Ταραγμένες εποχές στην εποχή του πολέμου και της πανδημίας: Και ένα υστερόγραφο για το υπουργικό συμβούλιο του κ. Χριστοδουλίδη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου, Λευκωσία 3 Μαρτίου 2023. Διακρίνονται επίσης η Ειρήνη Πική και ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους. Πηγή ΓΤΠ, Σταύρος Ιωαννίδης, ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ




Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, Λευκωσία

Ζούμε σε ταραγμένες εποχές αβεβαιότητας, κοινωνικών ανακατατάξεων και νέων γεωπολιτικών ισορροπιών. Δύο γεγονότα άλλαξαν δραματικά την ροή της Ιστορίας στον αιώνα που διανύουμε. Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Τίποτε δεν θα είναι το ίδιο με τον κόσμο που ξέραμε πριν την πανδημία αλλά προπάντων με τον κόσμο που ξέραμε πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ακόμη και στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, υπήρχε μια σχετική πλανητική σταθερότητα. Λίγο πολύ τα αντίπαλα στρατόπεδα γνώριζαν τις κόκκινες γραμμές που έπρεπε να σεβαστούν. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό συμβαίνει στις μέρες μας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είχε τερματιστεί ίσως την άνοιξη του 2022 όταν Ουκρανοί και Ρώσοι είχαν φτάσε σε μια προκαταρκτική συμφωνία την οποία όμως σαμπόταραν Βρετανοί και Αμερικανοί. Οι οποίοι πρόβαλλαν μεν ηθικούς λόγους για την στήριξη της Ουκρανίας αλλά στην πραγματικότητα έβλεπαν τον πόλεμο ως επένδυση στην καταστροφή του στρατού του αντιπάλου, χωρίς να χαθεί ούτε ένας Αμερικανός ή δυτικός στρατιώτης.

Στόχος ήταν και παραμένει η ανατροπή του Πούτιν και η καταστροφή της Ρωσίας. Επιπλέον η Ουκρανία είναι πεδίον πειραματισμών νέων όπλων αλλά και κατανάλωσης των παλιών. Υπάρχουν τα αναλώσιμα και αυτά είναι τα ρωσικά όπλα και αυτά της Δύσης, και υπάρχουν οι αναλώσιμοι κατά χιλιάδες, και αυτοί είναι οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι στρατιώτες.

  • Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε σε συνέντευξή του, που αναρτήθηκε στο YouTube, ότι οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους μπλόκαραν τις προσπάθειές του να μεσολαβήσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για να τερματιστεί ο πόλεμος στις πρώτες μέρες του.

Ο Μπένετ, που είχε επισκεφτεί τότε την Μόσχα, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους αποφάσισαν «να συνεχίσουν να χτυπούν τον Πούτιν» και να μην διαπραγματευτούν. Κάπως έτσι βρισκόμαστε σε πλήρη αβεβαιότητα, στο δεύτερο χρόνο του πολέμου, μία χώρα καταστράφηκε και χιλιάδες ζωές αθώων ανθρώπων θυσιάστηκαν στο βωμό των γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.

Ο φόβος χρήσης πυρηνικών όπλων ή και μιας τυχόν πιο ενεργής εμπλοκής και στήριξης της Κίνας στην Ρωσία, οδηγεί σε νέες εντάσεις και αβεβαιότητες το διεθνές σύστημα. Από την άλλη μπορεί η Ρωσία να έχει αποτύχει στους στρατιωτικούς της σχεδιασμούς εναντίον της Ουκρανίας, αλλά και οι περιβόητες δυτικές οκονομικές κυρώσεις εναντίον της δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας και προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 0,3% το τρέχον έτος και κατά 2,1% το 2024.

Την ίδια σιγμή αυτό της Ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 0,7% το 2023 και κατά 1,6% το 2024. Το ΔΝΤ εκτίμησε τον Οκτώβριο την ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ για το 2023 στο 1% και 1,8% το 2024. Η Παγκόσμια Τραπεζα εκτίμησε ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα καταγραφεί στο 0,5% για το 2023.

Η πανδημία έληξε με διατάγματα αλλά άφησε πίσω της τραυματισμένες κοινωνίες και ερείπια, τον φόβο επανόδου της και τα συστήματα υγείας των διαφόρων χωρών αποδιοργανωμένα. Από την άλλη αποδιοργάνωσε το διεθνές εμπόριο και ειδικά τις εφοδιαστικές αλυσίδες, ιδιαίτερα αυτές των τροφίμων.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η διαπλοκή των μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών με τις διάφορες κυβερνήσεις και εξουσίες που τους επέφεραν υπερκέρδη σε βάρος των πολιτών.

Τόσο ο πόλεμος όσο και η πανδημία δημιούργησαν εκρηκτικές καταστάσεις στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, διευρύνοντας το χάσμα των ανισοτήτων ανάμεσα στον λεγόμενο ανεπτυγμένο κόσμο και τον υπόλοιπο πλανήτη. Αλλά οι κοινωνικές ανισότητες αυξήθηκαν και στις πλούσιες χώρες δημιουργώντας νησίδες φτώχειας που περιλαμβάνουν εκατομμύρια πολίτες.

  • Στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τα βασικά είδη διατροφής είναι σήμερα κατά 45% ακριβότερα σε σύγκριση με πριν ένα χρόνο.

Η ανυπαρξία μιας Αριστεράς που να εκφέρει ένα διαφορετικό λόγο από το συστημικό αφήγημα μιας πλανητικής εξουσίας που ελέγχεται από την οικονομική ολιγαρχία, επιτείνει ακόμη περισσότερο την κρίση. Μια ολιγαρχία που ξεκινά από τις ΗΠΑ, με αμερικανική ηγεμονία, χάρη στην παντοδυναμία του δολαρίου.

Στην παλιά βιομηχανική και χρηματοοικονομική ολιγαρχία, προστέθηκε τώρα και αυτή των νέων τεχνολογιών και των δικτύων όπως η Google και το Facebook. Έτσι έχουμε σήμερα μια νέα και δυναμική πλανητική ολιγαρχία, αυτή του ψηφιακού καπιταλισμού. Μέσα από αυτό το κενό που άφησε η απουσία της Αριστεράς, αναδύθηκε μια αντισυστημική ακροδεξιά η οποία όμως σε τελευταία ανάλυση καταλήγει να υπηρετεί το σύστημα.

Σε αυτό το ρευστό διεθνές τοπίο, Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν να δώσουν την μάχη για τη δική τους επιβίωση. Με πολιτικές ηγεσίες και πολιτικές ελίτ που αδυνατούν τις περισσότερες φορές να έχουν την σωστή πρόσληψη των γεγονότων και που βυθίζονται στον δικό τους «ενοριακό» κόσμο, όπου η δική τους «ενορία» εκλαμβάνεται ως ο ομφαλός της γης.

Και όπου ο ξένος παράγοντας επιβάλλει τις δικές του προτεραιότητες και τα δικά του συμφέροντα σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.

Παράδειγμα και η τελευταία επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν που επέτρεψε σε ένα πολιτικό αναλυτή, ακόμη και της συστημικής «Καθημερινής», να τιτλοφορήσει την ανάλυση του « Ο Μπλίνκεν εδώ,το μυαλό στο Κίεβο». Που καιρός τώρα να πάει το μυαλό στη Λευκωσία ή το Καστελλόριζο!

ΥΓ Ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, παρά τα όσα έλεγε προεκλογικά, ακολούθησε την πεπατημένη στο σχηματισμό του νέου υπουργικού συμβουλίου. Γι΄αυτό τον λόγο πρόκειται για ένα υπουργικό συμβούλιο κατώτερο των προσδοκιών που ο ίδιος δημιούργησε. Δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του, π.χ, για το ποσοστό συμμετοχής γυναικών στο υπουργικό συμβούλιο, την μη επιλογή πρώην υπουργών, διόρισε συγγενικά του πρόσωπα ως συνεργάτες του στο Προεδρικό, υπέκυψε σε κομματικούς και άλλους εκβιασμούς διαφόρων κατεστημένων. Όποιος παρατηρήσει με λίγη προσοχή την σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου θα διαπιστώσει και την κομματική παρουσία και την εκπροσώπηση κατεστημένων, οικονομικών και άλλων. Δεν θέλω να μηδενίσω τα πάντα, υπάρχουν και διορισμοί με υποσχέσεις. Όμως σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ένα υπουργικό συμβούλιο στα χνάρια αυτών του Αναστασιάδη. Ο Χριστοδουλίδης έχασε το πρώτο στοίχημα του. Κέρδισε ξανά το μεταπρατικό κατεστημένο. Αρχή απομυθοποίησης του. Ο χρόνος θα δείξει για τα υπόλοιπα.

*Πανεπιστημιακός, συγγραφέας της μυθιστορηματικής τριλογίας ΝΟΜΑΔΑΣ, Αθήνα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2017-2019. Τώρα κυκλοφορεί και το νέο του μυθιστόρημα, ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/ΣΤΟ ΥΦΑΝΤΟ ΤΟΥ ΄21, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο. – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Για πόσο όμως; Ο Ταγίπ Ερντογάν χαμήλωσε τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και τη Δύση γενικότερα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: