Η Ελλάδα εκ νέου στοιχειωμένη από την αστάθεια: Φόβοι (στη Γαλλία) ότι η χώρα οδηγείται σε αποσταθεροποίηση μετά τις εκλογές

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης μιλάει σε συγκέντρωση φίλων και στελεχών του κόμματος, στο Δημοτικό Θέατρο της Μυτιλήνης, Πέμπτη 20 Απριλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, STR




«Μετά από τέσσερα χρόνια στην εξουσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να μην λάβει την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές σε ένα μήνα», υπογραμμίζει η ανταποκρίτρια στην Αθήνα της εφημερίδας Le Figaro, Alexia Kefalas.

Σημειώνει ότι «αν υπάρχει ένα σημείο, στο οποίο συμφωνούν οι περισσότεροι πολιτικοί επιστήμονες τις τελευταίες εβδομάδες, είναι ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας που απειλεί την Ελλάδα, ένα μήνα πριν τις εκλογές της 21ης ​​Μαΐου.»

Κατά την ίδια, όλα άλλαξαν στις 28 Φεβρουαρίου, μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Όπως σημειώνει, ενώ πριν από αυτό η Νέα Δημοκρατία κυριαρχούσε σταθερά στις δημοσκοπήσεις, με δέκα μονάδες μπροστά από τον Σύριζα και η χρονιά είχε ξεκινήσει καλά για τον Πρωθυπουργό, που βγήκε νικητής ακόμη και από την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, στις 25 Ιανουαρίου, το δυστύχημα ήταν ένα οδυνηρό πλήγμα για τον Πρωθυπουργό, αναγκασμένο να αναθεωρήσει τα σχέδιά του.

Κυρίως ήταν συνταρακτικό για τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, που επηρεάστηκε βαθιά από αυτή την τραγωδία, η οποία αναζωπύρωσε μια παλαιότερη οργή στους Έλληνες, που δοκιμάστηκαν από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης (2009 -2019).

Διότι, αν αυτό το ατύχημα αποδόθηκε κυρίως σε ένα λάθος του σταθμάρχη, «η ερειπωμένη υποδομή ή η αστοχία στη ρύθμιση των τρένων είναι από τα κακά που επανεμφανίστηκαν τόσο γρήγορα, όσο η CocaCola βγάζει φυσαλίδες σε ένα ποτό, επειδή τα τρένα είναι αντανάκλαση όλης της δυσλειτουργίας των ελληνικών θεσμών», αναφέρει ο πολιτικός αναλυτής Ανδρέας Δρυμιώτης, και προσθέτει:

«Όλα κατέρρευσαν, και παρόλα αυτά έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια, η χώρα δεν είναι πια η ίδια, αλλά εκείνη την εποχή, τίποτα δεν είχε σημασία στην κοινή γνώμη και οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν.»  

Η πτώση για τη Ν.Δ. είναι ιλιγγιώδης, η ψαλίδα με τον Σύριζα κλείνει, εκτιμά η δημοσιογράφος, με τον Ανδρέα Δρυμιώτη να επισημαίνει ωστόσο, ότι «η ριζοσπαστική αριστερά ή το Πασόκ δεν ωφελούνται από αυτή την πτώση, γιατί και οι δύο ταυτίζονται με αυτή τη δυσλειτουργία της κρατικής μηχανής»

«Υπάρχει, στην πραγματικότητα, μια αμφισβήτηση της παραδοσιακής πολιτικής τάξης στο σύνολό της. Είναι η ψήφος διαμαρτυρίας και οι αντισυστημικοί σχηματισμοί που επωφελούνται από αυτήν. Είναι πρωτοφανές και ανησυχητικό», τονίζει.

Παρά ορισμένα επικοινωνιακά λάθη και ένα κλίμα «μόνιμης κρίσης», ο Πρωθυπουργός προσπαθεί ωστόσο, να επανασυνδεθεί με τον πληθυσμό, πολλαπλασιάζοντας τις περιοδείες με μόνο επιχείρημα πλέον τα επιτεύγματά του,  σημειώνει η δημοσιογράφος.

Παραθέτοντας την δήλωση του πρωθυπουργού, «Σε τέσσερα χρόνια, μειώσαμε την ανεργία, τους φόρους, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό και ψηφιοποιήσαμε την διοίκηση για να εξαλείψουμε τη γραφειοκρατία. Επιλύθηκαν όλα τα ζητήματα; Όχι, αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συνεχίσουμε με τόλμη», σημειώνει, ότι και οι υπουργοί του κάνουν το ίδιο, ειδικά με την έκρηξη του τουρισμού, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο του ελληνικού ΑΕΠ και μία θέση εργασίας για έναν στους πέντε εργαζόμενους.

Επισημαίνει,  ότι η χώρα αναμένεται να υποδεχτεί «περισσότερο από τρεις φορές τον πληθυσμό της» αυτό το καλοκαίρι, περίπου 34 εκατομμύρια επισκέπτες, διερωτώμενη ταυτόχρονα, αν αυτό θα είναι όμως αρκετό;

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχεται δημόσια, ότι μπορεί να μην καταφέρει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία για να κυβερνήσει μετά τις 21 Μαΐου», εξ ου και το πιο πιθανό θα είναι, μετά την αναγνώριση της αποτυχίας, να ενεργοποιηθεί νέα ψηφοφορία, «πιθανώς στις 2 Ιουλίου», όπως ο ίδιος διευκρίνισε, σημειώνει η κα Kefalas

Θέτοντας το ερώτημα, «τι θα γίνει όμως, αν η ΝΔ δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία ούτε τον Ιούλιο;», αναφέρει, ότι στις τάξεις του Συντηρητικού Κόμματος, αυτό το σενάριο στοιχειώνει τους περισσότερους από τους υποψηφίους, που ήδη φαντάζονται μια τρίτη ψηφοφορία και ένα οδυνηρό καλοκαίρι για όλους, εξ ου και με την προσέγγιση των εκλογών και τους κινδύνους που εμπεριέχει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυξάνει την πίεση, αγγίζοντας την ευαίσθητη χορδή των Ελλήνων, που είχαν μια άσχημη εμπειρία από το επεισόδιο της πολιτικής αστάθειας των ετών 2010-2014.

Ωστόσο, ο Γιώργος Παγουλάτος, του ΕΛΙΑΜΕΠ, είναι καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο μιας πολιτικής αστάθειας, καθώς, όπως τονίζει, «η χώρα, βυθισμένη σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, μαστιζόμενη από τη λιτότητα, άλλαζε συχνά κυβερνήσεις», αλλά «σήμερα η κατάσταση είναι διαφορετική.»

«Και αν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πρόθεση ψήφου διαμαρτυρίας, ούτε οι Έλληνες θέλουν να ξαναζήσουν μια πολιτική αναταραχή. Τα θέματα προτεραιότητας σήμερα περιστρέφονται κυρίως γύρω από την αγοραστική δύναμη και εδώ είναι που η κυβέρνηση έχει ισχυρά επιχειρήματα, για να πείσει τους τελευταίους αναποφάσιστους και ίσως να αποφύγει τα χειρότερα», τονίζει.

Σύμφωνα με την κα Kefalas, για τους παρατηρητές, το πρόβλημα δεν θα είναι τόσο στον αριθμό των ψήφων, αλλά στην αδυναμία της κυβέρνησης, που θα κερδίσει τη νίκη με το ζόρι και με το ερώτημα, πώς να κυβερνήσει κανείς, όταν έχει εκλεγεί κακώς, ειδικά όταν τα ζητήματα που θα ακολουθήσουν είναι κρίσιμα για τα εθνικά συμφέροντα;

Ωστόσο, όπως παρατηρεί, «αυτή η ανησυχία δεν φαίνεται να αγγίζει την πολιτική τάξη, της οποίας οι κύριοι υποψήφιοι προβαίνουν σε  κακόφωνες συζητήσεις, αναμειγνύοντας όλα τα δεινά της χώρας, με μοναδικό σκοπό να δημιουργήσουν θόρυβο, με την ελπίδα να συγκεντρώσουν ψήφους.»

ΠΗΓΗ: Le Figaro, Alexia Kefalas -La Grèce à nouveau hantée par linstabilité

–Στη συνέχεια, με τίτλο: «προς μια επιστροφή των αντισυστημικών κομμάτων», γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο εισόδου εκ νέου στη βουλή του κόμματος του κ. Βαρουφάκη, αλλά και της Χρυσής Αυγής, ως προς το οποίο αναφέρεται:

«Μετά την τραγωδία του τρένου που σκότωσε 57 ανθρώπους, τα αντισυστημικά πολιτικά κόμματα επανεμφανίστηκαν ξαφνικά. Πρώτον, ο Γιάνης Βαρουφάκης, πρώην υπουργός Οικονομικών του Αλέξη Τσίπρα και «ταραχοποιός» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που το 2015 προέτρεψε, μάταια, τον Αλέξη Τσίπρα να σταθεί απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη.

Ο σχηματισμός του είναι ο μικρότερος στη σημερινή Βουλή των Ελλήνων, με 8 βουλευτές, και ήταν καταδικασμένος να εκλείψει, αλλά από την τραγωδία του τρένου, ανέκτησε εκ νέου ενδιαφέρον, και μετρά σχεδόν στο 5% των προθέσεων ψήφου.

Μια άλλη επιστροφή ανησυχεί πολύ περισσότερο, αυτή του εκπροσώπου Τύπου του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, Ηλία Κασιδιάρη. Σε δίκη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, άσκησε έφεση και ίδρυσε πολιτικό κόμμα, τοποθετώντας επικεφαλής του εισαγγελέα. Η Χρυσή Αυγή απειλεί να μπει στη Βουλή με καμιά δεκαριά βουλευτές. Αυτή η προοπτική προκάλεσε κατακραυγή στην πολιτική τάξη. Η Δικαιοσύνη πρέπει να αποφασίσει στις 5 Μαΐου, για αποκλεισμό του κόμματος.»

ΠΗΓΗ: Le Figaro – Vers un retour des partis antisystème

Το περιοδικό Economist «παρεμβαίνει» στις εκλογές: «Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό success story»… Αλλά ο πρωθυπουργός μπορεί να μην λάβει πολλά εύσημα για αυτό, γράφει…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: