Χριστοδουλίδης στο Forbes: Κράτος πρότυπο με ακμάζουσα οικονομία

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης απευθύνει χαιρετισμό στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. pio.gov.cy




Το επιτυχημένο μοντέλο διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη– όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε- με μία πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση θα ακολουθήσει για την οικονομία, τονίζει στην πρώτη συνέντευξη του, στο Forbes που κυκλοφορεί σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως αναφέρει ο Σωκράτης Ιωακείμ σε δημοσίευμά του στον “Φιλελεύθερο”, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης επισημαίνει ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη η θωράκιση της οικονομίας, η συνέχιση της πορείας ανάπτυξης και η στήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

«Έχουμε ως στόχο να προωθήσουμε μέσα από μια σειρά επενδύσεων, στοχευμένων μέτρων και μεταρρυθμίσεων, τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, αξιοποιώντας την έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογία και κυρίως, το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας, που θεωρώ είναι το σημαντικότερο μας πλεονέκτημα», υπογραμμίζει.

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας

Σε σχέση με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης του για αντιμετώπιση της ακρίβειας, ανέφερε αρχικά πως στην Κύπρο ο πληθωρισμός συγκρατείται σε χαμηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ.

«Η κυβέρνηση φυσικά, αναγνωρίζει πλήρως τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει ο πληθωρισμός για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και έχει εφαρμόσει μέτρα ούτως ώστε να μετριαστεί ο αντίκτυπος της ανόδου των τιμών, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία. Ειδικότερα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την επέκταση της επιδότησης της αύξησης στους λογαριασμούς ρεύματος μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Το εν λόγω μέτρο, που είναι σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο 2022, προνοεί επιδότηση της αύξησης στους λογαριασμούς ρεύματος σε στάδια και ανάλογα με την κατανάλωση ρεύματος, από 50% μέχρι 80% για οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, ενώ για τα ευάλωτα νοικοκυριά μέχρι και 100% επιδότηση.

Περαιτέρω, συνεχίζεται μέχρι και τον Ιούνιο του 2023, το μέτρο μείωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Στην ίδια κατεύθυνση, η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τροποποίηση του Σχεδίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που εισάγει τον εικονικό συμψηφισμό λογαριασμών «virtual net billing», καθώς και η εξέταση της μείωσης ορισμένων συντελεστών ΦΠΑ, ειδικότερα για καθημερινά βασικά αγαθά, στη βάση πρόσφατης σχετικής Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις της ακρίβειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Για τις αυξήσεις στις δόσεις δανείων, το κράτος ήδη επιδοτεί επιτόκιο ύψους 1,50% σε πέραν των 6000 οικιστικών δανείων που δόθηκαν την περίοδο 2020-2021. Ευρύτερα, θα πρέπει και  ο τραπεζικός τομέας να αναλάβει πρωτοβουλίες για μείωση δανειστικών επιτοκίων και χρεώσεων προς νοικοκυριά, δεδομένων και των σημαντικών κερδών που αναμένεται να σημειώσουν την επόμενη διετία», ανέφερε.

Φορολογική μεταρρύθμιση

Στη συνέντευξη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έδωσε και το στίγμα των προθέσεων σε σχέση με τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο φορολογικό μετασχηματισμό, που να στοχεύει στον εκσυγχρονισμό του φορολογικού πλαισίου, με κύριους άξονες την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του φορολογικού μοντέλου της Κύπρο και τη μείωση του διοικητικού βάρους για τους φορολογούμενους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

«Με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση επιδιώκεται η πραγματική βελτίωση της οικονομίας με αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή. Απώτερος στόχος μας, είναι η επίτευξη  καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για τους πολίτες της χώρας και η διαμόρφωση ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος που να ευνοεί την αύξηση των επενδυτικών δραστηριοτήτων, για περαιτέρω ανάπτυξη και ευημερία», είπε.

Διεύρυνση μοντέλου ανάπτυξης

Σχολίασε επίσης και την ανάγκη διεύρυνσης του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, μέσω της εστίασης στην γνώση, την καινοτομία και την πράσινη μετάβαση.

«Η διεύρυνση του μοντέλου ανάπτυξης, αφορά τόσο την ανάπτυξη νέων παραγωγικών τομέων έντασης γνώσης, αλλά και την ενίσχυση παραδοσιακά σημαντικών τομέων για την κυπριακή οικονομία μέσω της αύξησης των επενδύσεων στον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα, θα προχωρήσουμε στη δημιουργία του Οργανισμού Ανάπτυξης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ), στη βάση αντίστοιχων φορέων σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, με βασικό στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για βιώσιμες και υποσχόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες.», είπε.

Βιωσιμότητα ΤΚΑ

Σε σχέση με το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το πως θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά του και την επίτευξη αξιοπρεπούς διαβίωσης των συνταξιούχων, υπογράμμισε πως αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη κυβέρνηση του.

«Θα προχωρήσουμε με τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου του Συνταξιοδοτικού Συστήματος, ο οποίος θα συμπεριλάβει την παροχή οικονομικών και άλλων κινήτρων για την ανάπτυξη των ιδιωτικών ταμείων, ακολουθώντας τις καλύτερες πρακτικές και τάσεις από την υπόλοιπη Ευρώπη. Παράλληλα, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι ακολουθούνται οι βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά στη διαχείριση των Ταμείων Προνοίας και ως προς αυτή την κατεύθυνση, θα επιδιώξουμε τη σύσταση ενός ισχυρού σχετικού Εποπτικού Μηχανισμού. Και τέλος, θα προωθήσουμε τη δημιουργία αναλογιστικής υπηρεσίας στο Υπουργείο Εργασίας, και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με σκοπό την εποπτεία και εξέλιξη, τόσο του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όσον και του ιδιωτικού συνταξιοδοτικού τομέα, στοχεύοντας στην αναβάθμιση της ζωής των Κυπρίων συνταξιούχων», ανέφερε.

Τέλος, αναφορικά με τον τουρισμό και τις ενέργειες που θα προβούν για ενίσχυση του τομέα, σημείωσε ότι αποτελεί διαχρονικά έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας και συνδέεται άμεσα με την ευημερία και την ποιότητα ζωής του συνόλου των κατοίκων της χώρας μας.

Το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης που έχουν καταρτίσει, όπως εξήγησε περιλαμβάνει συγκεκριμένες και πολυσχιδείς  δράσεις  που αφορούν  εξειδικευμένα τον τομέα του  τουρισμού και οι οποίες άρχισαν ήδη να υλοποιούνται   από το αρμόδιο Υφυπουργείο. Μεταξύ άλλων, στις εν λόγω δράσεις περιλαμβάνονται:

⦁    Η επικαιροποίηση  της Εθνικής  Στρατηγικής Τουρισμού, η οποία καταρτίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και αφορά   την περίοδο 2020-2030.  Η επικαιροποίηση θα καλύψει τον χρονικό ορίζοντα μέχρι  το 2035.

⦁    Η επίλυση χρονιζόντων ζητημάτων που απασχολούν τον τουριστικό τομέα  της χώρας όπως είναι ο εκσυγχρονισμός της σχετικής νομοθεσίας που ρυθμίζει την αδειοδότηση και τη λειτουργία των  κέντρων αναψυχής, η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού  νομοθετικού πλαισίου  για περιορισμό της ηχορύπανσης και άλλα.

⦁    Η περαιτέρω αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για σκοπούς προβολής της Κύπρου στο εξωτερικό, η δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής (application) για διευκόλυνση των επισκεπτών και άλλα.

⦁    Η περαιτέρω ενίσχυση  της αεροπορικής σύνδεσης της χώρας μας.

⦁    Η προώθηση μεγάλων έργων υποδομής όπως η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας, η συνέχιση και ολοκλήρωση της διαδικασίας με σκοπό την εξεύρεση επενδυτή για την κατασκευή της Μαρίνας  Πάφου, η επιτυχής ολοκλήρωση της Μαρίνας Παραλιμνίου και η ανάπλαση των ορεινών περιοχών.

⦁    Σε πρώτη φάση η  επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με την περαιτέρω  βελτίωση της αεροπορικής σύνδεσης και την αναβάθμιση των ενεργειών προβολής και σε δεύτερη φάση η πραγματοποίηση ενεργειών, όπως είναι ο συνεχής εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με σκοπό να καταστεί η χώρα μας ένας ολόχρονος τουριστικός προορισμός.

⦁    Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τουριστικού τομέα με την παράλληλη   προώθηση της αειφορίας στον τομέα με την εφαρμογή δράσεων όπως είναι  η  αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η χρήση της κυκλικής οικονομίας από τις τουριστικές επιχειρήσεις, η προστασία της βιοποικιλότητας και άλλες.

Το φαινόμενο της παραοικονομίας

Στη συνέντευξη στο Forbes ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στο φαινόμενο της παραοικονομίας που επιφέρει σοβαρές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία, όπως μεταξύ άλλων, χαμηλότερα φορολογικά έσοδα για το κράτος και την εμβάθυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων ανάμεσα στους πολίτες.

«Για την αντιμετώπιση και συρρίκνωση του φαινόμενου της παραοικονομίας,  θα ακολουθήσουμε μια συνδυαστική προσέγγιση με συγκεκριμένες οριζόντιες και κάθετες ενέργειες. Καταρχάς, η προτεινόμενη φορολογική μεταρρύθμιση, μέσα από την απλοποίηση των διαδικασιών, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την εισαγωγή νέων συστημάτων τεχνολογίας, θα βελτιώσει τη φοροεισπρακτική ικανότητα του Κράτους. Πολύ σημαντικά είναι και τα μέτρα που θα προωθηθούν στο πλαίσιο της ανασύνταξης του Κράτους, για ενίσχυση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής πρότασης για ποινικοποίηση της μη υποβολής φορολογικής δήλωσης», τόνισε.

Με πληροφορίες από “Φιλελεύθερος”

Απαράδεκτη απόφαση για άνοιγμα ξενοδοχείων στην περίκλειστη Αμμόχωστο: Τα πούλησαν σε Τούρκους Ελληνοκύπριοι ξενοδόχοι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: