Φως εξ Ανατολών: Η κοσμοπολίτικη Σμύρνη και οι Έλληνες της Μικρασίας ως τη Συνθήκη της Λωζάνης (1923): Εκθεση ντοκουμέντων

Η αφίσα της έκθεσης στη Λωζάνη photo via ertnews.gr




Εκθεση διοργανώνεται στη Λωζάνη από απόδημους για τα 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης το 1923. Το επίκεντρο είναι η πόλη της Σμύρνης, το “Μαργαριτάρι της Ανατολής”. Την εκδήλωση υποστηρίζει ο δήμος της πόλης

Αναλυτικά 

Στη Φωνή της Ελλάδας, το ραδιόφωνο της ΕΡΤ για τον Απόδημο Ελληνισμό, βρέθηκε καλεσμένος σήμερα Τρίτη 18 Απριλίου, ο πρόεδρος του συλλόγου ‘’Μέλισσα του Ελληνισμού ‘’ κ. Γεώργιος Σγούρδος και συνομίλησε στην εκπομπή “Κουβέντες μακρινές” με τις Νατάσα Βησσαρίωνος και Νικόλ Παπαδοπούλου για την έκθεση που διοργανώνεται στη Λωζάνη “Ex Oriente Lux – Φως εξ Ανατολών: Η κοσμοπολίτικη Σμύρνη και οι Έλληνες της Μικρασίας ως τη Συνθήκη της Λωζάνης (1923)“.

Όπως υπογράμμισε ο κος Σγούρδος, η έκθεση που διοργανώνει η “Μέλισσα του Ελληνισμού” πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Λωζάνης και εντάσσεται στο πλαίσιο εκδηλώσεων του Δήμου για τα 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης. Η έκθεση, που πραγματοποιείται στο κέντρο της ελβετικής πόλης, έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον των Ελβετών, γι’ αυτό και παρατείνεται μέχρι τις 20 Μαΐου 2023.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην έκθεση ξεναγήθηκε και ο Δήμαρχος της Λωζάνης ενώ όπως ανέφερε ο κ. Σγούρδος, ανάμεσα στους στόχους και τις δράσεις του Συλλόγου “Μέλισσα του Ελληνισμού” είναι να αναδείξει τις σχέσεις των Ελλήνων και των Ελβετών στο πέρασμα των χρόνων.

Η έκθεσή είναι ένα ταξίδι στην ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής της Μικράς Ασίας με επίκεντρο τη Σμύρνη των αρχών του 20ου αιώνα, το «μαργαριτάρι της Ανατολής». Ένα ταξίδι μέχρι τη Συνθήκη της Λωζάνης που σήμανε το τέλος της παρουσίας του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία μετά από 3 χιλιάδες χρόνια.

Εξερευνούμε την κοσμοπολίτικη πλευρά της Σμύρνης, τις προσωπικότητες, την τέχνη, τη μουσική. Περιδιαβαίνουμε τη Σμύρνη του 1919, μέσα από τον φακό του Ελβετού φωτογράφου Boissonnas από σπάνια έκδοση της βιβλιοθήκης μας. Επίσης, γίνεται αναφορά στον μαθηματικό Κ. Καραθεοδωρή και στις ενέργειές του με σκοπό τη λειτουργία του πρώτου πανεπιστημίου της πόλης, που θα λειτουργούσε ως σύνδεσμος μεταξύ Δύσης και Ανατολής (με το «Ex Oriente Lux» ως έμβλημα).

Τοπία, γεγονότα και πρόσωπα, η Μικρασιατική Καταστροφή του ’22 και η Συνθήκη της Λωζάνης, μέσα από φωτογραφίες και ιστορικά έγγραφα του συλλόγου “Μέλισσα του Ελληνισμού”.

Με πληροφορίες από ertnews.gr
Ελλάδα Αθήνα 

Η υπόσχεση του κ. Βαρθολομαίου να επιστρέψει στην Ίμβρο: Στο νησί του για το Ορθόδοξο Πάσχα ο Οικουμενικός Πατριάρχης

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: