Ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης εναντίον της προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου: Η “μάχη” στα κοινωνικά δίκτυα

Φωτο by Pexels via Pixabay




Τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικοί στην Κύπρο χρησιμοποιούν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης καταγράφει ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου.

Οσον αφορά τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, το ρεπορτάζ του Φρίξου Δαλίτη, αναφέρει σχετικά:

Χριστοδουλίδης Vs Αννίτα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και η πρόεδρος της Βουλής και του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, δίνουν μάχη δημοφιλίας και στα ΜΚΔ. Εδώ είναι που ξεκινά και η συζήτηση εάν η δημοφιλία τους, όπως αποτυπώνεται στις διάφορες έρευνες είναι αποτέλεσμα της μεγάλης απήχησης που έχουν στα ΜΚΔ, ή είναι το αντίστροφο;

Το σίγουρα είναι ότι και οι δύο τους ξέρουν να χρησιμοποιούν πολύ καλά το βήμα των ΜΚΔ, χειριζόμενοι σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι προσωπικά τους λογαριασμούς τους, έχοντας όμως και τη βοήθεια των ομάδων που τους πλαισιώνουν για τη συλλογή του φωτογραφικού και οπτικογραφημένου υλικού που συνοδεύουν τις αναρτήσεις τους.

Είναι επίσης χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο κινούνται αλλά και οι στιγμές που αποτυπώνει ο φωτογραφικός φακός, μέσα από τον οποίο ουσιαστικά ενισχύεται το προφίλ που και οι δύο έχουν «χτίσει» στην κοινωνία. Των πολιτικών της διπλανής πόρτας, των απλών, που μιλούν και χαιρετούν όλο τον κόσμο.

Είναι χαρακτηριστικές οι φωτογραφίες των αναρτήσεων τους με παιδιά στην αγκαλιά τους, να ασπάζονται κόσμο και να ανταλλάζουν φιλοφρονήσεις με απλούς καθημερινούς ανθρώπους, να προσκυνούν εικόνες, να ανάβουν κεριά, να τηρούν παραδόσεις και έθιμα. Χαρακτηριστικά αναρτήσεων που αφορούν λίγο πολύ και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Τον Νίκο Χριστοδουλίδη και την Αννίτα Δημητρίου, σε ότι  αφορά την απήχηση στα ΜΚΔ,  ακολουθεί ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος ξεκίνησε την μεγάλη δραστηριότητα του στα Μέσα Κοινωικής Δικτύωσης εδώ και μερικά χρόνια κορυφώνοντας την, την περίοδο που ήταν υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2018.

Αναρτά συχνά προσωπικές και οικογενειακές του στιγμές στα ΜΚΔ, όπως και φωτογραφίες με τη σύζυγο και τα παιδιά του. Χαρακτηριστικό το στιγμιότυπο με το ψήσιμο σούβλας. Μάλιστα στο Facebook είναι μακράν ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός ξεπερνώντας κατά πολύ και τον Νίκο Χριστοδουλίδη και την Αννίτα Δημητρίου.

Ο γγ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου μπαίνει και αυτός δυναμικά στη μάχη των ΜΚΔ. Σχετικά πρόσφατα δημιούργησε την δική του σελίδα στα ΜΚΔ, στα οποία αναρτώνται οι δράσεις του ως πολιτικός αρχηγός. Προτιμά πολλές φορές τις αναρτήσεις μέσω Twitter και δεν έχει συνηθίσει σε αναρτήσεις προσωπικών στιγμών.

  • «ΜΚΔ – βυσματομένοι στο συλλογικό ασυνείδητο…»

Οσύμβουλος επικοινωνίας Ισίδωρος Κολώτας, σημειώνει πώς πορευόμαστε σε ένα θαυμαστό καινούργιο κόσμο, σίγουρα αχαρτογράφητο, ίσως με πολλές παγίδες αλλά και πολλές ευκαιρίες.

«Αυτός είναι ο κόσμος των κοινωνικών δικτύων σήμερα, όπου η σωστή τους χρήση λειτουργεί ως επιταχυντής και πολλαπλασιαστής του κεφάλαιο φήμης του οποιουδήποτε, το δε στραβοπάτημα πληρώνεται σε αίμα και δικτυακό αφανισμό, ποσό μάλλον ενός πολιτικού ενός δηλαδή παραδοσιακού ινφλουενσερ. Ναι τι άλλο είναι ένας πολιτικός από διαμορφωτής γνώμης παλιάς κοπής, που σήμερα έχει να ανταγωνιστεί τους καινούργιους «opinion leaders», δηλαδή νέους με χίλια ταλέντα ή μη, που χρησιμοποιούν και εκμεταλλεύονται τα ΜΚΔ, κτίζοντας μυθικά προφίλ που τους προσδίδουν στάτους rock star.

Είχα πράγματι μείνει με το στόμα ανοικτό όταν ένα απόγευμα σε κάποιο εμπορικό κέντρο στην Κύπρο είδα εκατοντάδες νέους να μαζεύονται κοιτάζοντας όλο αγωνία και προσμονή μια κλειστή πόρτα, όπου με το που μισάνοιξε ακούστηκαν από το πλήθος φωνές ωσάν να είχε βγει ο Μιγκ Τζάγκερ σε κάποια σκηνή.

Εννοείται ότι δεν είδα κανένα που να δικαιολογεί τους αλαλαγμούς και έτσι ρώτησα, «μα ποιόν/αν περιμένουν τα παιδιά;», «Μα δεν ξέρεις;» Μου απαντά σχεδόν περιφρονητικά μια κυρία, «Τον τάδε YouTuber».

Αυτή είναι λοιπόν σήμερα η δύναμη των ΜΚΔ μια αφιλτράριστη, αδιάκοπτη, οπτική, ακουστική, δυστόπικη σύνδεση κάτι σαν βύσμα στο μυαλό της κοινωνίας. Σχεδόν ανέξοδη τόσο οικονομικά, ειδικά σε σχέση με την τηλεόραση ή τον έντυπο τύπο αλλά και πνευματικά αφού δεν περνάει από την δοκιμασία της δημοσιογραφίας, από τον επώνυμο συντακτικό ενημερωμένο αντίλογο.

Ομολογουμένως βέβαια συχνά κάποιος θα προτιμούσε να αντιμετωπίσει τον αρχισυντάκτη μιας εφημερίδας αντί ανώνυμα τρολ λογαριασμούς που στην ελευθερία της ανωνυμίας πραγματώνουν απόλυτα το «η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα σπάει». Μπορεί μάλιστα να είναι αυτό που μας αξίζει γιατί δεν μπορεί να είναι τόσο ανώδυνα ανέξοδη μια τόσο μεγάλη δύναμη επι της κοινωνίας. Ίσως η βαναυσότητα των ανώνυμων λογαριασμών να είναι το μόνο αντίβαρο απέναντι στο συντόμι της συλλογικής συνηδεισης. Όπως και να’ χει ο ασκός ειν’ ανοικτός και οι ανέμοι δέρνουν αλλά προσοχή, ανεμομαζώματα, ανεμοσκορπίσματα».

Με πληροφορίες από Φιλελεύθερος

“Το σημερινό παράνομο στάτους κβο δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε για την Πατρίδα μας”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: