Η Τουρκία έτοιμη να …”ξεχάσει” τους ρωσικούς S-400; Θα μπορούσε να ήταν μία σημαντική χειρονομία του Ερντογάν στους Αμερικανούς νομοθέτες….

Ο τουρκικός όχλος με εκατοντάδες σημαίες της Τουρκίας επευφημεί τον ισλαμιστή πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Το περιοδικό Washington Examiner δημοσιεύει ανάλυση του Sinan Ciddi ο οποίος σχολιάζει την πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, Haluk Gorgun, σύμφωνα με την οποία, η Τουρκία θα κατασκευάσει αεροπορικά αμυντικά συστήματα και ότι δεν χρειάζεται πια τους S-300 και S-400.

Τίτλος: Is Turkey about to ditch its Russian S-400 missile system? – Πρόκειται η Τουρκία να εγκαταλείψει το ρωσικό πυραυλικό της σύστημα S-400;

Η παραπάνω δήλωση, κατά τον Ciddi, είναι ενδεικτική των προθέσεων του Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) ο οποίος έχει πληροφορήσει τις ΗΠΑ ότι ενδιαφέρεται για μια επαναπροσέγγιση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον.

Όπως αναφέρει, επισκεπτόμενος την Ουάσιγκτον ο ΙΜπραϊμ Καλίν (Ibrahim Kalin), ως εκπρόσωπος του Erdogan, προσπάθησε να περιγράψει τους τομείς με τους οποίους η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα θα μπορούσαν να εργαστούν από κοινού κατά την τρίτη περίοδο διακυβέρνησης του Εrdogan ως Προέδρου.

Στο πλαίσιο αυτό, η πώληση των S-400 θα αποτελούσε μια σημαντική χειρονομία και θα επέτρεπε στο Κογκρέσο να άρει τις αντιρρήσεις του για την πώληση των F-16 στην Τουρκία αίροντας και τις κυρώσεις.

Ο Ciddi εκτιμά ότι δεν επαρκεί μια τέτοια κίνηση για την επαναπροσέγγιση των σχέσεων καθώς η λίστα των παραπόνων των ΗΠΑ προς την Τουρκία είναι μακρά και εκτείνεται από την πολιτική της Τουρκίας στη Συρία, στο ΝΑΤΟ και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τον Ciddi, ο Ταγίπ Ερντογάν υπολογίζει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν (Putin) είναι πολιτικά αποδυναμωμένος και ότι το μετεκλογικό κλίμα στην Τουρκία θα του επιτρέψει να ξεφορτωθεί τους S-400.

Οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να υποβληθούν σε πλύση εγκεφάλου και να πιστέψουν ότι ο Erdogan ξαναβάζει την Τουρκία στο δυτικό μαντρί. Υπάρχουν πολλές ακόμα απαιτήσεις που θα πρέπει να ικανοποιήσει η Άγκυρα προτού της επιτραπεί η αγορά των F-16.

Τέλος, αναφέρει ότι σε περίπτωση που κερδίσει ο επικεφαλής της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, Kemal Kilicdaroglu, θα ακυρώσει πολλές από τις πολιτικές που διχάζουν τους δύο συμμάχους.

ΠΗΓΗ: Is Turkey about to ditch its Russian S-400 missile system? – Ιστοσελίδα Washington Examiner – ανάλυση του Sinan Ciddi

Όμηρος της Τουρκίας, αποικία (του Ερντογάν) η κατεχόμενη Κύπρος: Δούλος της Άγκυρας ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: