Το αμερικανικό υποβρύχιο διαταράσσει (δήθεν) τις… ισορροπίες! Φωνάζει ο Τούρκος κλέφτης και ζητά τα ρέστα από τη Λευκωσία χωρίς να ντρέπεται

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι στο δήθεν …αεροπλανοφόρο Anadolu. Φωτογραφία via Recep Tayyip Erdoğan, @RTErdogan




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία

Η κατοχική Τουρκία ενοχλείται για την παρουσία, επιθετικού όπως το χαρακτηρίζει, υποβρυχίου των ΗΠΑ, USS San Juan στο λιμάνι της Λεμεσού, που ειρήσθω εν παρόδω, επίσκεψη πραγματοποίησε.

Δεν ήλθε για να μείνει ή για να… ενισχύσει την άμυνα της Κύπρου. Η Άγκυρα αντέδρασε πρόσφατα και στη συμφωνία συνεργασίας της Εθνικής Φρουράς με το Νιού Τζέρσεϊ. Μια συνεργασία, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (State Partnership Program). Αντέδρασε, επίσης, στην άρση του εμπάργκο που είχαν επιβάλλει οι Αμερικανοί στην Κυπριακή Δημοκρατία για πώληση όπλων.

Η άρση του εμπάργκο, ως γνωστό, αφορά μη επιθετικά όπλα (!), ό,τι και να σημαίνει τούτο. Αντιδρά για στρατιωτικές ασκήσεις της Εθνικής Φρουράς, για εξοπλιστικά προγράμματα, για συνεργασίες με τρίτες χώρες. Και αντιδρά σε όλα αυτά με υπερβολικό τρόπο και αναπτύσσει ένα αφήγημα, με αποδέκτες τους διάφορους τρίτους, ότι περίπου η Κυπριακή Δημοκρατία εξοπλίζεται για να επιτεθεί στην κατοχική δύναμη!

Αντιδρά και φωνάζει ενώ διατηρεί 40.000 στρατό κατοχής στην Κύπρο, κατασκευάζει ναυτική βάση στο Μπογάζι, έχει διαμορφώσει στο παράνομο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου χώρους για τη δημιουργία βάσης για μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Βάση, την οποία ως γνωστό, χρησιμοποιεί ήδη.

  • Φωνάζει, αντιδρά και γκρινιάζει ενώ κατέχει από το 1974 και εντεύθεν εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και συντηρεί τούτο διά της δύναμης των όπλων. Έχει δημιουργήσει μια αποσχιστική οντότητα, την οποία ονομάζει «κράτος» ενώ έχει αλλοιώσει το δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού κουβαλώντας εποίκους.

Την ώρα κατά την οποία τα περισσότερα όπλα στα κατεχόμενα είναι αμερικανικά, οι Τούρκοι θορυβούν για την παρουσία ενός υποβρυχίου των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι με αυτό διαταράσσονται οι «ισορροπίες», όπως συναφώς ισχυρίζεται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση (μετά από εκείνη του κατοχικού καθεστώτος), για να… διαμαρτυρηθεί.

Σε ποιες «ισορροπίες» αναφέρεται το τουρκικό ΥΠΕΞ; «Τα βήματα που κάνουν οι ΗΠΑ εις βάρος της τήρησης των ισορροπιών στο νησί της Κύπρου και της ενθάρρυνσης της ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου -όπως αναφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία- να εξοπλιστεί, δεν συμβάλλουν σε καμία περίπτωση στη σταθερότητα της περιοχής, ούτε στη δίκαιη, βιώσιμη και διαρκή επίλυση του Κυπριακού», αναφέρει η κατοχική δύναμη, ζητώντας εν πολλοίς και τα ρέστα.

Στην προκειμένη ταιριάζει γάντι η λαϊκή ρήση «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Διαβάζοντας αυτή την παράγραφο της ανακοίνωσης της κατοχικής δύναμης, δίνεται η εντύπωση, σε όσους δεν γνωρίζουν τα δεδομένα, ότι ο εισβολέας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και διαθέτει στρατιωτική υπεροχή.

  • Η Άγκυρα προφανώς θα ήθελε το αμερικανικό υποβρύχιο να σταθμεύσει σε λιμάνι των κατεχομένων, για να διατηρηθούν οι… ισορροπίες. Στα πλαίσια του γνωστού τουρκικού αφηγήματος για δυο κράτη στην Κύπρο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία προφανώς και δεν έπραξε ό,τι θα έπρεπε σε σχέση με την άμυνα της, τους ευρύτερους σχεδιασμούς αποτροπής, ασφάλειας, αλλά είναι προφανές ότι όλες οι κινήσεις, που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, κινήθηκαν, έστω και μη επαρκώς, προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας.

Το τι έγινε και τι θα πρέπει να γίνει προφανώς και δεν είναι της παρούσης. Πρόκειται για ένα μεγάλο θέμα, με πολλές παραμέτρους, που συνδέονται και με τους στόχους μας.

Πέραν από τις αντιδράσεις της κατοχικής δύναμης, που γίνονται για προφανείς λόγους, η εν γένει συμπεριφορά της, επιβεβαιώνει το προφανές. Ότι σε σχέση με την Κύπρο τίποτε δεν αλλάζει. Οι διαχρονικές επεκτατικές της επιδιώξεις, δεν επηρεάζονται από το «νέο κλίμα», που διαμορφώνεται στα ελληνοτουρκικά.

Η Τουρκία, αν και διαχρονικά αντιμετωπίζει Ελλάδα και Κύπρο ενιαία, επιλέγει τώρα να κινείται σε δυο πεδία. Να κάνει ανοίγματα προς την Ελλάδα, να διαφημίζει τα «ήρεμα νερά», μια «νέα εποχή» και την ίδια ώρα συντηρεί ακραίες ρητορικές για την Κύπρο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Αποκαλύπτουμε το έγγραφο για “την εγκαθίδρυση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) στην Κύπρο”: Στάλθηκε από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στα κόμματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: