Ο Ερντογάν ελίσσεται μεταξύ Μόσχας και Δύσης και …πετυχαίνει τους στόχους του!!! Μετά το “ναι” στη Φινλανδία κάλεσε τον Λαβρόφ στην Άγκυρα…

Ο ισλαμιστής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Φωτογραφία via Mevlüt Çavuşoğlu, @MevlutCavusoglu




Τα σύνορα της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ αυξήθηκαν κατά 1.340 χιλιόμετρα: Η Φινλανδία είναι από την Τρίτη μέλος της Συμμαχίας. Και αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η Τουρκία εγκατέλειψε μετά από μήνες τις αντιστάσεις της.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Mevlüt Cavusoglu) φωτογραφήθηκε με τον Φινλανδό ομόλογό του Pekka Haavisto και τον συνεχάρη για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, όπως έγραψε στο Twitter.

Παράλληλα, είχε συνομιλίες με τους Υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Η Τουρκία έκανε ορατή την παρουσία της στις Βρυξέλλες εν μέσω των δυτικών συμμάχων της.

Έτσι ξεκινά το ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας της εφημερίδας WELT, στην Αθήνα, Carolina Drüten. Αναφέρει, μεταξύ των άλλων:

Ωστόσο, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ την Τετάρτη, ο Cavusoglu κλήθηκε να προσαρμοστεί σε μία εντελώς διαφορετική κατάσταση. Διότι σήμερα και αύριο θα έχει επισκέψεις από τη Ρωσία, τον αντίπαλο του ΝΑΤΟ. Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ (Sergej Lawrov) ταξιδεύει στην Τουρκία για συνομιλίες με θέματα την Ουκρανία και τη Συρία.

Το ημερολόγιο του Cavusoglu συνοψίζει την τουρκική «Πολιτική του Εκκρεμούς» σε σχέση με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Από τη μία πλευρά, η Άγκυρα είναι στρατηγικά σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ και έχει προμηθεύσει το Κίεβο με όπλα. Από την άλλη, δεν θέλει να δυσαρεστήσει τη Ρωσία και συνεχίζει να επιδιώκει τη στενή επαφή με το Κρεμλίνο.

Στην αρχή του πολέμου πριν από ένα χρόνο, η στρατηγική αυτή φαινόταν επικίνδυνη. Είναι πλέον προφανές ότι η Εξωτερική Πολιτική του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) ήταν επιτυχής και ενίσχυσε τη θέση του.

Ο Günter Seufert, επικεφαλής του Κέντρου Εφαρμοσμένων Τουρκικών Σπουδών, υποστηρίζει ότι ο Erdogan «διαχειρίστηκε με μαεστρία» αυτήν την πράξη εξισορρόπησης. Από τη μία, αυτό γίνεται σαφές αν εξετάσει κανείς τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Κιέβου.

«Η Ουκρανία είναι στρατηγικός εταίρος για την Τουρκία στους Εξοπλισμούς», είπε ο Seufert. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το επιθετικό drone Kizilelma («κόκκινο μήλο») ολοκλήρωσε την τρίτη δοκιμαστική πτήση του. Ο κινητήρας προέρχεται από ουκρανική εταιρεία.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος βρίσκεται στο στάδιο της εξέλιξης και θα έχει την ικανότητα να προσγειώνεται σε στρατιωτικά πλοία. Επιθετικά drones του τύπου TB2 χρησιμοποιούνται ήδη στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο Haluk Bayraktar, επικεφαλής της εξοπλιστικής εταιρείας Baykar, η οποία ανέπτυξε τα συγκεκριμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τιμήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και με το παράσημο Α’ Τάξεως του Τάγματος της Αξίας της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία και η Τουρκία συμμερίζονται τις ανησυχίες για τη ρωσική κυριαρχία στη Μαύρη Θάλασσα. Με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, η υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου ακτογραμμή επεκτάθηκε σημαντικά.

Στην εξέλιξη αυτή προστίθενται οι τρέχουσες προσπάθειες της Ρωσίας να καταλάβει ολόκληρο το Νότο της Ουκρανίας. Ο Erdogan έχει κατά το παρελθόν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η Μαύρη Θάλασσα μετατρέπεται σε «ρωσική λίμνη».

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχίζει να επιδιώκει τη στενή επαφή με τη Μόσχα –και εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία περιορίζει τα περιθώρια ελιγμών του Putin. Η Τουρκία δεν συμμετέχει πλήρως στις κυρώσεις της Δύσης και εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Ο όγκος του ρωσο-τουρκικού Εμπορίου έχει αυξηθεί σημαντικά. Για τους Ρώσους ταξιδιώτες, ο κόσμος έχει γίνει πολύ μικρότερος εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, όμως μπορούν ακόμα να κάνουν διακοπές στην Τουρκία.

Η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom κατασκευάζει πυρηνικό εργοστάσιο στη Νότια Τουρκία, το οποίο έχει προγραμματιστεί να εγκαινιαστεί στα τέλη Απριλίου -και ο επικεφαλής του Κρεμλίνου Wladimir Putin έχει προσκληθεί να παραστεί αυτοπροσώπως ή μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Putin πρότεινε μάλιστα στον Erdogan να μετατρέψει τη χώρα του σε κόμβο ρωσικού αερίου. «Παρόλο που η Ρωσία είναι οικονομικά και στρατιωτικά πολύ ισχυρότερη από την Τουρκία, η Μόσχα εξαρτάται λιγάκι από την Άγκυρα. Και η Τουρκία επωφελείται από αυτό», λέει ο Seufert.

Η Τουρκία έχει γίνει «πρότυπο για τα πολλά κράτη πέρα από τα μεγάλα μπλοκ της Δύσης από τη μια και της Κίνας και Ρωσίας από την άλλη». Με άλλα λόγια, το ρόλο της Άγκυρας εκτιμούν χώρες που δεν έχουν λάβει σαφή θέση και προσπαθούν να επωφεληθούν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, για παράδειγμα τα κράτη του Κόλπου και ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.

Η Άγκυρα αξιοποιεί και τα περιθώρια ελιγμών που απέκτησε πρόσφατα απέναντι στη Δύση. Για παράδειγμα, εμπόδιζε επί δέκα μήνες τη Διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς το Βορρά, πριν συμφωνήσει να γίνει δεκτό το Ελσίνκι. Η Στοκχόλμη παραμένει εκτός. Η επίσημη αιτιολογία ήταν οι ανησυχίες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στις δύο χώρες, όμως παρατηρητές επέστησαν την προσοχή και σε εσωπολιτικούς λόγους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Seufert, είναι προφανές ότι «η Τουρκία θα αντιδράσει τη στιγμή που θα ασκηθεί αρκετή πίεση από τη Δύση». Οι τράπεζες στη χώρα είχαν εισαγάγει προσωρινά το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir. Η Ουάσιγκτον σήμανε συναγερμό -και οι τουρκικές τράπεζες αναγκάστηκαν να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το σύστημα υπό τον φόβο των κυρώσεων.

Ο σεισμός του Φεβρουαρίου ενίσχυσε αυτή την εξέλιξη, λέει ο Seufert, καθώς κλόνισε την αίσθηση ισχύος και την εμπιστοσύνη της Άγκυρας στις δυνάμεις της. Επιπλέον, η Τουρκία εξαρτάται και από την υποστήριξη της Δύσης για την ακριβή διαδικασία ανοικοδόμησης των κατεστραμμένων περιοχών.

Το Μάρτιο, η τουρκική κυβέρνηση σταμάτησε τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων στη Μόσχα, στα οποία είχαν επιβληθεί κυρώσεις εξαιτίας του πολέμου. Αλλά και οι τεταμένες σχέσεις με την Ελλάδα αποκλιμακώθηκαν.

Το κατά πόσον η Τουρκία θα συνεχίσει την «Πολιτική του Εκκρεμούς» μεταξύ Δύσης και Ρωσίας εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από το αποτέλεσμα των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στη χώρα στα μέσα Μαΐου. Μια αντιπολιτευόμενη συμμαχία έξι κομμάτων θέλει να πάρει την εξουσία από τον Erdogan -και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχει καλές πιθανότητες να το πετύχει.

Σε αυτήν την περίπτωση ορισμένα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής μεταξύ της Τουρκίας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ θα παρέμεναν, για παράδειγμα το Κυπριακό και η εδαφική αντιδικία με την Ελλάδα, λέει ο Seufert.

Ωστόσο, «η αντιπολίτευση θεωρεί ότι οι καλές σχέσεις με τη Δύση είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της Τουρκίας». Ο Putin μάλλον θα αντιμετωπίζει ένα τέτοιο σενάριο με ανησυχία.

Τίτλος: «”Πολιτική του εκκρεμούς” από την Άγκυρα: Πώς ο Erdogan εκμεταλλεύεται τη σχέση του με ΝΑΤΟ και Μόσχα»
Υπότιτλος: «Κατά τη συνάντηση του ΝΑΤΟ, η Τουρκία επέδειξε ενότητα με τους συμμάχους της στη Δύση και συναίνεσε στην ένταξη της Φινλανδίας. Όμως λίγο μετά έγινε δεκτός στην Άγκυρα ο Υπουργός Εξωτερικών του Putin. Ο Erdogan ελίσσεται μεταξύ Μόσχας και Δύσης –και πετυχαίνει τους στόχους του»

ΠΗΓΗ: WELT, στην Αθήνα, Carolina Drüten

Γυμνάσια νότια της Κύπρου από την κατοχική Τουρκία: Επίδειξη ισχύος από τους Αττίλες, ενώ δεν ενοχλούν την Ελλάδα στο Αιγαίο (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: