Το περιοδικό Economist «παρεμβαίνει» στις εκλογές: «Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό success story»… Αλλά ο πρωθυπουργός μπορεί να μην λάβει πολλά εύσημα για αυτό, γράφει…

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φωτογραφίζεται με παιδάκια στη Μεγαλόπολη, κατά τη διάρκεια περιοδείας του σε πόλεις της Πελοποννήσου, Παρασκευή 21 Απριλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό success story» (Greece is a European success story) το περιοδικό Economist αναλύει τη διακυβέρνηση του Κυριάκου  Μητσοτάκη, την πορεία της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, επιχειρώντας παράλληλα να εκτιμήσει το πιθανό αποτέλεσμα των εκλογών.

Το άρθρο ξεκινά μιλώντας για τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι δείχνει γεμάτος ενέργεια και ικανοποίηση, κατά τον απολογισμό του για τα 4 χρόνια πρωθυπουργίας του, έχοντας έναν κατάλογο επιτυχιών.

Το άρθρο σχολιάζει ότι είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς, καθώς απαριθμεί τα αισιόδοξα στατιστικά στοιχεία, ότι μπορεί να είναι έτοιμος να χάσει την πλειοψηφία που διαθέτει αλλά και το ρόλο του. Ωστόσο, αυτό προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, επισημαίνει το περιοδικό.

Ο Μητσοτάκης είναι από τα αγαπημένα πρόσωπα των Βρυξελλών. Μετά το πανδαιμόνιο – όπως χαρακτηριστικά λέει – της διακυβέρνησης του προκατόχου του, όταν με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία η Ελλάδα πλησίασε στην απομάκρυνσή της από τη ζώνη του ευρώ, τα τελευταία 4 χρόνια ήταν μια τεράστια ανακούφιση.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης έχει κατευνάσει την ένταση με την Τουρκία: η άμεση βοήθεια προς τα θύματα του σεισμού του Φεβρουαρίου ήταν έξυπνη κίνηση, αλλά είχε και ανθρωπιστικό χαρακτήρα.

  • Επίσης, έφερε την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες συναλλάσσονται με το κράτος, χάρη σε ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα ψηφιοποίησης των υπηρεσιών.
  • Έχει περιορίσει τη φορολογία των επιχειρήσεων, έχει αυξήσει κατώτατο μισθό και συντάξεις και, παρ’ όλα αυτά, έχει καταφέρει να μειώσει τον υψηλότατο δείκτη χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ, αν και αυτό οφείλεται κυρίως στις επιπτώσεις του πληθωρισμού.

Πέρσι η Ελλάδα, επί της πρωθυπουργίας του, αναπτύχθηκε σχεδόν 2 φορές ταχύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ προβλέπεται ότι και φέτος θα έχει πολύ καλές επιδόσεις. Η σταθερή ροή επενδύσεων από το εξωτερικό, και από γνωστές εταιρείες όπως η Microsoft και η Pfizer, δείχνει ότι η Ελλάδα δεν θεωρείται πλέον μια από τις ασθενέστερες χώρες της Ευρώπης, και μάλιστα πριν ένα χρόνο, η Ελλάδα δημιούργησε την πρώτη της νεοφυή επιχείρηση, μια αποκλειστικά ψηφιακή τράπεζα με το όνομα Viva Wallet.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι τον περασμένο Αύγουστο οι πιστωτές της Ελλάδας της επέτρεψαν να αφήσει τους μηχανισμούς επιτήρησης που της είχαν επιβληθεί τα προηγούμενα 12 χρόνια… Η Ελλάδα μπορεί πλέον να δανείζεται από τις αγορές κανονικά, πληρώνοντας ένα spread μικρότερο από 2 μονάδες σε σχέση με το γερμανικό, περίπου το ίδιο με αυτό της Ιταλίας.

Το ελληνικό spread εκτοξεύθηκε το 2015 σχεδόν στο 10πλάσιο του σημερινού επιπέδου. «Κάναμε πολύ καλή δουλειά σε πολύ δύσκολους καιρούς», λέει ο Μητσοτάκης, χωρίς μετριοφροσύνη, ενδεχομένως, αλλά με ακρίβεια, όπως σχολιάζει το άρθρο, το οποίο θέτει παράλληλα το ερώτημα γιατί υπάρχουν μαύρα σύννεφα γύρω από τον πρωθυπουργό.

Η Ελλάδα πηγαίνει στις κάλπες στις 21 Μαΐου και, με τα σημερινά ποσοστά, η Νέα Δημοκρατία, εξακολουθεί να κερδίζει τις περισσότερες έδρες, αλλά μόνο 12 περίπου έδρες περισσότερες από τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλ. Τσίπρα. Αυτό θα του στερήσει την πλειοψηφία και δεν έχει προφανείς εταίρους για μια κυβέρνηση συνασπισμού. Ένα σύστημα μπόνους, μοναδικό στην Ελλάδα και το Σαν Μαρίνο, έδινε 50 έδρες στο μεγαλύτερο κόμμα, προκειμένου να γίνεται ευκολότερη η επίτευξη πλειοψηφιών, αλλά το σύστημα αυτό έχει πλέον καταργηθεί.

Ο Μητσοτάκης επλήγη από δύο μεγάλα προβλήματα. Το πρώτο είναι το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων δεκάδων πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών κ.ά. από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

  • Μεταξύ αυτών που στοχοποιήθηκαν (αν και ανεπιτυχώς) ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ο Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι υπήρξε κατάχρηση εξουσίας, αλλά αρνείται πως είχε γνώση.

Ωστόσο, αυτά συνέβησαν επί των ημερών του. Πολλοί Έλληνες θεωρούν εξαιρετικά ύποπτο το ότι, καθώς το σκάνδαλο ξέσπασε το περασμένο καλοκαίρι, ο ίδιος ο ανιψιός του, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής του προσωπικού του, παραιτήθηκε από την κυβέρνηση.

Ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το απίστευτο σιδηροδρομικό δυστύχημα στις 28 Φεβρουαρίου στη Β. Ελλάδα, όπου σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι, πολλοί από εκ των οποίων 20 ετών. Η Ελλάδα κλονίστηκε όχι μόνο από το θλιβερό γεγονός αλλά και από οργή, καθώς αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες για τις απίστευτα χαλαρές διαδικασίες και τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό που οδήγησαν στο δυστύχημα.

Αν και εδώ και δεκαετίες οι σιδηρόδρομοι της Ελλάδας ήταν παραμελημένοι, το δυστύχημα φάνηκε σε πολλούς να διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Μητσοτάκη περί εκσυγχρονισμού. «Μας έδωσαν πολλές νέες εφαρμογές, αλλά στο τέλος δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα», λέει επιχειρηματίας. «Οι δημόσιες υπηρεσίες σε αυτή τη χώρα εξακολουθούν να είναι απαράδεκτες όπως πάντα» προσθέτει.

Η Δημόσια Διοίκηση και, ακόμη πιο χαρακτηριστικό, η Δικαιοσύνη παραμένουν απαρχαιωμένες, και ο Μητσοτάκης δεν έχει κάνει τίποτα για να το αλλάξει. «Ασχολήθηκε με την επιφάνεια και όχι με το βαθύ κράτος», λέει υψηλόβαθμος τραπεζίτης. Ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ελλάδας είναι ακόμα πιο ωμός. «Όλα αυτά περί εκσυγχρονισμού είναι αηδίες», λέει. «Δεν είναι έτσι τα πράγματα».

Ο πρωθυπουργός απορρίπτει την κριτική αυτή, επισημαίνοντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί, για παράδειγμα στη ΔΕΗ, την οποία έχει ιδιωτικοποιήσει, αλλά και  στο ότι φέτος για πρώτη φορά οι προσλήψεις στη Δημόσια Διοίκηση έγιναν με διαγωνισμό. Παραδέχεται, όμως, ότι χρειάζεται μια δεύτερη θητεία για να ολοκληρώσει το έργο του. Το δυστύχημα με το τρένο σηματοδοτεί την υποχρέωσή του να κάνει περισσότερα, επισημαίνει.

  • Μπορεί, ωστόσο, να μην του δοθεί η ευκαιρία. Αυτό που σήμερα είναι σχεδόν βέβαιο είναι πως κανείς δεν θα μπορέσει να σχηματίσει πλειοψηφία μετά τις εκλογές και ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ορίσει υπηρεσιακό πρωθυπουργό (πιθανώς ανώτερο δικαστή) μέχρι τις νέες εκλογές, ενδεχομένως τον Ιούλιο, οπότε και θα δοθεί η πραγματική μάχη.
  • Σε εκείνη τη φάση θα επανεισαχθεί μια αναθεωρημένη αλλά λιγότερο γενναιόδωρη εκδοχή του συστήματος του μπόνους των εδρών.

Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, ο Μητσοτάκης θα χρειαζόταν ακόμη περίπου το 38% των ψήφων. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα λάβει μόνο 34%-35%. Τι θα γίνει επομένως; Θα προσπαθήσει να σχηματίσει συνασπισμό με τον οργισμένο Ανδρουλάκη του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αυτή τη στιγμή λέει ότι το τίμημα της υποστήριξής του θα ήταν ένας άλλος ηγέτης να ηγηθεί της ΝΔ του Μητσοτάκη.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί αντ’ αυτού να προσπαθήσει να συμμαχήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα χρειαστούν υποστήριξη και από ένα «συρφετό» από άλλα αριστερά κόμματα. «Αυτό θα ήταν τρέλα», τονίζει ο επιχειρηματίας.

Έτσι, μπορεί να χρειαστούν τρίτες εκλογές φέτος: Μια προοπτική που δημιουργεί σε όλους θλίψη, εκτός από τις αγορές, οι οποίες παραμένουν ήρεμες. Κι αυτό είναι μια αξιοσημείωτη απόδειξη της προόδου που σημειώθηκε στο δεύτερο μισό της θητείας του Τσίπρα και από τον ίδιο τον Μητσοτάκη.

ΠΗΓΗ: Περιοδικό Economist 

Ανάλυση: Εάν ο Ερντογάν παραμείνει στην εξουσία, η πιθανότητα αναταράξεων στις σχέσεις με την Ευρώπη θα είναι μεγάλη: Εκτενής αναφορά στην Ελλάδα και την Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: