To Qatargate έχει “ουρές” μέχρι την Επιτροπή: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Μεταφορών του πλήρωνε τις πτήσεις το Κατάρ

FILE PHOTO Director-General for Mobility and Transport Henrik Hololei EPA/MARTIN DIVISEK




Ένας κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκαταλείπει τον ρόλο του ως υπεύθυνος για την πολιτική μεταφορών, μετά τις αποκαλύψεις του POLITICO ότι δεχόταν δωρεάν πτήσεις με την Qatar Airways ενώ η ομάδα του διαπραγματευόταν μια σημαντική αεροπορική συμφωνία με το κράτος του Κόλπου.

Ο Henrik Hololei, γενικός διευθυντής του τμήματος μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντιμετώπισε μια εσωτερική έρευνα για τις πτήσεις και εάν είχε δίκιο να απαλλαγεί από οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων.

Την Τετάρτη, το POLITICO αποκάλυψε ότι ο Hololei θα αφήσει τη δουλειά του ως γενικός διευθυντής του τμήματος μεταφορών, γνωστός στο λεξικό των Βρυξελλών ως DG MOVE, και θα γίνει πολιτικός σύμβουλος χωρίς ευθύνη διαχείρισης στη DG INTRA, το τμήμα της Επιτροπής που είναι αρμόδιο για διεθνείς συνεργασίες.

Ο ίδιος ο Hololei ανακοίνωσε την αλλαγή της θέσης του σε ένα email προς το προσωπικό. «Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι», έγραψε ο Hololei. «Ήθελα να σας ενημερώσω ότι η Παρασκευή θα είναι η τελευταία μου μέρα στη DG MOVE. Είμαι βέβαιος ότι έχετε δει την πρόσφατη δημοσιογραφική κάλυψη της συμμετοχής μου σε διεθνή συνέδρια.

«Αυτό έχει αποσπάσει την προσοχή και εμποδίζει τη DG MOVE να προχωρήσει με τα αρχεία που είναι τόσο σημαντικά για το ασφαλέστερο, πιο βιώσιμο, πιο έξυπνο και πιο ανθεκτικό σύστημα μεταφορών που χρειάζεται και της αξίζει η Ευρώπη», είπε. «Ζήτησα να μεταφερθώ σε άλλη θέση, την οποία θα αναλάβω στη Γενική Διεύθυνση INTPA”.

Το POLITICO ανέφερε πριν από έναν μήνα ότι ο Hololei πέταξε δωρεάν σε business class στην Qatar Airways εννέα φορές μεταξύ 2015 και 2021, σύμφωνα με στοιχεία που ελήφθησαν μέσω αιτημάτων για την ελευθερία πληροφόρησης. Έξι από τις δωρεάν πτήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη σύναψη της συμφωνίας πρόσβασης στην αγορά μεταξύ της ΕΕ και της Ντόχα, και τέσσερις από αυτές πληρώθηκαν από την κυβέρνηση του Κατάρ ή έναν όμιλο με συνδέσμους με το Κατάρ.

Οι άμεσες αποκαλύψεις προκάλεσαν θύελλα επικρίσεων, εκκλήσεις για έρευνα και απαιτήσεις για αναθεώρηση των κανόνων. Η Επιτροπή αρχικά επέμεινε ότι ο Hololei δεν είχε παραβιάσει κανέναν κανόνα, αλλά στη συνέχεια κινήθηκε για να αυστηροποιήσει τους ίδιους κανόνες για να βεβαιωθεί ότι η συμπεριφορά του δεν θα μπορούσε να επαναληφθεί στο μέλλον. Μια εσωτερική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για τις πτήσεις, αφού οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ο ίδιος ο Hololei ήταν το άτομο που υπέγραψε το ηθικό ερώτημα εάν αντιπροσώπευαν σύγκρουση συμφερόντων.

Τις τελευταίες ημέρες, το POLITICO ανέφερε εκκλήσεις από το εσωτερικό της Επιτροπής για αποχώρηση του Hololei.

Το επεισόδιο έρχεται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή για την ΕΕ. Τα θεσμικά όργανα των Βρυξελλών παλεύουν ήδη για να σώσουν τη φήμη τους εν μέσω ενός σκανδάλου διαφθοράς που περιλαμβάνει ισχυρισμούς ότι το Κατάρ και άλλες ξένες κυβερνήσεις πλήρωσαν ευρωβουλευτές και άλλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ursula von der Leyen, πρόεδρος της Επιτροπής, δεσμεύτηκε υπό το φως του λεγόμενου σκανδάλου Qatargate να καταπολεμήσει τη διαφθορά, ρίχνοντας το βάρος της στην ιδέα ενός φορέα ηθικής εποπτείας που θα είναι σε θέση να ερευνά και να τιμωρεί τα παραπτώματα σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. .

Ενώ το Κοινοβούλιο υφίσταται μεταρρυθμίσεις για την αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων διαφθοράς, η Επιτροπή και το Συμβούλιο της ΕΕ δεν έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο και δεν ανακοίνωσαν τυχόν εσωτερικές αλλαγές ως αποτέλεσμα.

Αλλά η υπόθεση Hololei, η οποία επικεντρώθηκε σε έναν ανώτερο αξιωματούχο που εμπλέκεται στενά σε μια σημαντική συμφωνία μεταφορών, κρίσιμης σημασίας για το κράτος του Κόλπου, διεύρυνε το επίκεντρο του ελέγχου για να συμπεριλάβει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια να προτείνει νομοθεσία της ΕΕ.

Με πληροφορίες από Politico
Ελλάδα Αθήνα 

Πέντε μετανάστες ανά 1.000 κατοίκους το 2021στην ΕΕ: Σημαντική αύξηση σχετικά με το 2020, έφτασαν στα 2,3 εκατομ -Στοιχεία Eurostat

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: