Το μέγα ζητούμενο 200+2 χρόνια μετά: Ιστορική ευθύνη των ηγετών του Ελληνισμού να κτίσουν μια νέα Πολιτεία αντάξια του ένδοξου παρελθόντος

FILE PHOTO: Ιπτάμενα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων πετούν στον Αττικό ουρανό. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ, STR




Του ΞΕΝΗ Χ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ*

Υπό τη σκιά της ανθρωποσφαγής στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και της επιδεινούμενης όξυνσης του πολιτικού κλίματος ενόψει των επικείμενων εκλογών στην Ελλάδα, ο Ελληνισμός γιορτάζει τα 200 + 2 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Η “μέθεξη στο αθάνατο κρασί του ’21” μέσω των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε κάθε γωνιά του πλανήτη για τα 200 χρόνια αποτελούν το εφαλτήριο για να πορευθούμε προς το μέλλον προβάλλοντας ως Ελληνισμός νέες ιδέες και ευφάνταστες προτάσεις στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου πλάνου εθνικής αναγέννησης.

Οι δυνάμεις του πολιτικού πολιτισμού και της υγιούς κοινωνίας των πολιτών, καλούνται να αναμετρηθούν με τις πολλές παθογένειες, τις αγκυλώσεις και τα πάμπολλα στραβά που ταλαιπωρούν διαχρονικά την Ελλάδα από την πρώτη ημέρα ίδρυσης του νεότερου ελληνικού κράτους.

Το ίδιος σκηνικό επικρατεί και στην Κύπρο, με μιά Δημοκρατία ανάπηρη η οποία αρνείται πεισματικά να βρεί τον βηματισμό της. Ασφαλέστατα, κύριος ένοχος για την κατάσταση αυτή δεν είναι άλλος από την μαφιόζικη κομματοκρατία που κατατρώει τα σωθικά της πολιτικής και κοινωνικής ζωής των δύο αδελφών χωρών.

  • Το κακό ξεκινά από τη στιγμή που οι ηγεσίες, ιδίως των μεγάλων πολιτικών φορέων, θέτουν το προσωπικό και κομματικό συμφέρον υπεράνω του εθνικού και κοινωνικού, με τραγική κατάληξη τη μικρή ή μεγάλη κατακρεούργηση των θεσμών.

Αναπόφευκτα αυτό το απεχθές φαινόμενο επενεργεί ως τροχοπέδη στην ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα για την κοινωνία.

Σε τούτη την κομβική συγκυρία των μεγάλων ανατροπών στον πλανήτη, καλούμαστε ως Ελληνισμός να αναμετρηθούμε πρώτα με τον εαυτό μας και μετά με την ιστορία, προσδιορίζοντας επακριβώς ποιοι είμαστε, τι θέλουμε, πού πάμε και τι μπορούμε να πετύχουμε, στο πλαίσιο της οικοδόμησης μια νέας ισχυρής Πολιτείας/Συμπολιτείαςπου να είναι σε θέση να σχεδιάζει το μέλλον με σταθερότητα κι αισιοδοξία.

Η ιστορική ευθύνη είναι βαριά. Η τιμή στο εικοσιένα ύστερα από 202 χρόνια, μπορεί να θέσει τις ράγες για ένα νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα για να μεγαλουργήσει ξανά ο ελληνισμός και να ξαναπάρει την πρωτιά στην οικουμενική πυραμίδα των αξιών και της ειρηνικής προόδου.

Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει πολλά στον εαυτό της και αναπηδώντας μέσα από το ένδοξο παρελθόν της να συνεισφέρει και πάλι πολύτιμες υπηρεσίες στον οικουμενικό πολιτισμό που σφαγιάζεται στη δίνη των συμφερόντων.

Μέγα στοίχημα 202 χρόνια μετά, είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους δικαίου και ισοπολιτείας που θα εμπνεύσει τις αστείρευτες δημιουργικές δυνάμεις του Ελληνισμού να εργασθούν και να συνεργασθούν για το κτίσιμο μιας νέα Πολιτείας ευδαιμονίας, θέτοντας ταυτόχρονα έντονη σφραγίδα στη θωράκιση των ζωτικών συμφερόντων του Ελληνισμού από τη Βόρειο Ήπειρο, μέχρι τη Θράκη, το Αιγαίο και την Κύπρο.

Μέγα ζητούμενο είναι να αποκτήσει η Ελλάδα στο ακέραιο την εθνική της ανεξαρτησία, η οποία για 200 τόσα χρόνια παραμένει κολοβή. Ο τρισχιλιετής πολιτισμός μας είναι η δύναμή μας.

Ο εξανθρωπισμός της οικουμένης παραμένει βαριά διαχρονική κληρονομιά και ευθύνη για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Ας σεβαστούμε την Ιστορία, ας διδαχθούμε από τις λαμπρές στιγμές και τα λάθη μας, κάνοντας την υπέρβαση για μια νέα αρχή.

Σε αυτήν τη νέα προσπάθεια δεν χωράνε μικροπολιτικές σκοπιμότητες και ιδιοτελή συμφέροντα. Ούτε βέβαια έχουν θέση εθνομηδενιστικές προσεγγίσεις και διχαστικές πολιτικές.

  • Είναι υπέρτατη ευθύνη του πολιτικού προσωπικού και των πνευματικών ανθρώπων να εργαστούν μονοιασμένο για εδραίωση μόνιμων συνθηκών εθνικής ενότητας και λαϊκής ομοψυχίας στη βάση ενός εμπνευσμένου πλάνου για δημιουργία μιας ισχυρής Ελλάδας.

Μιας νέα Πολιτείας, απαλλαγμένης από το σύνδρομο του «μικροελλαδισμού». Μιας αξιόπιστης Ελλάδας σεβαστής στους φίλους της και φοβερής στους εχθρούς της.

Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει και η μοίρα της περιπλανώμενης Κύπρου, η οποία ψάχνει να βρεί την ταυτότητα της χωρίς μέχρι στιγμής να τα καταφέρει.

*Δημοσιογράφος, πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού. www.iep.org.cy

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Με τι μούτρα θα κοιτάξουμε τον Βαγορή; Οι αιώνιες ερωμένες του, η ελευθερία και η αιώνια Ελλάδα του οικουμενικού φωτός…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: