Η υπόσχεση του κ. Βαρθολομαίου να επιστρέψει στην Ίμβρο: Στο νησί του για το Ορθόδοξο Πάσχα ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τίμησε στην Ίμβρο τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Γρηγορίου Ε’. Φωτογραφία via Facebook, Ecumenical Patriarchate




Άρθρο στη βρετανική εφημερίδα Independent (μέσω ΑP) αναφέρει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, Βαρθολομαίος εκπλήρωσε μια δεκαετή υπόσχεση να τιμήσει το Πάσχα στην Ίμβρο (σ.σ. στο άρθρο αναφέρεται ως «το τουρκικό νησί Gokceada») όπου και γεννήθηκε.

Στις λειτουργίες που πραγματοποιήθηκαν επί τρεις ημέρες στο νησό, συγκεντρώθηκαν περίπου 200 πιστοί από το νησί του Αιγαίου και το εξωτερικό.

Πολλοί από αυτούς ήταν Έλληνες οι οικογένειες των οποίων ζούσαν στο νησί στο παρελθόν αλλά είχαν φύγει από τότε. Άλλοι είχαν επίσης ταξιδέψει από το εξωτερικό, ενώ κάποιοι λίγοι ζουν ακόμα στο νησί. Η λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής έγινε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην οποία παρέστη και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Το τελευταίο Πάσχα που έκανε στο νησί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ήταν το 2013, οπότε και υποσχέθηκε να επιστρέψει σε 10 χρόνια αν του το επέτρεπε η υγεία του και έτσι έκανε.

Το άρθρο αναφέρεται στην ιστορία του νησιού, και επισημαίνει ότι «ο αριθμός των Ελλήνων που ζουν στο νησί μειώθηκε μέσα στις δεκαετίες, αρχικά με τις ανταλλαγές πληθυσμών μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης και αργότερα εν μέσω εθνοτικών και πολιτικών εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, όπως ο πόλεμος στην Κύπρο».

Περίπου 300 εκατομμύρια Ορθόδοξοι Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν το Πάσχα σήμερα, μια εβδομάδα αργότερα από τους άλλους Χριστιανούς, καταλήγει το άρθρο.

ΠΗΓΗ: Βρετανική εφημερίδα Independent

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η σύζυγος του Τζιλ Μπάιντεν εύχονται στους Ορθόδοξους Χριστιανούς για την Ανάσταση του Χριστού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: