Γυμνάσια νότια της Κύπρου από την κατοχική Τουρκία: Επίδειξη ισχύος από τους Αττίλες, ενώ δεν ενοχλούν την Ελλάδα στο Αιγαίο (video)

FILE PHOTO: Τουρκικά πλοία που έλαβαν μέρος στην άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα”. Φωτογραφία via Twitter, T.C. Millî Savunma Bakanlığı @tcsavunma




Την ώρα που στο Αιγαίο παρατηρείται ένα μορατόριουμ προκλήσεων από τη Τουρκία μετά και την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα, η Κύπρος παραμένει εκτεθειμένη, μετέδωσε το κανάλι Omega.

Σύμφωνα με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε πως τα μαχητικά και υποστηρικτικά αεροσκάφη της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας, τα οποία απογειώθηκαν από διάφορες βάσεις, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική πτήση στον διεθνή εναέριο χώρο της Μεσογείου, νότια της νήσου Κύπρου.

Μέσα στο κάδρο των προκλήσεων περιλαμβάνεται και το δεύτερο εμπάργκο που έθεσε η Τουρκία στα πλοία υπό κυπριακή διαχείριση, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό τους από τη συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για τα σιτηρά και τη διέλευση των πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσα και του Στενού του Βοσπόρου που διαχειρίζεται η Τουρκία.

Αυτό το δεύτερο εμπάργκο έρχεται στον απόηχο της στήριξης του στενότερους σύμμαχου της Κύπρου από την Ελλάδα προς την Τουρκία για την γενική γραμματεία του οργανισμού διεθνούς ναυτιλίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Νίκος Δένδιας επεσήμανε σήμερα ότι:

«Θα ήταν ευχής έργον να μην υπάρξει κάποια συμπεριφορά από την τουρκική πλευρά στην Κύπρο που να αναιρεί το εξαιρετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στα ελληνοτουρκικά. Η Κύπρος δεν κείται μακράν, αν συμβεί κάτι στην Κύπρο είναι προφανές ότι θα δηλητηριάσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», πρόσθεσε.

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι συζήτηση για τον ενεργειακό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου δεν μπορεί να γίνει ερήμην της Κύπρου.

«Οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, όμως προσεκτικοί και όχι αφελείς» σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι».

«Είναι λάθος η Ελλάδα να μην τείνει χείρα ανάλογη με αυτήν που αυτήν τη στιγμή τείνει η Τουρκία, θα ήταν εγκληματικό να το αγνοήσουμε», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε πως είναι λίγες οι πιθανότητες να τα καταφέρουμε, αλλά είναι εθνική υποχρέωση να το επιχειρήσουμε.

«Από εκεί και πέρα, οποιοσδήποτε διεθνής παράγοντας θα πει “τι άλλο περιμένεις; Εσύ δεν ήθελες να μην σε απειλούν και να μην σε προκαλούν;”», πρόσθεσε ο Νίκος Δένδιας.

«Τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Τουρκίας συγκλίνουν με τα συμφέροντα της Ελλάδας. Αν η ηγεσία πλέον έχει καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα θα ήταν θετικό», επεσήμανε ο κ. Δένδιας και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι στην παρούσα συγκυρία είναι πιθανό και καθόλου βέβαιο να έχει δει η Τουρκία τα γεωπολιτικά της συμφέροντα με διαφορετικό μάτι. Εμείς έχουμε θέσει ως προϋπόθεση διαλόγου τα ήρεμα νερά, όχι απειλές. Αυτό συμβαίνει σήμερα. Οι βασικές μας γραμμές είναι σταθερές, Διεθνές Δίκαιο, Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτά δεν αλλάζουν».

«Όλα θα φανούν μετά τις εκλογές», υπογράμμισε τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν αφίστανται των πάγιων θέσεών της στην εξωτερική πολιτική. Εμείς είχαμε θέσει, όπως υπενθύμισε, ως προϋπόθεση ήρεμα νερά, μη απειλές.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι «υπάρχει μία άτυπη κατανόηση μεταξύ των δύο πλευρών που μπορεί μετεκλογικά να οδηγήσει σε προσπάθεια επανέναρξης σοβαρού διαλόγου για να βρούμε λύση στη διαφορά μας».

Αποκαλύπτουμε το έγγραφο για “την εγκαθίδρυση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) στην Κύπρο”: Στάλθηκε από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στα κόμματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: