο αποκλιμάκωσης. Την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε, έχουν επίσης εκλογές μια εβδομάδα μετά από εμάς, είπαμε: «Ας συζητήσουμε πώς να λύσουμε αυτά τα θέματα σε ένα πιο ειλικρινές περιβάλλον μετά το τέλος των εκλογών».

Έτσι, καταλήξαμε σε συμφωνία. Αλλά αύριο θα συμβεί κάτι άλλο, θα υπάρξει ένταση. Σήμερα, κάνουν δηλώσεις για τη ‘δήθεν’ γενοκτονία, σαν να είναι καθήκον τους… Τόσο η Πρόεδρος όσο και ο Υπουργός Άμυνας το κάνουν. Ο Υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε επίσης πρόσφατα την Τουρκία.

Έτσι, εν τέλει, μπορεί να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις. Όσο δεν επιλύονται αυτά τα προβλήματα με την Ελλάδα, άλλοτε θα είμαστε, όπως το θέτετε, στα μαχαίρια και άλλοτε θα έχουμε μια πιο θετική ατμόσφαιρα.

ΠΗΓΗ: Βίντεο από το κανάλι του Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Μητσοτάκης στον Alpha: Προκλητικοί, απαράδεκτοι και γελοίοι οι τουρκικοί χάρτες που αμφισβητούν κυριαρχία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: