H πολιτική του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό: Για την κατοχή και τις παραβιάσεις στο τραγικό νησί της Κύπρου δεν ομιλεί κανείς…

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Αντώνη Λιάτσο. Φωτογραφία ΓΤΠ, Ανδρέας Λουκαϊδης, PIO




Του ΛΟΥΚΗ ΛΟΥΚΑΙΔΗ – Λευκωσία

Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεσμεύτηκε προεκλογικά για λύση του Κυπριακού με Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ). Δεν έδωσε, όμως, λεπτομέρειες όσον αφορά βασικές δομές και λειτουργικότητα της ομοσπονδίας αυτής.

Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών κ. Κόμπος έσπευσε να δηλώσει επίσημα ότι δεν πρόκειται είπε να απομακρυνθεί από την συμφωνηθείσα βάση λύσεως. Κατ’ αρχήν δεν θυμούμαι καμία συμφωνία οριστική μεταξύ Κύπρου, Τουρκοκυπρίων και Τουρκίας (τα δύο τελευταία είναι τα ίδια) αφού από ότι διαβάζω η τουρκική πλευρά θέλει δύο κράτη στην Κύπρο έστω και εάν έτρεχε ο κ. Χριστοδουλίδης πίσω από τον Τσαβούσογλου και του ζητούσε «έλα να συμφωνήσουμε να λύσουμε το Κυπριακό με την ΔΔΟ».

Ο Τσαβούσογλου τον απέφυγε και μείναμε τώρα, από ότι αντιλαμβάνομαι, μόνοι μας στην επιδίωξη της ΔΔΟ. Αυτό φαίνεται να διέφυγε του κ. Κόμπου. Αλλά έστω και να ήταν όπως τα έλεγε, ήθελε να πει ότι δεν ξεφεύγει από την λύση της ΔΔΟ έστω κι’ αν βρεθεί βελτιωμένη λύση.

Έχω ζήσει το Κυπριακό από τότε που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο ηγέτης τότε του ελληνικού Έθνους θεώρησε καλό να λύσει το Κυπριακό με τη λύση της Ζυρίχης και δεν άλλαζε γνώμη στο Λονδίνο αργότερα που συναθροίσθηκαν οι Κύπριοι αντιπρόσωποι διότι έλεγε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μην τιμήσει την υπογραφή της.

  • Προσθέτω εγώ την ατιμωτική υπογραφή της. Έκτοτε δεν τόλμησε να επισκεφθεί την Κύπρο διότι άρχισε να αντιλαμβάνεται το καίριο εθνικό λάθος του.

Πρόσεξα τελευταίως με ιδιαίτερη ευχαρίστηση και συγκίνηση τη συμπεριφορά της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου σε ένα διεθνές συνέδριο όπου μίλησε ανοιχτά για το δράμα της Κύπρου παρόντος του τούρκου εκπροσώπου, τόνισε πως συνεχίζεται το δράμα λόγω κατοχής και προσφυγοποίησης των Ελληνοκυπρίων που την αφορούσε και προσωπικά.

Αυτή η στάση πρέπει να επαινεθεί και να επισημανθεί ότι είναι η πρώτη φορά που εκπρόσωπος της Κύπρου εκδηλώνει τόσο έκδηλα και τολμηρά σε διεθνές συνέδριο την αδικία που συνεχίζεται στη πατρίδα του με την κατάφωρη παραβίαση της κατοχής που έχει συνθλίψει αρχές του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν θυμάμαι εγώ τουλάχιστον άλλη περίπτωση που να συνέβηκε αυτό. Η συμπεριφορά αυτή της κυρίας Δημητρίου δεν έχει απλή συναισθηματική σημασία έχει και πολιτική σημασία, η οποία μάλιστα εφόσον επεκταθεί και οργανωθεί σωστά θα μπορεί να επενεργεί και ως πίεση εναντίον της Τουρκίας.

Η οποία παρόλο που έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για συνεχιζόμενη σειρά παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων (είμαι σίγουρος ότι ο κ. Κόμπος θα τα μάθει από το Συμβούλιο της Ευρώπης εάν όχι από τους διπλωμάτες του) δεν αποκατέστησε ούτε ένα από τα δικαιώματα αυτά.

Δεν έγινε και πολύ αναφορά σ’ αυτό το πρόβλημα από την παρούσα και την προηγούμενη Κυβέρνηση. Αποτελεί σταθερή πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων και της παρούσας να αρχίσουν οι συνομιλίες με τους Τούρκους.

Τι πιέσεις έχετε εναντίον της Τουρκίας για να πετύχετε οτιδήποτε; Γενικό Γραμματέα ή παρατηρητές από τον ΟΗΕ και τώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Εάν δεν έχετε πιέσεις από τις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την Ελλάδα που στο Κυπριακό θέμα μέχρι τώρα οι πολιτικοί της αδρανούσαν ή μάλλον αλληλοκατηγορούντο υβρίζοντας ο ένας τον άλλο στην Βουλή χωρίς να επιδεικνύουν οποιοδήποτε έκδηλο ενδιαφέρον για το Κυπριακό δεν υπάρχει πιθανότητα να πετύχετε οτιδήποτε.

  • Αντιθέτως θα έχετε νομιμοποιήσει την διαδικασία διεκδικήσεων από την Τουρκία και άλλων απαιτήσεων της εις βάρος της Κύπρου. Μπορεί ένας να επικαλεσθεί την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο όπου καταδέχτηκε να πει ότι δεν πρέπει να χωριστεί σε δύο κράτη η Κύπρος.

Για την κατοχή και τις παραβιάσεις που συνεχίζονται στο τραγικό νησί μας που έτυχε να είναι Ελληνικό δεν είπε ούτε λέξη ο κ. Μητσοτάκης.

Καταλήγω λέγοντας ότι είναι καιρός να αλλάξει πολιτική η κυπριακή Κυβέρνηση στο Κυπριακό έχοντας υπόψη τα πιο πάνω. Διαφορετικά θα κατολισθήσουμε πιο κάτω από την «συμφωνημένη» όπως λέει ο κ. Κόμπος, λύση.

*Δικηγόρος, πρώην δικαστής του ΕΔΑΔ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το αμερικανικό υποβρύχιο διαταράσσει (δήθεν) τις… ισορροπίες! Φωνάζει ο Τούρκος κλέφτης και ζητά τα ρέστα από τη Λευκωσία χωρίς να ντρέπεται

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: