Η ρωσική παραπληροφόρηση στην Ελλάδα και την Κύπρο πάει …σύννεφο: Όχι, δεν έχουν αλλάξει οι θέσεις Μενέντεζ και των άλλων νομοθετών για τα F-16. Αντίθετα…

Το αμερικανικό Κογκρέσο. EPA, ERIK S. LESSER




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Αναγκαζόμαστε να επιστρέφουμε στα αυτονόητα, διότι είναι έντονη πια η παραπληροφόρηση, ιδιαίτερα στα λεγόμενα «μη παραδοσιακά» μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, τα οποία -όπως φαίνεται από τα κείμενα τους- πρέπει να λαμβάνουν φιλορωσική «γραμμή», και όχι μόνο, από το ίδιο κέντρο.

Μαζί με ομάδα ακτιβιστών παρακολουθούμε τον υπόγειο πόλεμο εναντίον των Αμερικανών νομοθετών, που εναντιώνονται στην πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Γράφονται ψέματα τα οποία είναι πολύ εύκολο να τα καταλάβει ο αναγνώστης, ιδιαίτερα εναντίον του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος κατέχει τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

Δεν είναι δύσκολο να καταλήξει ο ψαγμένος αναγνώστης στο κέντρο που κατευθύνει τα fake news για τους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές. Σε ότι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, σίγουρα τα σημεία παραπληροφόρησης βρίσκονται στις πρεσβείες της Ρωσίας στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Πρόκειται για τη προσωπική μου γνώμη.

Αξίζει, όμως, -όχι σήμερα, στο σύντομο μέλλον- να ασχοληθούμε με την οικονομική ενίσχυση των μέσων ενημέρωσης και των παλαίμαχων στρατιωτικών, που αναδημοσιεύουν τα πρώτα τη ρωσική προπαγάνδα και υποστηρίζουν οι δεύτεροι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Θα λυθούν πολλές απορίες.

Ο κ. Μενέντεζ έχει διορθώσει πολλές φορές τη ρωσική παραπληροφόρηση, και δεν θα κουραστεί να επαναλαμβάνεται. Η θέση του, όπως την εξέφρασε στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη και στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, είναι ότι ανεξάρτητα από το τι πιστεύουν αυτοί, ο ίδιος θεωρεί ότι η Τουρκία δεν δικαιούται να αγοράσει αμερικανικό στρατιωτικό και άλλο πολεμικό υλικό. Και οι λόγοι είναι ξεκάθαροι.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, ο γερουσιαστής αποδέχθηκε αίτημα της έγκυρης αμερικανικής ιστοσελίδας Politico Pro για μία εκ βαθέων συζήτηση για την Τουρκία και τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον, ενόψει και των εκλογών της 14ης Μαϊου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θα συνεχίσει να εμποδίζει την προμήθεια στρατιωτικού οπλισμού, ύψους 20 δις δολαρίων, η οποία αφορά την πώληση 40 νέων F-16 και την ανανέωση άλλων 80 που έχει προμηθευτεί κατά καιρούς η κατοχική Τουρκία.

  • Η εξήγηση ήταν αναγκαία επειδή η παραπληροφόρηση έφτασε και στην Αμερική, και αφορούσε την έγκριση ενός μικρού πακέτου εκσυγχρονισμού ύψους 259 εκατ. δολαρίων για τα υπάρχοντα αεροσκάφη F-16 της Τουρκίας. Το ποσό από μόνο του είναι γελοίο, αν σκεφθεί κανείς ότι η Τουρκία δήλωσε πανέτοιμη να ξοδέψει 20 και πλέον δις.

Είπε και κάτι άλλο, στέλνοντας το μήνυμα στην Τουρκία. Ότι «η πόρτα (για την Τουρκία) δεν είναι κλειστή, εάν αλλάξει, και το κυριότερο εάν σταματήσει να απειλεί χώρες όπως η Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Politico:

Η μικρότερη πώληση (σ.σ. αναφέρεται στην εγκεκριμένη πώληση εξοπλισμού εκσυγχρονισμού των F-16, που αναφερθήκαμε παραπάνω), «ήταν απλώς για τη δημιουργία διαλειτουργικότητας στις επικοινωνίες μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Ένιωσα ότι ήταν ένας στόχος που άξιζε», δήλωσε στην ιστοσελίδα ο κ. Μενέντεζ και πρόσθεσε:

«Δείχνουμε στην Τουρκία ότι αν αλλάξει στάση, η πόρτα δεν είναι κλειστή γι’ αυτήν. Όμως, εξακολουθώ να είμαι κατά (σ.σ. της πώλησης) των F-16».

Θα αλλάξει στάση; ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, φαίνεται να απογοητεύθηκε. Μιλώντας στο κανάλι Star έδειξε να αναγνωρίζει ότι οι πιθανότητες για αλλαγή στάσης δεν είναι πολλές, και σημείωσε πως «θα ήταν πραγματικά έγκλημα να μην το διερευνήσουμε».

Στο τελευταίο έχει βεβαίως δίκιο, αν και αυτή η διερεύνηση χρησιμοποιήθηκε από την Τουρκία και τους Αμερικανούς γραφειοκράτες για να επιχειρήσουν να πείσουν τους νομοθέτες ότι η Τουρκία …αλλάζει. Αυτό ΔΕΝ είναι σωστό, και είναι πολύ λίγοι αυτοί που το πίστεψαν.

Ο κ. Μενέντεζ είπε την τελευταία του κουβέντα μέσω του Politico:

«Πρέπει να τερματίσουν (σ.σ.: εννοεί τους Τούρκους) την επιθετική τους στάση κατά των εταίρων τους, μελών του ΝΑΤΟ, [συμπεριλαμβανομένης] της Ελληνικής Δημοκρατίας», τόνισε χρησιμοποιώντας το επίσημο όνομα της Ελλάδας. «Πρέπει να σταματήσουν τις υπερπτήσεις, πρέπει να επιτρέψουν στον Οικουμενικό Πατριάρχη να ασκεί τα δικαιώματά του ως θρησκευτικός ηγέτης εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτά είναι μερικά από τα πράγματα» (που πρέπει να κάνει η Τουρκία).

Οι πολίτες στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν παρασύρονται από την παραποίηση των λεγομένων του γερουσιαστή. Η ρωσική προπαγάνδα, όμως, θα κάνει και χειρότερα. Και θα το δούμε στη συνέχεια.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Πόσοι θα θυμηθούν σήμερα ότι πριν 56 χρόνια η Χούντα των Συνταγματαρχών «βίασε» τη Δημοκρατία; Θυσιάστηκε η Κύπρος για να πέσουν οι δικτάτορες… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: