Ήταν μεγάλος λάτρης της Ελλάδας, επίτιμος πρόξενος της Βρετανίας στα Χανιά: Η αναγνώριση του ζωγράφου John Craxton

FILE PHOTO: epa05885735 A Tate Britain staff looks over a painting by John Craxton titled ‘Pastoral for PW’ (1948) during Tate Britain’s ‘Queer British Art’ exhibit at the Tate Britain in London, Britain. EPA, ANDY RAIN




Η δημοσιογράφος Helena Smith γράφει στη βρετανική εφημερίδα Guardian για το John Craxton, ο οποίος, για δεκαετίες βρισκόταν σχεδόν στην αφάνεια, αλλά χάρη σε μια σειρά εκθέσεων στην Αθήνα, στα αγαπημένα του Χανιά και τώρα στην Κωνσταντινούπολη, επανορθώθηκε ένα λάθος και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκλονιστική.

Ένας αιώνας και έξι μήνες μετά τη γέννησή του και σχεδόν 14 χρόνια μετά το θάνατό του, ο καλλιτέχνης κέρδισε επιτέλους την αναγνώριση που άξιζε και που οι θαυμαστές του πιστεύουν ότι καθυστέρησε πολύ.

Η Helena Smith αναφέρεται αναλυτικά στη σχέση του καλλιτέχνη με τον Lucian Freud, έτσι όπως αυτή περιγράφεται αναλυτικά στο βιβλίο- βιογραφία του Craxton «A Life of Gifts» του Ian Collins.

Επίσης γίνονται αναφορές στη σχέση του Craxton με την Ελλάδα και στις κατηγορίες για κατασκοπεία και συγκέντρωση παράνομων αρχαιοτήτων, που δέχτηκε κατά την περίοδο που ήταν επίτιμος πρόξενος της Βρετανίας στα Χανιά.

Η αρθρογράφος επισημαίνει ότι ο Craxton ήταν δεμένος με την Ελλάδα, περνώντας το Ορθόδοξο Πάσχα κάθε χρόνο με την οικογένεια Μητσοτάκη που κατάγεται από τα Χανιά και της οποίας το νεότερο μέλος, ο Κυριάκος, όπως και ο πατέρας του, είναι τώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ.Μητσοτάκης ήταν μεταξύ των χιλιάδων επισκεπτών που παρακολούθησαν τις εκθέσεις σε Αθήνα και Κρήτη…

Τέλος, σημειώνεται ότι για πολλά χρόνια ο Craxton ήταν γνωστός από τα βιβλία που εικονογράφησε για τον Patrick Leigh Fermor, τον ήρωα του πολέμου και ταξιδιωτικό συγγραφέα του οποίου το έργο συνέβαλε σημαντικά στην εδραίωση των ελληνοβρετανικών πολιτιστικών δεσμών.

ΠΗΓΗ: Guardian

Ποντιακός Πολιτισμός, 101 χρόνια Ταφικό Έθιμο: Παμποντιακόν Πανοΰρ 2023 «τη Θωμά ’ς σα Σούρμενα» [photos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: