H Oυκρανία εξετάζει το ενδεχόμενο αναβολής της αντεπίθεσης της για το καλοκαίρι λίγες ημέρες μετά τη διαρροή των απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου

A Ukrainian soldier from an anti-aircraft unit seen in position, at an undisclosed location near the frontline city of Bakhmut, eastern Ukraine. EPA, ROMAN CHOP




Το ενδεχόμενο να αναβάλει μέχρι το καλοκαίρι την αντεπίθεσή της για την απελευθέρωση των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών της, για να είναι σίγουρη ότι αυτή η επιχείρηση είναι εκατό τοις εκατό έτοιμη, εξετάζει η Ουκρανία.

Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντένις Σμιγκάλ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην αμερικανική εφημερίδα The Hill , σύμφωνα με το πρακτορείο EFE.

Ο κ. Σμιγκάλ έσπευσε δε να επιβεβαιώσει ότι το Κίεβο δεν αισθάνεται πίεση από τους δυτικούς συμμάχους του να ξεκινήσει αυτή την αντεπίθεση.

Τα όσα είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός έρχονται μετά από διαρροές, μιας σειράς απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου, στο Διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες.

Τα έγγραφα υποδηλώνουν ότι αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού, εκτιμούν ότι μια αντεπίθεση από τον ουκρανικό στρατό θα μπορούσε, στην παρούσα κατάστασή του, να αποφέρει μόνο μέτρια εδαφικά κέρδη.

Αναφερόμενος σε αυτά τα έγγραφα, ο Ουκρανός πρωθυπουργός υποβάθμισε τη σημασία τους, διαβεβαιώνοντας ότι τελικά «η Ουκρανία θα απελευθερώσει τα εδάφη της».

“Έχουμε αποδείξει πολλές φορές ότι μπορούμε να το κάνουμε. Ζητάμε από τους δυτικούς εταίρους μας περισσότερα όπλα, όπως τανκς, πυρομαχικά, αεροπλάνα, τεθωρακισμένα οχήματα”, επέμεινε.

Από την πλευρά τους, Ρώσοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η διαρροή απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου, ακόμη ανεξήγητη, και που αφορά την προετοιμασία του ουκρανικού στρατού για αντεπίθεση, θα μπορούσε να είχε ως στόχο την παραπλάνηση της Μόσχας.

Μάλλον πρόκειται για κάτι «ψεύτικο , δηλητηριώδες», αντέδρασε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

«Δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της σύγκρουσης (στην Ουκρανία) και ότι στην πραγματικότητα διεξάγουν έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον μας, τέτοιες μέθοδοι είναι δυνατές για να εξαπατήσουν τον εχθρό, δηλαδή τη Ρωσική Ομοσπονδία», σημείωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Για την πολυσυζητημένη αντεπίθεση, ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι ο ουκρανικός στρατός θα επιτεθεί στα νότια ή νοτιοανατολικά, στο ανοιχτό πεδίο προς την Αζοφική Θάλασσα, προκειμένου να σπάσει τη χερσαία σύνδεση της Ρωσίας με την Κριμαία και τα κατεχόμενα εδάφη στο νότο της Ουκρανίας.

Τις εβδομάδες μετά τη σύνταξη των δημοσίων πλέον απόρρητων εγγράφων, τα οποία χρονολογούνται από τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ είχαν συνομιλίες με Ουκρανούς ηγέτες για να διασφαλίσουν ότι οι φιλοδοξίες του Κιέβου για τη νέα επίθεση θα προσαρμοστούν στις δυνατότητες του ουκρανικού στρατού, ανέφερε στην Washington Post Αμερικανοί αξιωματούχοι που ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Συνθλίβεται ο Λίβανος: 80% των πολιτών ζουν στη φτώχεια, καταγράφεται το υψηλότερο κόστος ζωής διεθνώς

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: