Κόμβος η Κύπρος για την διεξαγωγή των επιχειρήσεων απομάκρυνσης από το Σουδάν

Άνθρωποι που φεύγουν από το Σουδάν φτάνουν στο σταθμό λεωφορείων Wadi Karkar στο Ασουάν, στη νότια Αίγυπτο, στις 29 Απριλίου 2023. EPA, KHALED ELFIQI




Δεν σταματούν οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών από Σουδάν μέσω Κύπρου και οι κυπριακές αρχές έχουν ήδη κάνει αποδεκτό αίτημα από την Αυστραλία, η οποία θα απομακρύνει υπηκόους της μέσω του αεροδρομίου Λάρνακας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Θεόδωρος Γκότσης είπε στο ΚΥΠΕ ότι οι Βρετανοί θα προσπαθήσουν να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους ως την Τρίτη.

Μέχρι στιγμής απομακρύνθηκαν 2.200 άτομα και τα 1.800 έχουν ήδη αναχωρήσει για το ΗΒ. Μια πτήση αναχωρεί εντός της ημέρας.

Ο κ. Γκότσης είπε ότι υπήρξε αίτημα από την Αυστραλία, το οποίο και έγινε αποδεκτό, για απομάκρυνση υπηκόων της από το Σουδάν. Αναμένεται να φτάσει στο αεροδρόμιο Λάρνακας στρατιωτικό αεροσκάφος μεταφέροντας τους πολίτες, πρόσθεσε.

Ο Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ είπε ότι οι κυπριακές αρχές παραμένουν σε ετοιμότητα και το σχέδιο ΕΣΤΙΑ είναι σε εφαρμογή προς συνδρομή ξένων χωρών για απομάκρυνση πολιτών τους.

Επίσης ανέφερε ότι 2 μέλη οικογένειας ατόμου κυπριακής καταγωγής, που ταξίδευαν οδικώς προς Αίγυπτο, έφτασαν ήδη στην χώρα και είναι υπό την ευθύνη της κυπριακής πρεσβείας στο Κάιρο.

Πάντως, σύμφωνα με βρετανικά μέσα, συνολικά από το αεροδρόμιο Wadi Saeedna έξω από την πρωτεύουσα Χαρτούμ προς τη Λάρνακα μεταφέρθηκαν 1.888 πολίτες.

Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών ήταν Βρετανοί υπήκοοι και μέλη των οικογενειών τους. Απομακρύνθηκαν επίσης ορισμένοι γιατροί που εργάζονται στο βρετανικό σύστημα υγείας NHS που δεν είναι κάτοχοι βρετανικού διαβατηρίου.

Σύμφωνα με το Foreign Office, επρόκειτο για τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης από το Σουδάν σε σχέση με οποιαδήποτε επιχείρηση άλλης δυτικής χώρας.

Η Τουρκία επιλέγει να δοκιμάσει την τακτική του… ξεκαθαρίσματος: Να υλοποιήσει τις επιδιώξεις της διά της έντασης, του εκφοβισμού  ώστε στη συνέχεια να παρακαθίσει με τους δικούς της όρους σε διάλογο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: