Το μεγάλο ρεζίλεμα: Δέκα Κύπριοι στις λίστες Αμερικανο-Βρετανικών κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία

FILE PHOTO: Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς συγκαταλέγεται στη λίστα Ρώσων ολιγαρχών με δεσμούς με το καθεστώς Πούτιν στους οποίου επιβάλλονται σκληρές κυρώσεις από τη Δύση. EPA, ANDY RAIN




Δέκα Ελληνοκύπριοι συμπεριλήφθηκαν στις λίστες κυρώσεων της Βρετανίας και των ΗΠΑ, για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρει δημοσίευμα του Φάνη Μακρίδη στον “Φιλελεύθερο”.

Η αρχή έγινε χθες με δυο Ελληνοκύπριους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο παροχής υπηρεσιών για γνωστούς ξένους επενδυτές.

Ο λόγος για τον Δημήτρη Ιωαννίδη και τον Χριστόδουλο Βασιλειάδη, οι οποίοι “πληρώνουν” την επαγγελματική τους σχέση με τους ολιγάρχες Ρόμαν Αμπράμοβιτς και Αλισέρ Ουσμάνοφ. Οι δυο Ρώσοι πολυεκατομμυριούχοι τελούν, επίσης, υπό καθεστώς κυρώσεων. Κι αυτό λόγω της φερόμενης σχέσης τους με το καθεστώς Πούτιν.

Αργότερα εντός της ημέρας η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC), ανακοίνωσε πως επέβαλε κυρώσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία συνδέονται εμμέσως με υποστήριξη προσώπων ή εταιρειών που φέρονται να υποβοηθούν το Κρεμλίνο. Ανάμεσα τους εννέα Ελληνοκύπριοι, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο Χριστόδουλος Βασιλειάδης.

Ο λόγος που οι Βρετανοί αποφάσισαν να λάβουν μέτρα σε βάρος του κ. Ιωαννίδη είναι η επαγγελματική του συνεργασία με τον Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας είναι πάροχος οικονομικών υπηρεσιών. Όπως σημειώνεται σε χθεσινό σημείωμα του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, με το οποίο αιτιολογούνται οι κυρώσεις σε βάρος του κ. Ιωαννίδη, αφορμή είναι οι «θολές υπεράκτιες δομές» που χρησιμοποίησε ο Αμπράμοβιτς για να κρύψει περιουσιακά στοιχεία, άνω των £760 εκατ., ώστε να μην επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος του μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών και μια έπαυλη αξίας £90 εκατ. στο δυτικό Λονδίνο.

Πάντως, υπηρεσίες δυτικών χωρών την τελευταία περίοδο είχαν ασχοληθεί αρκετές φορές με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Ομοσπονδιακοί πράκτορες των ΗΠΑ, το περασμένο καλοκαίρι,  μετά από έρευνά τους κατέληξαν πως πίσω από τα υπερπολυτελή αεροσκάφη του Ρώσου μεγιστάνα, αξίας $410 εκατ., βρισκόταν η Κύπρος.

Πράκτορας του FBI είχε καταλήξει μετά από έρευνα ότι τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία ήταν γραμμένα σε κυπριακή εταιρεία-κέλυφος. Γινόταν, τότε, λόγος για το εμπίστευμα «The Europa Settlement Trust» με έδρα την Κύπρο. Ως μοναδικός δικαιούχος παρουσιαζόταν ο Αμπράμοβιτς, ενώ ο τελευταίος, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, έχει αναθέσει τον έλεγχο του στην κυπριακή Finservus.

Εξάλλου, βάσει πρόσφατων δημοσιευμάτων (αρχές Απριλίου) στην Washington Post και σε κονσόρτσιουμ διερευνητικών δημοσιογράφων, ο μεγιστάνας πρώην μεγαλομέτοχος της Τσέλσι, ενεργούσε ως προσωπικός τραπεζίτης του Βλαντιμίρ Πούτιν, χρησιμοποιώντας κρυμμένα κονδύλια στην Κύπρο. Πίσω από την υπόθεση παρουσιαζόταν να βρίσκεται η εταιρεία N.P. Gemini Holdings Ltd.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του γνωστού δικηγόρου, Χριστόδουλου Βασιλειάδη, οι Βρετανοί ισχυρίζονται πως είναι «στο επίκεντρο ενός δικτύου trust και υπεράκτιων εταιρειών» που σχετίζονται με τον Ουσμάνοφ.

  • Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέσα από αυτό το δίκτυο ο Αζερορώσος επιχειρηματίας αποπειράθηκε να αποκρύψει την ιδιοκτησία της ιστορικής αγγλικής έπαυλης του 16ου αιώνα Sutton Place. Η εν λόγω έπαυλη εμφανίζεται πλέον να ανήκει σε εταιρείες ιδιοκτησίας του Βασιλειάδη.

Σύμφωνα με αγγλική εφημερίδα (Guardian) Ιωαννίδης και Βασιλειάδης αρνήθηκαν να κάνουν δηλώσεις όταν χθες τους ζητήθηκε σχόλιο.

Εξάλλου, εταιρεία του Ουσμάνοβιτς, σημειώνει σε γραπτή δήλωση ότι προτίθεται με έννομα μέσα να ανατρέψει απόφαση για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της. Ο δε Αμπράμοβιτς εδώ και καιρό προσέφυγε δικαστικώς κατά των κυρώσεων που του επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • Εξάλλου, στο νέο κύμα κυρώσεων των ΗΠΑ συμπεριλήφθηκαν οι Κυριάκος Αττικούρης, Μαριλένα Γεωργίου, Κώστας Γιαννακού, Κυριακή Καμπέρη, Δημήτριος Σεργίδης, Αντώνης Βακανάς, Άννα Μαρία Βασιλειάδη, Χριστόδουλος Βασιλειάδης και Γιώργος Βασιλειάδης. Κυρώσεις επιβλήθηκαν και σε έξι ρωσικής καταγωγής πρόσωπα που έχουν αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο: Gulbakhor Ismailova, Vakhtang Kocharov, Gulnoz Kocharova, Varvara Skoch, Natalia Streshinskaya, Vladimir Streshinskiy. Στη λίστα περιλαμβάνονται άλλες 18 κυπριακές εταιρείες.

Με πληροφορίες από “Φιλελεύθερος”

Βρετανικές κυρώσεις σε δύο Κύπριους συνεργούς και “οικονομικούς μεσάζοντες”: Των ολιγαρχών Αμπραμόβιτς και Ουσμάνοφ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: